„Mano galva, tai amoralus piktnaudžiavimas mokesčių mokėtojų lėšomis ir Seimo nariai tai žino“, – trečiadienį socialiniame tinkle „Facebook“ rašė A. Tapinas.

Kaip pažymi A. Tapinas, Seimo reglamentai numato, kad už parlamentines lėšas nusipirkti telefonai, kompiuteriniai ir kita parlamentinei veiklai reikalinga programinė įranga lieka politikui, jei visa tai įsigyjama likus 12 mėnesių iki Seimo nario kadencijos pabaigos.

„(...) numanoma, kad ši kadencija baigsis 2024 lapkričio 12 arba 14 dieną, todėl 12 mėnesių iki kadencijos skaičiuojami nuo 2023 metų lapkričio 15 dienos“, – rašo A. Tapinas, pažymėdamas, kad pastarąją datą ir galima laikyti terminu iki kada įsigyti kompiuteriai ir telefonai lieka parlamentaro mandatą turinčio žmogaus nuosavybėn.

Andrius Tapinas

„Tada mes peržiūrėjom visų Seimo narių brangius pirkinius, kurie papuola į šitą laiko juosta: tarp 2023 rugsėjo ir lapkričio 15 dienos.

Ir tokių Seimo narių, kurie skubėjo prekintis, yra labai nemažai – galima sakyti ištisas Legionas“, – teigė akcijos „Skaidrinam“ iniciatorius.

Artėjant prie termino, kada galima įsigytus daiktus pasilikti sau, 18 Seimo narių nutarė įsigyti ne po vieną kompiuterį ar telefoną, kitos prabangios elektronikos.

Konservatorius Arūnas Valinskas pernai lapkričio 11 d. nusipirko kompiuterį Lenovo Legion Pro 7 su 16 colių monitoriumi, studijinį mikrofoną Rode NT1. Tam politikas iš parlamentinei veiklai skirtų lėšų atseikėjo 3016 eurų. Visgi, pažymi A. Tapinas, konservatorius netruko sureaguoti ir pranešė, kad lėšas už šiuos įsigijimus jis grąžins Seimo kanceliarijai.

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė nurodė rugsėjo 22 d. įsigijusi nešiojamąjį kompiuterį, kurio vertė per 2,5 tūkst. eurų. Visgi, tokį pirkinį politikė įsigijo išsimokėtinai.

Jos partijos kolega Emanuelis Zingeris už parlamentines lėšas įsigijo telefoną Apple Iphone 14 Pro Max už 1380 eurų. Lapkričio 12 d. politikas taip pat nusipirko ir Apple Studio Display monitorių už 1799 eurus.

Kitas konservatorius – Kęstutis Masiulis – parlamentines lėšas skyrė limituoto leidimo Galaxy S23 Green Žalgiris telefonui, kurio vertė 890 eurų. Visgi, vos prieš mėnesį politikas buvo įsigijęs kitą telefoną – Samsung Galaxy S23 o Ultra Black, Samsung Watch, nešiojamą 1TB SSD, bevielį kroviklį, kurių visų vertė 1589 eurai. Tarp pirkinių – ir premium klasės nešiojamasis kompiuteris už 2,7 tūkst. eurų. Per keturis mėnesius politikas kompiuterinei technikai iš viso išleido 5,2 tūkst. eurų.

Buvęs krašto apsaugos ministras Vilius Semeška rugsėjo 13 d. įsigijo HP Elitebook 2040 kompiuterį už 2189 eurus. Kiek anksčiau – rugpjūtį – Sony Experia telefoną už 1104 eurus.

Jo kolega frakcijoje, Sergejus Jovaiša, rugsėjo 12 d. kompiuterį HP Elitebook įsigijo už 1993 eurus.

Dar vienas konservatorius – Antanas Matulas – rugsėjo 20 d. 1461 eurą parlamentinių lėšų atseikėjo telefonui Samsung Galaxy S23 UltraBlack, o mėnesiu anksčiau 1901 eurą išleido žaidimams skirtam nešiojamajam kompiuteriui Acer Nitro.

Jau anksčiau į „čekiukų“ skandalą įsivėlusi politikė, buvusi švietimo ministrė Jurgita Šiugždinienė rugsėjo 22 d. įsigijo Macbook Air 13 už 2049 eurus.

Jau anksčiau A. Tapinas buvo paviešinęs ir „laisviečio“ M. Matijošaičio pirkinių ataskaitą.

Paskutinėmis dienomis politikas dar spėjo įsigyti Samsung Galaxy Fold5 telefoną su ekologišku dėklu ir rašikliu už 2317 eurų.

Darbo partijos pirmininkas ir kandidatas į prezidentus Andrius Mazuronis už parlamentinei veiklai įsigijo žaidimams skirtą kompiuterį MSI Stealth, taip pat kompiuterį Apple Macbook Pro 16, kurio vertė siekia 2,7 tūkst. eurų. Be to, pastebi A. Tapinas, pastarąjį kompiuterį politikas įsigijo iš mobiliųjų telefonų taisyklos savininko Daniel Lapin.

Buvęs „darbietis“, šiuo metu laisvės atėmimo bausmę atliekantis Vytautas Gapšys taip pat parlamentines lėšas paskutiniais praėjusių metų mėnesiais skyrė kompiuterinei technikai. Spalį jis nusipirko Iphone 13 už 1739 eurus.

Vigilijus Jukna rugsėjo 28 d. įsigijo Mac mini kompiuterį už 1950 eurų. Prieš metus jis nusipirko ir Macbook Air su rankų darbo juodu odiniu dėklu – tam skyrė 2246 parlamentinių lėšų.

Darbo frakcijos Seime seniūnas Viktoras Fiodorovas rugsėjo 30 d. nusipirko Iphone 14 Pro už 1119 eurų.

Tuo metu Mišrios Seimo narių grupės atstovas, Aidas Gedvilas pernai rugpjūtį Macbook Pro 14 išleido 2634 eurus, spalį – telefonui Iphone 15 Pro Max Blue Titanium 1783 eurus, lapkritį – monitorių už 2070 eurus.

„Valstietis“ Gintautas Kindurys praėjusių metų rugsėjį 1256 eurus parlamentinių lėšų išleido telefonui Samsung Galaxy, tačiau jau šių metų vasarį politika pirko naują telefoną.

Kitas Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) narys Dainius Gaižauskas praėjusių metų rugsėjo 14 dieną nusipirko 1438 eurų vertės amsung Galaxy 23 telefoną ir dar odinį dėklą už 41 eurą. Visgi, po penkių dienų Seimo narys dar nusipirko Asus Zenbook nešiojamąjį kompiuterį už 1450 eurų.

Pernai rugpjūtį socialdemokratė Dovilė Šakalienė taip pat įsigijo nešiojamąjį kompiuterį Lenovo Legion 5 Pro už 1699 eurus.

Liberalas Arminas Lydeka taip pat įsigijo 1497 eurų vertės kompiuterį Lenovo ThinkPad, 440 eurų vertės telefoną Samsung A546, kurį, pagal reglamentą, jau turės grąžinti, nes įsigijo lapkričio 20 d.

Už parlamentinei veiklai skirtas lėšas pirkę telefonus ir kompiuterius Seimo nariai nesijaučia nusižengę


Seimo nariai už parlamentinei veiklai skirtas lėšas pirkę brangius kompiuterius, planšetes, telefonus nesijaučia kaip nors nusižengę. Politikai teigia, kad šie įrenginiai yra reikalingi jų darbui.

„Pagal galiojančią tvarką jos man reikalingos darbui atlikti, vykdyti savo tiesiogines funkcijas, taip pat aprūpinti savo patarėjų komandą, kuri, deja, pagal galiojančią tvarką, neaprūpinama pakankamai, nes yra skiriamas tik vienas kompiuteris“, – žurnalistams sakė Mišrios Seimo narių grupės narys Aidas Gedvilas.

Jis patvirtino, kad už parlamentinei veiklai skirtas lėšas įsigijo telefoną, kompiuterį, planšetę. Parlamentaro teigimu, tai nėra prabangos prekės.

„Tai yra tos pačios priemonės, kurias jūs naudojate kasdien jūsų darbo poreikiams“, – žurnalistams sakė A. Gedvilas.

Aidas Gedvilas

Tačiau akcija „Skaidrinam“ paviešinti duomenys rodo, kad įsigytos priemonės yra brangios ir pasiekiamos tikrai ne visiems. Pavyzdžiui, šis politikas pernai rugpjūtį įsigijo Macbook Pro 14, kuriam išleido 2634 eurus, spalį – telefonui Iphone 15 Pro Max Blue Titanium 1783 eurus, lapkritį – monitorių už 2070 eurus.

Tačiau vertindamas savo pirkinius už mokesčių mokėtojų pinigus, parlamentaras nemato jokios problemos – tvirtina esąs saugus ir užtikrintas.

„Manau, jeigu būčiau nusižengęs, mane vertintų atitinkamos tarnybos. Galvoju, kad iki to tikrai neprieisime“, – svarstė jis.

Seimo narys konservatorius Antanas Matulas taip pat sakė, kad už parlamentines lėšas nieko neleistino nepirko.

„Nieko nepirkau, kas yra neleistino, tuo labiau, kad pats dirbu Seimo Etikos ir procedūrų komisijoje“, – žurnalistams sakė A. Matulas. Jis akcentavo, kad laikėsi Seimo valdybos dokumentuose numatytos parlamentinių lėšų panaudojimo tvarkos.

„Praeitais metais pirkau kompiuterį. Metų pabaigoje pirkau telefoną dėl to, kad prieš tai buvęs nukrito ir nei viena kamera neveikė. Pirkau viską, ką reikia parlamentinei veiklai, bet nieko neleistino“, – žurnalistams paaiškino A. Matulas.

Lydeka: įsigyti kompiuterį yra pigiau negu nuomotis


Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos narys Arminas Lydeka tvirtino, kad dėl savo pirkinių iš parlamentinei veiklai skirtų lėšų jokių problemų nemato, nes jie skirti darbui. Jis taip pat pastebi, kad nusipirkti kompiuterį yra pigiau negu nuomotis.

„Kur kas racionaliau ir pigiau yra pirkti kompiuterį negu nuomotis. Todėl nutraukiau nuomos sutartį ir nusipirkau tikrai nebrangų, darbiniams tikslams skirtą kompiuterį. Nematau kur čia gali būti problema, kad kompiuteris nusipirktas vietoj nuomos. Taip pat ir telefoną pirkau. Kur čia problema? Irgi paprastas, nieko gudraus nėra su tuo telefonu. Tikrai nesuprantu, kam čia kas gali būti neaišku ir kam čia įdomu gali būti“, – kalbėdamas su ELTA svarstė A. Lydeka.

Akcijos „Skaidrinam” duomenimis, liberalas Arminas Lydeka įsigijo 1497 eurų vertės kompiuterį Lenovo ThinkPad, 440 eurų vertės telefoną Samsung A546, kurį, pagal reglamentą, jau turės grąžinti, nes įsigijo likus mažiau nei metams iki kadencijos pabaigos.

K. Masiulis pinigus žada grąžinti


Seimo narys konservatorius Kęstutis Masiulis tvirtino, kad nieko neleistino nėra padaręs, pirko jam reikalingus darbo įrankius. Norėdamas, kad toliau nebūtų spekuliacijų šia tema, jis žada panaudotus pinigus grąžinti.

„Aš apgailestauju tik dėl vieno dalyko: buvo sudarytas įspūdis, kad aš kažką neteisingai padariau. Kad nebūtų toliau spekuliuojama šita tema, aš pinigus grąžinsiu ir noriu čia padėti tašką”, – Eltai sakė K. Masiulis.

Konkrečios sumos, kurią grąžintų, politikas dar nesuskaičiavo.

„Aš dar nepasižiūrėjau. Žinau, kad yra paskelbtos lentelės, pasiimsiu pagal tas lenteles ir pervesiu. Norėčiau, kad toliau tos spekuliacijos liautųsi. Nusipirkau darbo įrankius, jie man reikalingi, jokia čia ne prabanga. Vienu iš jų naudojantis aš su jumis dabar kalbuosi, bet padėkime čia tašką”, – sakė K. Masiulis.

Landsbergis: su nerimu laukiame. Dreba visas Seimas, tai galiu pabrėžti

Visuomenininko Andriaus Tapino iniciatyvai „Skaidrinam“ persikėlus į Seimą, konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis akcentuoja, kad klausimas dėl parlamentinių lėšų panaudojimo nebus išspręstas tol, kol šios išlaidos nebus aiškiai reglamentuotos.

„Su nerimu laukiame. Dreba visas Seimas, tai galiu pabrėžti“, – žurnalistams Seime sakė G. Landsbergis.

Ministras tikina turintis kelis pasiūlymus, kaip spręsti dėl parlamentinių lėšų panaudojimo skaidrumo kylančius klausimus, tarp kurių ir pirmalaikiai Seimo rinkimai.

„Pasiūlymas yra reglamentuoti griežčiau, kad klausimai būtų atsakyti, arba – visiems atsistatydinti. Arba trečias pasiūlymas – laukti, kada A. Tapinas paskelbs naują pavardę. Tai dabar kadangi esame ties trečiu variantu, tai ties tuo ir pabaikime“, – sakė G. Landsbergis.

Gabrielius Landsbergis

Politikas įsitikinęs, kad tema dėl parlamentinių lėšų panaudojimo nebus baigta tol, kol šios išlaidos nebus aiškiai reglamentuotos.

„Jeigu yra galiojančių teisės aktų pažeidimas, tai faktas, kad tada reikia atsiskaityti ir su teisėsauga, ir su visuomene, jeigu yra kažkokie neaiškumai. Bet jeigu mes einame ir turime pasiaiškinti už pieštuką pirktą, tai ta tema nesibaigs tol, kol nebus reglamentuota.

Arba nebus visų politinė atsakomybė“, – sakė G. Landsbergis.

„Nes padaryti skirtumą tarp vieno pažeidimo ir kito pažeidimo gali būti paprasčiausiai sudėtinga, jeigu neįsikiša teisėsauga“, – pridūrė jis, pateikdamas pavyzdį, kaip reprezentacinės lėšos yra reglamentuojamos Europos Parlamente.

Šimonytė: nereikia šitos pagundos


Visgi klausimų sukėlusių bendrapartiečių energetikos ministro Dainiaus Kreivio ir socialinių reikalų ir darbo ministrės Monikos Navickienės išlaidų konservatorių lyderis teigė komentuoti nenorintis.

Savo ruožtu premjerė Ingrida Šimonytė pabrėžė jau seniai siūliusi keisti parlamentinių lėšų mokėjimo tvarką – esą atitinkamą sumą derėtų pridėti prie atlyginimo ir ją apmokestinti.

„Tą sumą reikia pridėti prie Seimo narių atlyginimo, apmokestinti visais nustatytais šitoje valstybėse mokesčiais, ir tada jau kam reikia gėlių, tegul perka gėlių, kam reikia saldainių, tegul perka saldainių, kam reikia kuro, tegul perka kuro, ir taip toliau, ir panašiai“, – trečiadienį žurnalistams Seime komentavo I. Šimonytė.

Premjerė teigė Seimo nariams siūliusi tokią galimybę jau seniau: „Nežinau, kuo gėlės yra geriau už kurą, arba kuo kuras yra blogiau už „iPhone'ą“ <...>. Labai seniai esu Seimo nariams pasiūliusi, nuo tada, kada atėjau į Seimą, kad nereikia šitos, taip sakant, pagundos, nes rizika už labai nedidelius pinigus labai susigadinti savo reputaciją.“

Ingrida Šimonytė

Dėl sumos, kuri galėtų būti pridedama, pasak premjerės, turėtų apsispręsti pats Seimas.

„Bet tai neturi būti kažkieno kito pinigai, šalia esantys pinigai, kur tau atrodo, kad gal jie ne tavo ir gal tau nelabai rūpi, ar tu tikrai leidi pinigus toms išlaidoms, kurios tau yra pačios svarbiausios“, – pridūrė I. Šimonytė.

Iniciatyvai „Skaidrinam“ pasiekus Seimą, visuomenininkas Andrius Tapinas pirmadienį paskelbė, kad Laisvės partijos narys M. Matijošaitis iš parlamentinei veiklai skirtų lėšų pirko įvairios kompiuterinės įrangos ir garso aparatūros. Be to, patikrintos ataskaitos atskleidė, kad „laisvietis“ kas mėnesį papildomai įrangos nuomai išleisdavo beveik 500 eurų.

Pats M. Matijošaitis pirmadienį teigė, kad įranga buvo tikslingai naudojama darbui Seime. „Laisviečio“ teigimu, už tai, kas bus įvertinta kaip netikslinga įranga, jis lėšas Seimo kanceliarijai grąžins. Taip pat M. Matijošaitis nurodė po kadencijos parlamente visą pirktą įrangą jis paliksiantis Seimo nuosavybei.

Visgi, jau kitą dieną politikas paskelbė stabdantis narystę Laisvės partijoje ir pasitraukiantis iš „laisviečių“ sąrašo Europos Parlamento (EP) rinkimuose.

Į tyrimą kiek anksčiau sureagavo ir energetikos ministras, Seimo narys Dainius Kreivys. Konservatorius Seimo kanceliarijai grąžino visas nuo 2021 m. panaudotas išlaidas, mat, turėdamas tarnybinį transportą iš parlamentinių lėšų draudė savo asmeninį automobilį.

Klausimų dėl parlamentinių išlaidų sulaukė ir socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė. Parlamentarės ataskaitose nurodoma, jog ši ne kartą pirko maketavimo paslaugas iš Mindaugo Mikulėno – konservatorių frakcijos vadovės Radvilės Morkūnaitės-Mikulėnienės sutuoktinio, skelbia LRT televizija.

Pernai pavasarį A. Tapinui inicijavus savivaldos politikų lėšų įsisavinimo tyrimą „Skaidrinam“ ir dėl to kilus skandalui dėl galimo politikų piktnaudžiavimo kanceliarinėmis lėšomis, į teisėsaugos akiratį pakliuvo eilė savivaldybių.