„Būklė jo vidutinio sunkumo, nesiorientuoja, sutrikusi koordinacija. Atitinka kaip būtų apsinuodijimas psichotropinėmis medžiagomis. Įtariama, kad apsinuodijo kanabinoidais“, – LNK žinioms penktadienį pasakojo vaikų reanimacijos skyriaus gydytojas Linas Mikelis.

Paauglys pats medikams prisipažino, kad blogai pasijuto surūkęs elektroninę cigaretę, kurioje buvo narkotikų.

„Tai yra, turbūt, negrynos kanapės, o kažkokie kanapių dariniai, greičiausiai sintetiniai. Po kurių sutrikimai buvo žymiai gilesni“, – svarstė medikas L. Mikelis.

Kadangi elektroninių cigarečių parūkusius paauglius tenka gydyti vis dažniau, medikas pastebi, kad į jas dedami narkotikai veikia ilgiau.

„Išėjimo laikas iš tos būsenos yra prailgėjęs labai. Jeigu kanapės veikia maždaug 8–12 valandų, čia truputį ilgiau“, – pasakojo vaikų reanimacijos skyriaus gydytojas L. Mikelis.

Į ligoninę penkiolikmetis atvežtas iš Kretingos, keistą vaiko elgesį pastebėjo socialiniai darbuotojai, kai berniukas atėjo į atviro jaunimo centrą.

„Mūsų centro darbuotoja pastebėjo, kad jis elgiasi neadekvačiai ir tiesiog jam buvo suteikta pagalba taip, kaip ir priklauso. Buvo iškviesta greitoji pagalba“, – LNK žinioms pasakojo dienos veiklos centro vadovė Birutė Viskontienė.

Kretingos vicemerė Vaida Jakumienė kalbėjo, jog reakcija buvo geriausia, kokia galėjo būti.

„Jam buvo suteikta pagalba. Kas būtų buvę, jeigu jis nebūtų čia atėjęs? O jeigu būtų kažkur po krūmu nukritęs ar ant suoliuko užmigęs? Mes galime tik įsivaizduoti“, – sakė Kretingos vicemerė.

Atviro jaunimo centrą penkiolikmetis lankė vos dvi savaites.

„Kadangi mes jo dar nespėjome taip pažinti, nemanau, kad galima taip vienareikšmiškai pasakyti, kuri čia priežastis jį paskatino, ar kokia situacija buvo“, – sakė socialinis darbuotojas Albinas Šiaudvytis.

Kretingiškiams pikta, kad mokiniams elektroninės cigaretės, o dar su narkotikais, prieinamos.

„Reikia daugiau kontrolės, kad neplatintų. Aišku, ir tėvai turėtų pasikalbėti kažkaip daugiau“, – LNK žinioms sakė viena Kretingos gyventoja.

Kita svarstė, jog itin blogai, kad paaugliams prieinamos tokios priemonės.

„Turėtų būti dar griežčiau“, – pabrėžė ji.

Dienos veiklos centro vadovė pažymi, kad užimtumas ir prevencinis darbas svarbus saugant vaikus nuo narkotikų, bet tik to nepakanka.

„Turėtų dirbti visa sistema – ir švietimas, ir sveikatos sistema. Pirmiausia, manau, kad turi būti prevencija – narkotikų gavimo užkardymas. Mes dirbame su pasekme“, – pabrėžė B. Viskontienė.

Mokyklos esą jau stoja į kovą prieš elektronines cigaretes, kurias moksleiviai naudoja ne tik tabakui, bet ir narkotikams garinti.

„Esame nusimatę tikrai konkrečias prevencines priemones, kaip dūmų detektorius, testavimas mokyklose. Yra parengti algoritmai tose pačiose mokyklose, kas ir kaip konkrečiu atveju turėtų elgtis, kad tam vaikui būtų suteikta pagalba“, – sakė Kretingos vicemerė V. Jakumienė.

Apie narkotikų platintojus gali pranešti visi, tam įkurta pasitikėjimo linija.

Visą LNK žinių reportažą žiūrėkite čia: