Visų pirma, kaip policijos pareigūnų automatas atsidūrė I. Molotkovo rankose? Antra, kaip psichiškos sutrikimų turintis, ilgus metus narkotikus vartojantis vyras surakintomis rankomis su ginklu jose perlipo komisariatą juosiančią tvorą? Skelbta, kad galbūt prieš tai jis pagrasino nušauti pareigūnus, todėl juos „ištiko superstresas“. Taip darbuotojų būklę apibūdino Švenčionių r. policijos viršininkas Josifas Kuzmickis.

Spėliota, kas I. Molotkovui pagelbėjo nusiimti atrankius, taip pat stebėtasi, kad viešuoju transportu važiavę žmonės nepastebėjo antrankiais surakinto asmens su kalašnikovu.

Įdomu ir tai, kaip jis pateko į esą pareigūnų saugotą namą Pelesos gatvėje, kur iki suėmimo dar spėjo išgerti kavos ir pasikalbėti su kaimynais.

Deja, atsakymų į šiuos klausimus, kol vyksta ikiteisminis tyrimas, panašu, sulaukta nebus. Prokurorai policijai uždraudė komentuoti įvykio aplinkybes.

Tačiau DELFI žurnalistams pasekus I. Molotkovo pėdsakais pradėjo aiškėti naujos detalės, galinčios padėti užpildyti esamas žinių spragas.

Teritoriją juosianti tvora baugiai neatrodo

Pirmadienį Vilniaus miesto šeštajame policijos komisariate gyvenimas verda sava vaga. Į žurnalistus nei policijos pareigūnai, nei apsilankę komisariate dėl savų problemų pernelyg nekreipia dėmesio.

Paprašius palydėti iki vidinio kiemelio, iš kurio, įtariama, ir spruko I. Molotkovas, kartu pasivaikščioti pakviečiamas pareigūnas, prisistatęs kaip „popierinio darbo žmogus“. Situaciją, ant kojų sukėlusią 3 tūkst. pareigūnų ir įbauginusią kone pusę Vilniaus, jis apibūdina kaip „mačiau ir didesnių kuriozų“ ir atvirai pripažįsta ja pernelyg nesidomėjęs.

Vidinį policijos komisariato kiemelį juosia maždaug 180 centimetrų tinklinė tvora. Vienur jos viršus – visiškai lygus, kitur – dygliuotas. Tiesa, styrantys spygliai visiškai neatrodo aštrūs. Verčiantis per juos storesnę striukę vilkintis bėglys, galima numanyti, net nepajustų skausmo.

Igorio Molotkovo pėdsakais

Versija, pro kur galėjo pabėgti I. Molotkovas

Tačiau, panašu, net ir taip aukotis I. Molotkovui nereikėjo. Vaikštant po kiemą žvilgsnį patraukia vieta, esanti visai greta policijos komisariato pastato kampo. Ant jo įkomponuota vaizdo kamera nusukta į priešingą pusę – pagrindinius vartus, tad ši vieta nėra filmuojama.

Tvora čia – vos metro aukščio. Maža to, jos apačioje, itin patogioje vietoje, įkomponuoti du laipteliai, atsispirti galima ir nuo apatinės tvoros dalies – horizontaliai einančio sutvirtinimo.

Igorio Molotkovo pėdsakais

Iš karto už tvoros matyti Vilniaus rajono poliklinikos viešojo transporto stotelė, esanti vos už maždaug 50 metrų, iš kurios tiesiai į stoties rajoną važiuoja ir autobusas, ir troleibusas.

Ar galėjo būti taip, kad policininkams ginklu pagrasinęs vyras paprasčiausiai persivertė per tvorą ir pasileidęs bėgti iš karto įšoko į tuo metu atvažiavusi autobusą? Tylos siena atsitvėrę policijos pareigūnai to taip pat nekomentuoja.

Igorio Molotkovo pėdsakais

Vieta, kur slėpėsi ieškomiausias vakaro nusikaltėlis

Pirmadienio vidudienį Pelesos gatvės 5 name – gausu žmonių. Prie įėjimo į laiptinę vienas vyras ramiai sau rūko, chalatu prisidengusi moteris išneša šiukšles, pirmajame namo aukšte darbuojasi statybininkai.

Penktame aukšte, kurio virtuvėje su kaimynais gėrė kavą, o vėliau čia esančiame duše ir slėpėsi vyras, taip pat nedvelkia ramybe. Vos įžengus pro duris pasirodo mažas garsiai lojantis šuo, kurį jo savininkas net nesivargindamas iškišti nosies iš buto pas save pasikviečia rusiškais keiksmais. Nors už daugelio durų girdėti triukšmas, į koridoriuje bevaikštančius žurnalistus niekas nereaguoja.

Nebestebina, kad čia vaikštinėjant I. Molotkovui taip pat niekas neskubėjo kviesti policijos.

Igorio Molotkovo pėdsakais

J. Jurgelis: reikalas per daug sureikšmintas

Išduodant ginklus reikalingas ne tik instruktažas, bet ir pareigūnų mokymas, parengimas. Taip praėjusios savaitės istoriją vertina buvęs Valstybės saugumo departamento (VSD) vadovas Jurgis Jurgelis. Pasak J. Jurgelio, absurdas, kad situacija buvo išpūsta iki tokio burbulo. Tai, jo nuomone, nulėmė terorizmo fonas.

„Aš nesakau, kad čia didelė kaltė – darbe, kuris atliekamas staiga, atsiranda nesklandumų. Nuo seno policijoje buvo tendencija slėpti savus nusikaltimus ir man teko susidurti, kai sužeidžiamas, pervažiuojamas žmogus, o ministerija padaro viską, kad tai būtų nuslėpta. Tačiau manau, kad dabar to gerokai mažiau, gal kartais būna noras truputį savo kaltę sumažinti, bet šiuo atveju niekas ir neslėpė“, – kalbėjo J. Jurgelis.

J. Jurgelio teigimu, esminis dalykas tas, kad narkomanas paėmė ginklą, kurį paliko policijos pareigūnai. Ar įtariamasis ginklą ištraukė iš rankų, ar pastvėrė – detalės. „Detalės ir tai, ar jis peršoko tvorą, ar perėjo – man jau ne tiek svarbu. Ginklas buvo paliktas be tinkamos priežiūros, o kito detektyvo čia neįžiūriu. Mano supratimu, tai ne smulkmena, bet detalė, o iš jos išėjo toks didžiulis dalykas, iki ministro atsistatydinimo. Čia, mano supratimu, absurdas“, – aiškino J. Jurgelis.

Jurgis Jurgelis

Pašnekovas neslepia apie atsistatydinimą pareiškusio Sauliaus Skvernelio daug kur nepalaikantis, tačiau tiesioginės ministro atsakomybės nematantis. Esą jeigu keliamas atsakomybės klausimas, jis pirmiausia turi būti adresuojamas policijos generaliniam komisarui. „Visa ministro bėda – komunikavimas ir paskui interpretavimas“, – sakė J. Jurgelis. Jo pastebėjimu, ministras turi tendenciją ginti savus, tačiau reikia ne tik ginti, bet ir reikalauti.

J. Jurgelis juokauja, kad bėgliui reikėtų padėkoti – policijos pareigūnams buvo puiki proga praktikoje, realiai pasitreniruoti.

Buvęs saugumo vadovas atkreipė dėmesį į keletą detalių – policija naudojosi automobiliais, tačiau nelipo į viešąjį transportą, kuriuo, kaip vėliau paaiškėjo, keliavo I. Molotkovas. „Dabar kritikuoti yra lengva. Nesinori šioje situacijoje šaipytis. Tiesiog taip atsitiko, atsitiko per aplaidumą“, – aiškino J. Jugelis, pridūręs, kad pareigūnai nebuvo neblaivūs, nepramiegojo, tačiau akimirką pritrūko budrumo – tam jie buvo neparengti.

Įvykių chronologija

DELFI primena, kad ketvirtadienį, kiek po 18 valandos, Švenčionių pareigūnai I. Molotkovą vežė į ligoninę, tačiau pakeliui dar turėjo užsukti į šeštąjį policijos komisariatą.

Laisvės prospekte, šeštojo policijos komisariato kieme, įtariamasis buvo vienas paliktas policijos automobilyje. Net ir surakintas antrankiais, vyras čiupo netoli jo tarnybiniame automobilyje padėtą kalašnikovą „AKS-74U“ ir spruko iš automobilio.

Bėglio visoje Vilniaus apskrityje ieškojo maždaug 3 tūkst. pareigūnų, buvo pasitelkta policijos antiteroristinių operacijų rinktinė „Aras“, pasieniečių sraigtasparnis.

Per visą miestą ginkluotas ir antrankiais surakintas vyras keliavo viešuoju transportu. Operatyvinę informaciją tikrinę kriminalistai bėglį atsekė iki Naujininkų mikrorajono. Čia, Pelesos gatvės 5-ame name, jis ir buvo sulaikytas.

Žiniasklaida kėlė versijas, kad į Pelesos namą I. Molotkovas pateko praeidamas pro prie namo budėjusius pareigūnus. Spėliota, kad I. Molotkovas į namą galėjo patekti pro kitą įėjimą, tačiau pirmadienį DELFI žurnalistai įsitikino – kito įėjimo į patalpas nėra. Kadaise jie buvo, tačiau dabar – aklinai užverti.

Igorio Molotkovo pėdsakais

Tiria Vilniaus prokuratūra

Keista atrodo tai, kad pranešdama apie šį įvykį, policija painiojosi. Iš pradžių paskelbė, kad nusikaltėlis ginklą iš pareigūnų atėmė, vėliau patikslinta, kad įtariamasis pasiėmė automobilyje paiktą ginklą. Taip pat iš pradžių buvo netiksliai nurodyta ginklo markė.

Beje, ginklo name Pelesos g. I. Molotkovas su savimi neturėjo. Jis rastas išmestas ten, kur nurodė I. Molotkovas – netoli stoties.

Ikiteisminis tyrimas dėl šio įvykio perduotas Vilniaus apygardos prokuratūrai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (397)