„Jeigu kalbame apie ankstyvąjį pavasarį, laikas nusimesti striukes ar išsitraukti akinius tikrai yra per ankstyvas. Turime sąlyginai pavasarišką laikotarpį, lyginant su tuo, kas buvo sausio pirmoje pusėje, yra teigiamos temperatūros.

Bet pas mus tokiu metu, jeigu yra šilta, dažniausiai būna ir apsiniaukę. Tas atšilimas pas mus juntamas kiek kitaip“, – kalbėjo klimatologas dr. Donatas Valiukas.

Klimatologas pastebėjo, kad jau kurį laiką matome temperatūrų svyravimą apie nulį laipsnių.

„Sniego danga tai susidaro, tai išnyksta“, – sakė jis.

Mokslininkas neatmetė, kad dar gali pasitaikyti ir netikėtų žiemos pasireiškimų.

„Tas gali atsitikti, ir pernai atsitiko, gali atsitikti ir šiemet. Ar tikrai tas bus, kol kas to tikrai niekas negali pasakyti. Artimiausiomis dienomis orai bus šilti, ir sulauksime labiau lietaus nei sniego. Bet kovas yra toks mėnuo, kuris yra pavasariškas, bet atskirų dienų gali pasitaikyti įvairių“, – kalbėjo D. Valiukas.

Ketvirtadienio dieną link Lietuvos iš vakarų artės žemo slėgio sūkurys. Daug kur dangų temdys žemi debesys, tačiau įdienojus kai kur, ypač šiauriniuose rajonuose, bent trumpam atsiras pragiedrulių.

Didesnėje šalies dalyje, daugiausia Pietų Lietuvoje, palis, vyraus nedideli kiekiai. Rytą kai kur, daugiausia vakariniuose rajonuose, matomumą mažins rūkas. Pūs pietų, pietryčių apysmarkis vėjas. Diena bus šilta ir temperatūra svyruos tarp 4-9 laipsnių šilumos.

Pentadienio naktį ir toliau išliksime žemo slėgio sūkurio įtakoje. Naktis bus apniukusi ir visur palis, vyraus nedidelis lietus. Pūs stiprokas pietryčių krypties vėjas. Temperatūra išliks teigiama ir kris iki 1-6 laipsnių šilumos.

Penktadienio dieną per šalį slinks atmosferos fronto debesys. Visur lankysis lietus. Pietinių krypčių vėjas išliks apysmarkis. Išliks šilta ir temperatūra sieks 4-9 laipsnius šilumos.

Pokalbį su klimatologu galite žiūrėti čia:

Šeštadienio naktį atmosferos frontas trauksis į rytus. Rytinėje šalies pusėje dar daug kur palis, bet daugiausia pirmoje nakties pusėje, vėliau, kaip ir likusioje šalies dalyje, lietus pasitrauks, pasirodys pragiedrulių. Pietų vėjas aprims iki 4-9 m/s. Dėl nestipraus vėjo ir didelio drėgmės kiekio vietomis nusidrieks rūkas. Paryčiais iš pietvakarių artės ciklonas, pietvakariniuose rajonuose vėl pradės lyti. Temperatūra pažemės iki 0-5 laipsnių šilumos, kai kur pragiedrėjus gali susidaryti plikledis.

Šeštadienio dieną per vakarinę šalies dalį slinks ciklono centras. Dangų dengs tankūs debesys, nedidelių pragiedrulių gali pasirodyti tik rytinėje šalies dalyje. Vakarinėje šalies dalyje didžiąją dienos dalį lis ištisinio pobūdžio lietus, rytinėje – lis rečiau ir silpniau. Sustiprės pietų vėjas, iki 8-13 m/s, o kai kur gūsiai sieks 15-17 m/s. Toliau plūs šilto oro masė, todėl temperatūra kils iki 6-11 laipsnių šilumos, tik vakariniuose rajonuose kai kur bus 3-5 laipsniai šilumos.

Sekmadienį ciklonas greitai nutols, todėl bus daugiau pragiedrulių, naktį trumpai ir silpnai palis tik kai kuriose vietovėse, o dieną palis daugiausia pietrytiniuose šalies rajonuose. Vietomis susidarys rūkas. Vėjas naktį daugiausia pūs iš pietų, 7-12 m/s greičiu, kai kur gūsiai gali siekti 15 m/s, dieną vėjas pasisuks iš pietryčių, rytų ir aprims iki 5-10 m/s. Naktį bus nuo 1 laipsnio šalčio iki 4 šilumos, vietomis susidarys plikledis, dieną šils iki 6-11 laipsnių šilumos.