Nacionalinė teismų administracija skelbia, kad antradienį teisėjas, kurio įgaliojimai yra sustabdyti, parašė prašymą atleisti jį iš darbo. Prašymas adresuotas prezidentei D. Grybauskaitei ir Teisėjų tarybai.

„Vadovaudamasis 1994 metų gegužės 31 dienos Lietuvos Respublikos teismų įstatymo Nr. 1-480 90 straipsnio 1 dalies 1 punktu, prašau mane atleisti iš Pasvalio rajono apylinkės teismo teisėjo pareigų“, - rašoma V. Šidagio prašyme.

Minėtas įstatymo punktas numato, kad teisėjas gali būti atleidžiamas iš pareigų savo noru.

Tuo metu šalies vadovė V. Šidagio atleidimą inicijuoja savo poelgiu pažeminus teisėjo vardą.

V. Šidagio atleidimo klausimą Teisėjų taryba svarstys penktadienį. Prieš tai šio klausimo nagrinėti nepavyko, nes teisėjas pranešė, kad susirgo, gydosi ligoninėje, todėl negali surinkti dokumentų, pateikti papildomų įrodymų ir paaiškinimų. Teisėjas anksčiau prašė jo sveikatos aplinkybes pripažinti svarbiomis ir jo klausimo svarstymą nukelti vėlesniam laikui.

Kaip skelbė Prezidentūra, pažeidimai Pasvalio rajono apylinkės teisme paaiškėjo po Panevėžio apygardos teismo pirmininko pavedimu atlikto patikrinimo.

Per jį nustatyta, kad teisėja Dalia Stankevičiūtė per ketverius metus neišnagrinėjo net 75 administracinių teisės pažeidimų bylų bei slėpė jų vilkinimą tyčia klastodama duomenis, taip sudarydama sąlygas pažeidėjams išvengti administracinės atsakomybės, o V. Šidagis dangstė aplaidžiai dirbančią teisėją. Dėl paaiškėjusių klastojimo faktų kreiptasi į Generalinę prokuratūrą. D. Stankevičiūtė jau yra atleista iš pareigų.

Patikrinimas atskleidė ir tuo metu Pasvalio rajono apylinkės teismui vadovavusio V. Šidagio aplaidų pareigų vykdymą. Nustatyta, kad jis toleravo ir dangstė netinkamą D. Stankevičiūtės darbą bei teikė neišsamius duomenis apie tyčia vilkinamas bylas taip klaidindamas Teisėjų tarybą ir aukštesnįjį teismą.

„Tai parodo vieną faktą - tai yra tokį faktą, kad tame teisme buvo itin aplaidžiai vykdomos būtent teismo pirmininko pareigos. Jeigu aplaidžiai dirba teisėjai, jeigu daro ne tik šiurkščius įstatymo pažeidimus, proceso pažeidimus, bet bylos neišnagrinėjamos, slepiami, klastojimai jų neišnagrinėjimo faktai, tai tokius dalykus turi prižiūrėti būtent administravimas - teismo pirmininkas. Tai čia pagrindinė problema“, - žurnalistams yra sakiusi prezidentės patarėja Rasa Svetikaitė.

Dėl susiklosčiusios situacijos į Pasvalį ketinama perkelti dirbti du teisėjus iš Panevėžio miesto apylinkės teismo.