Anot jų, vizitas į Vyriausybės rūmus nebuvo anonsuojamas kaip vien valdančiosios koalicijos renginys, todėl ministro pirmininko poelgis traktuotinas kaip nepagarba opozicijai, rašo „Lietuvos žinios“

Antradienį premjeras darbo pietų buvo pakvietęs valdančiosios Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) atstovą Seimo pirmininką Viktorą Pranckietį, jo pavaduotojus ir parlamento komitetų vadovus.

Tačiau Audito komiteto pirmininkė, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos narė Ingrida Šimonytė kvietimo nesulaukė. Tarp Vyriausybėje pietavusių Seimo vicepirmininkų nebuvo ir TS-LKD atstovės Irenos Degutienės.

Valdantiesiems priklausantys politikai tikino žinoję, jog Vyriausybėje rengiamame susitikime dalyvaus tik koalicijos – LVŽS ir Lietuvos socialdemokratų partijos – atstovai. Tuo metu opozicijai toks „formatas“ buvo staigmena.

„Lietuvos žinių“ kalbinta I. Šimonytė pasakojo, kad iš pradžių jos dalyvavimas darbo pietuose buvo derinamas per Vyriausybės sekretoriatą. „Tačiau šios savaitės pradžioje buvau informuota, kad galiu nesivarginti. Tai galėjo būti sekretoriato neapsižiūrėjimas, gal intencija ir buvo kviesti tik daugumą? Jeigu tai būtų koalicijos susitikimas, man jis apskritai nerūpėtų. Bet kai tai pateikiama kaip susitikimas su komitetų vadovais ir Seimo vadovybe dėl Seimo sesijos darbų programos, atrodo kaip nepagarba komitetui vien dėl to, kad jam vadovauja opozicininkas. Juk daugelis Audito komiteto narių yra daugumos atstovai“, – sakė ji.

Anot I. Šimonytės, jei valdantieji nenorėjo matyti jos prie pietų stalo, buvo galima suderinti, kad komitetui atstovautų Naglis Puteikis, priklausantis LVŽS frakcijai. Politikės nuomone, būtų pakakę reikalus vadinti tikraisiais vardais – „pasikviečiau koaliciją“, ir nesusipratimo būtų pavykę išvengti.

I. Šimonytei pritarė TS-LKD lyderis bei frakcijos Seime seniūnas Gabrielius Landsbergis. Jis teigė iš viešo pranešimo supratęs, kad premjeras pietaus su Seimo ir komitetų vadovais, tarp kurių yra ir I. Šimonytė. „Tai nepagarba opozicijai, galimo bendro darbo nevertinimas. Nereikėjo vynioti į vatą, o aiškiai pasakyti, kad kviečiami tik valdantieji“, – dėstė G. Landsbergis.

Savo ruožtu premjero patarėjas Tomas Beržinskas sutiko, jog kviečiant į susitikimą galėjo atsirasti „tam tikro techninio broko“. „Galbūt neakcentuota, tačiau tai buvo valdančiosios koalicijos politikų renginys. Bet kokiu atveju premjeras artimiausiu metu ketina susitikti su visų Seimo komitetų ir frakcijų vadovais bei atstovais“, – aiškino jis.