„Kartu, kai kalbama apie baltą vėliavą, šią Vatikano strategiją žinome iš XX a. pirmosios pusės. Raginu nekartoti praeities klaidų ir palaikyti Ukrainą bei jos žmones jų teisingoje kovoje už savo gyvenimą.

Mūsų vėliava yra geltonai mėlyna. Tai vėliava, su kuria gyvename, mirštame ir nugalime. Mes niekada nekelsime jokių kitų vėliavų.

Dėkojame Jo Šventenybei popiežiui Pranciškui už jo nuolatines maldas už taiką ir toliau viliamės, kad po dvejų metų niokojančio karo Europos širdyje pontifikas ras galimybę apaštališkuoju vizitu apsilankyti Ukrainoje ir paremti daugiau kaip milijoną Ukrainos katalikų, daugiau kaip penkis milijonus graikų katalikų, visus krikščionis ir visus ukrainiečius“, – rašo D. Kuleba.

Filosofas Ališauskas turi keletą pastabų dėl popiežiaus pareiškimo

Vytautas Ališauskas, filosofas, Vilniaus universiteto profesorius, šeštadienį savo socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje sureagavo į prieštaringai vertinamą popiežiaus Pranciškaus pasisakymą dėl derybų Rusijos kare prieš Ukrainą.
Vytautas Ališauskas

„Viena kita pastaba dėl popiežiaus interviu (į komentarus neatsakinėsiu ir nediskutuosiu, nebent būtų tiesiog racionalių klausimų):

1. Ar jo pasisakymas Ukrainos klausimu žeidžia Lietuvos (geo)politinį interesą? be abejo taip, kiekviena karo Ukrainoje diena mažina karo Lietuvoje galimybę. Kaip mėgsta sakyti mūsų politikai: ukrainai kariauja už mus, o mes tik mokame pinigais ir ginklais. Kai įsigalvoji, skamba šiek tiek ciniškai, antra vertus, yra ir lietuvių, pasiryžusių guldyti galvas už Ukrainos laisvę.

2. Pasikartosiu: popiežius į karą žvelgia iš tradicinės teisingo karo doktrinos, suformuotos feodaliniais Viduramžiais, kai suverenas buvo karaliu/kunigaikštis, o ne „tauta“ – tokios šiuolaikine prasme, kaip politinio subjekto, tada buvo tik užuomazagos. Pralaimėti karą tuomet reiškė iš vieno suvereno valdžios pereiti į kito – ir tiesiog kitam mokėti mokesčius (žinoma, kalbu supaprastintai).

3. Iš šito plaukia išvada – suverenas, jei neturi aiškios perspektyvos apginti savo teises jėga, negali rizikuoti savo valdinių gyvybe. Tagi, vadovaujantis tradicine doktrina, nereikia ir gal net negalima tęsti karo, jei nematomas šansas laimėti. O kur dar masinio naikinimo ginklai, apie kuriuos dar XIX a. niekas negalėjo net pagalvoti...

Ši doktrina pasenusi jau buvo I pasaulinio karo metu, dabar ji jau visai atšokusi nuo politinės tikrovės, o naujos bent jau katalikiška teologija nepajėgė parengti, gal dėl to, kad katalikų dėmesys paskutinius 30 metų sukoncentruotas į seksualinės moralės klausimus, tad poreikio plėtoti kitas sritis vis mažiau.

4. Popiežius, beje, niekur nesakė, kad Ukraina turi kapituliuoti. Interviuotojo primestą „baltą vėliavą“ jis interpetavo kaip paliaubų ir derybų pasiūlymą. Aišku tai nuskamba kaip naivus tikėjimas, kad tebeegzistuoja „pasaulio tvarka“, kaip Brežnevo ar Nixono laikais: pasaulio didieji gali tarpininkauti, imperijos gali apsiribot – tik reikia prisiminti, kad Rusija nebėra tikra imperija, net tiek, kiek buvo Sovietų Sąjunga.

5. O vis dėlto – ką galime pasakyti seneliui Pranciškui, kaip turėtų baigtis karas Ukrainoje? ar tikrai mes norime kariauti iki paskutinio ukrainų kareivio? ar bent iki paskutinio savo (ir Europos) euro? – neapsimetinėkim, nesutariame net dėl savo pačių gynybos finansavimo, ir tas nesutarimas eina ne tik per partines padalas“, – rašo filosofas V. Ališauskas.

Sikorskis sureagavo į popiežiaus Pranciškaus žodžius: jei Putinas pasitrauktų iš Ukrainos, derybų nebereikėtų

Jeigu Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas išvestų savo kariuomenę iš Ukrainos teritorijos, derybų nebereikėtų.

Radoslawas Sikorskis

Tai sekmadienį pareiškė Lenkijos užsienio reikalų ministras Radosławas Sikorskis, praneša portalas „rbc.ua“.

„O jeigu dėl pusiausvyros paskatintume Putiną turėti drąsos išvesti savo kariuomenę iš Ukrainos? Iš karto įsiviešpatautų taika, nebereikėtų derybų“, – parašė socialiniame tinkle X Lenkijos diplomatijos vadovas.

Vatikanas pakomentavo popiežiaus Pranciškaus žodžius apie taikos derybas

Derybos niekada nėra kapituliacija. Tai šeštadienį pareiškė Vatikano spaudos tarnybos vadovas Matteo Brunis, komentuodamas neseniai nuskambėjusį prieštaringai vertinamą popiežiaus Pranciškaus pasisakymą apie taikos Ukrainoje paieškas.

Tai sekmadienį pranešė „Ukrinform“, remdamasi „Vatican News“.

Pasak M. Brunio, popiežius, duodamas interviu Šveicarijos televizijos kanalui, pavartojo žurnalisto pasiūlytą „baltos vėliavos įvaizdį, kad apibūdintų karo veiksmų pabaigą, paliaubas, kurios gali būti pasiektos turint drąsos vesti derybas“.

Popiežius Pranciškus

Popiežius patvirtino savo „karštą meilę“ Ukrainos žmonėms ir paragino visas šalis „sudaryti sąlygas diplomatiniam sprendimui siekiant teisingos ir ilgalaikės taikos“, sakė Vatikano spaudos tarnybos vadovas.

Jis pridūrė, kad tame pačiame interviu popiežius pabrėžė: „Derybos niekada nėra pasidavimas“.

Kaip pranešama, interviu žurnalistas popiežiaus paklausė: „Ukrainoje kai kas ragina turėti drąsos pripažinti kapituliaciją, iškelti baltą vėliavą. Tačiau kiti sako, kad tai įteisina stipresnę pusę. Ką Jūs manote?"

Popiežius Pranciškus atsakė: „Tai viena iš interpretacijų. Bet aš manau, kad stipresnis yra tas, kuris mato situaciją, kuris galvoja apie žmones, kuris turi drąsos iškelti baltą vėliavą – vesti derybas. Ir šiandien derybos gali būti vedamos su tarptautinių jėgų pagalba. Žodis „derybos“ yra drąsus žodis. Kai matai, kad esi nugalėtas, kad nesiseka, reikia turėti drąsos vesti derybas... Laiku pradėti derybas, ieškoti šalies, kuri galėtų tarpininkauti. Šiandien, pavyzdžiui, Ukrainos kare, yra daug norinčių tarpininkauti. Šiuo tikslu pasisiūlė Turkija. Ir kitos šalys. Nesivaržykite vesti derybų, kol padėtis dar labiau nepablogėjo“.

Kaip anksčiau pranešė „Ukrinform“, interviu Šveicarijos transliuotojui RSI popiežius paragino karo Ukrainoje šalis pradėti derybas, pažymėdamas, kad „stipresnis bus tas, kuris turės drąsos iškelti baltą vėliavą“.

Latvijos prezidentas sureagavo į popiežiaus pareiškimą: negalima pasiduoti blogiui

Latvijos prezidentas Edgaras Rinkevičius taip pat sureagavo į popiežiaus Pranciškaus pasisakymą. „Negalima pasiduoti blogiui“, – savo socialiniame tinkle X rašo E. Rinkevičius, praneša „Ukrinform“.

„Mano sekmadienio rytas: negalima kapituliuoti blogio akivaizdoje, reikia kovoti su juo ir jį nugalėti, kad blogis iškeltų baltą vėliavą ir kapituliuotų“, - pabrėžė Latvijos valstybės vadovas.

Popiežius Pranciškus

Kaip anksčiau pranešė „Ukrinform“, interviu Šveicarijos transliuotojui RSI popiežius paragino karo Ukrainoje šalis pradėti derybas, pažymėdamas, kad „stipresnis bus tas, kuris turės drąsos iškelti baltą vėliavą“.

Vatikano spaudos tarnybos vadovas Matteo Brunis, komentuodamas popiežiaus Pranciškaus žodžius apie taikos Ukrainai paieškas, pareiškė, kad derybos niekada nėra kapituliacija.

Visuomeninis transliuotojas RTS 87-erių metų pontifiko klausė apie Ukrainoje vykstančias diskusijas, ar pasiduoti Rusijos invazijai, ar tai tik įteisintų jėgos galią.

Edgaras Rinkevičius

„Manau, kad stipriausi yra tie, kurie mato situaciją, galvoja apie žmones ir turi drąsos iškelti baltą vėliavą ir derėtis“, – sakė jis vasario pradžioje duotame interviu.

Kalbėdamas apie karą apskritai, įskaitant „Hamas“ ir Izraelio karą, jis pridūrė: „Derybos niekada nereiškia pasidavimo. Tai drąsa nevesti šalies į savižudybę.“

„Tas žodis „derėtis“ yra drąsus žodis. Kai matai, kad pralaimi, kad reikalai nesiklosto, reikia turėti drąsos derėtis“, – sakė jis.

„Šiandien, pavyzdžiui, vykstant karui Ukrainoje, daug kas nori būti tarpininkais. Pavyzdžiui, Turkija, – kalbėjo Katalikų Bažnyčios vadovas. – Nesigėdykite derėtis, kol reikalai dar labiau nepablogėjo.“

Čmilytė-Nielsen apie popiežiaus siūlymą Ukrainai derėtis dėl taikos: gaila, kad Rusijos propagandai dovanojamos tokios dovanos

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen kritikuoja katalikų bažnyčios vadovo popiežiaus Pranciškaus siūlymą nuo Rusijos agresijos besiginančiai Ukrainai „iškelti baltą vėliavą“. Pasak parlamento vadovės, tokie Šventojo sosto pareiškimai yra palankios dovanos Kremliaus propagandai.

Viktorija Čmilytė-Nielsen

„Labai gaila, kad tokios dovanos yra dovanojamos Rusijos propagandai“, – žurnalistams sekmadienį Seime sakė V. Čmilytė-Nielsen, primindama popiežiaus Jono Pauliaus II-ojo citatą apie „teisingą taiką“.

„Šiandien kaip kontrastą matau cituojamus Jono Pauliaus II-ojo žodžius, kad taiką taip pat reikia iškovoti, kad taika nėra tik karo nebuvimas. Už teisingą taiką reikia būti pasirengusiems kovoti“, – pridūrė parlamento vadovė.