Taip interviu Žinių radijo laidai "Pozicija" ji trečiadienį komentavo Vilniaus apygardos administracinio teismo (VAAT) sprendimą, kad buvęs FNTT direktoriaus pavaduotojas Vytautas Giržadas turi būti grąžintas į pareigas.

Irena Degutienė
"Aš galiu pasakyti, ką sakydavau ir anksčiau, kai jie buvo atleisti - FNTT vadovų skubotas atleidimas buvo klaida, ir šiuo sprendimu teismas žengė žingsnelį šios sklaidos ištaisymo link. Tačiau nuo platesnių komentarų susilaikyčiau, nes bet koks mano pasisakymas gali būti vertinamas kaip spaudimas teismui, nes kaip vakar girdėjom, greičiausiai tas sprendimas bus apskųstas aukštesniam teismui", - sakė I.Degutienė.

Teismas antradienį panaikino du buvusio vidaus reikalų ministro Raimundo Palaičio įsakymus dėl leidimo dirbti su slapta informacija ir atleidimo iš tarnybos. Anot teismo, jie abu neatitinka teisės aktų reikalavimų ir turi būti panaikinti. Teismo manymu, nebuvo nepateikta įrodymų, kad V.Giržadas netinka darbui su slapta informacija.

V.Giržadui taip pat priteista 20 tūkst. litų neturtinei žalai kompensuoti. Be to, FNTT turės atlyginti V.Giržadui po daugiau nei 6,3 tūkst. litų už kiekvieną priverstinės pravaikštos mėnesį.

Premjeras Andrius Kubilius antradienį BNS komentuodamas teismo sprendimą sakė, kad jis bent iš dalies ištaisė tuometinio vidaus reikalų ministro R.Palaičio klaidą.

"Skubotą ir nepagrįstą FNTT vadovų atleidimą iš pareigų visada laikiau ministro R.Palaičio klaida, kurią raginau ištaisyti. Pagaliau teismas bent dalinai šią klaidą ištaisė", - BNS antradienį sakė A.Kubilius.

Atleidimą teismui yra apskundęs ir buvęs FNTT vadovas Vitalijus Gailius. Juos abu buvęs vidaus reikalų ministras R.Palaitis atleido vasario 15 dieną, motyvuodamas Valstybės saugumo departamento (VSD) medžiaga.

Dėl šio sprendimo konservatorių kritikos sulaukęs R.Palaitis vėliau pats pasitraukė iš pareigų.

Šiuo metu FNTT vadovauja konkursą laimėjęs Kęstutis Jucevičius, kuris Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos yra pripažintas supainiojęs interesus.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė yra sakiusi, kad vidaus reikalų ministras R.Palaitis, panaikindamas leidimus dirbti su slapta informacija FNTT vadovams, pasielgė įstatymų nustatyta tvarka.

"Po patikrinimo ant abiejų FNTT vadovų krito įtarimų šešėlis. Teisėsaugos institucijų vadovų reputacija neturi kelti jokių abejonių. Ministras pasielgė įstatymų nustatyta tvarka", - yra sakiusi prezidentė.