„Tai svarbu tam, kad žmonės, kurie išpažįsta ortodoksų tikėjimą Lietuvoje turėtų alternatyvą, ta gerąja prasme, melstis ten, kur neminimas Maskvos patriarcho Kirilo vardas. Tokių žmonių yra. Dalis jų net kurį laiką nesilankė Maskvos patriarchato parapijose Lietuvoje pastaruosius kelerius metus. O dabar gali su mumis kartu melstis.

Mums svarbu kurti bendruomenes. Juridiniai klausimai irgi yra svarbūs, bet mums džiugu matyti, kad kuriasi bendruomenės, tai jau prasidėjo“, – teigė ortodoksų kunigas V. Mockus.

Jis teigė, jog šiuo metu jau yra turima 10 dvasininkų ir jau pradėta burti 10 bendruomenių visoje Lietuvoje.

„Masinio perėjimo nėra. Ir tam, matyt, yra dvi pagrindinės priežastys. Pirmoji, mes tikrai neturime tos materialinės bazės. Mes išėję praradome viską, taip vaizdžiai kalbant. Yra kunigų su šeimomis, kurie dar nėra tam pasiruošę.

O kita pusė, tai yra tikinčiųjų ir dvasininkų požiūris, kurie pasilieka ten. Ir net galbūt visada liks ten. Tai jau yra jų požiūris. Jie galbūt labiau brangina ryšį su patriarchu Kirilu“, – LNK vidurdienio žiniose sakė ortodoksų kunigas V. Mockus.

Maldos namų kol kas taip pat nėra, tačiau įvairios bendruomenės ir institucijos priglaudžia.

„Mes kol kas kaip svečiai, neturėdami savo patalpų. Ir laikinai turime, kur melstis“, – teigė jis.

Konstantinopolio bažnyčios įsteigimas Lietuvoje svarbus ir pabėgėliams, sakė V. Mockus.

„Ukrainiečiai ir baltarusiai. Jie jau atvyko, nenorėdami lankyti tų vietų ir parapijų, kur yra minimas patriarchas Kirilas. Arba žinodami, kad tai yra Maskvos patriarchato bendruomenė. Mes su jais irgi susisiekėme“, – kalbėjo ortodoksų kunigas.

Visą LNK vidurdienio žinių pokalbį su ortodoksų kunigu V. Mockumi žiūrėkite čia: