J. Borrellio laiške užsienio reikalų ministrui Gabrieliui Landsbergiui, kurį matė Elta, rašoma, kad liepos pradžioje priimtos strategijos esmė ir pagrindinės kryptys yra įspūdingas diplomatinis pasiekimas, kurį pavyko padaryti per rekordiškai trumpą laiką.

„Didėjant įtampai visame pasaulyje, o konkrečiai Azijoje, esu giliai įsitikinęs, kad stipresnis mūsų dalyvavimas ir bendradarbiavimas šiame regione yra būtinas saugiam ir tvariam Europos Sąjungos klestėjimui“, – teigė ES pareigūnas.

J. Borrellis laiške taip pat pažymėjo Lietuvos nacionalinę patirtį, turimas žinias ir kompetencijas, kurios pastaraisiais metais prie aptariamo tikslo prisidėjo ypač smarkiai.

Liepos 5 d. priimtoje strategijoje pažymima, kad pastaraisiais metais smarkiai išaugo Indijos ir Ramiojo vandenynų regiono strateginė reikšmė bei įtaka geopolitiniams ir ekonominiams pasaulio procesams.

Nurodoma, kad regione vykstantys geopolitiniai pokyčiai daro tiesioginę įtaką mūsų valstybei ir Europos Sąjungai. Dokumente teigiama, kad esminis Lietuvos veikimo regione interesas – taisyklėmis grindžiamos pasaulio tvarkos stiprinimas. Strategija tikimasi prisidėti prie darnaus Indijos ir Ramiojo vandenynų regiono vystymosi, suvokiant šio proceso galimą įtaką ir Lietuvos valstybės raidai, saugumui ir gerovei.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją