Kruonio seniūnijoje kilo skandalas, paaiškėjus, kad čia buvo iškirsta 70 saugotinų medžių. Aplinkosaugininkai paskaičiavo žalą, ji siekia 19 tūkst. eurų. Tiesa, aiškėja ir keistų detalių. Nors užsakymas buvo gautas iš seniūno, baudą jis gavo kaip privatus asmuo.

Kruonio seniūnas Audrius Slavinkas LNK žinioms aiškino, kad medžius reikėjo kirsti, nes buvo sulaukta skundų.

„Buvo sniegas, jį valė. Ir paslaugos teikėjas nusilaužė veidrodėlį. Ir tada pradėta ieškoti, kaip tuos krūmus kelio ir apsauginėje zonoje būtų galima nupjauti“, – LNK sakė Kruonio seniūnas A. Slavinskas.

Vieni gyventojai pritaria šios pakelės tvarkymui, kiti medžių gaili.

„Važiuodavome ten, tai maišydavo. Tai šakos nulūžusios, dar kas“, – sakė vienas vietos gyventojas.

„Čia medis stovi. Ar jis čia reikalingas toks sukrypęs?“ – klausimą kėlė kitas.

„Šiaip tai paprastiems žmonėms negalima to, kiek aš žinau. O ką daro valdžia... Tai ką mes čia padarysime“, – kalbėjo kita vietos gyventoja.

„Aišku, kad neigiamai (vertinu, aut. p.). Net kalbos nėra. Medžiai juk per vieną dieną neužauga“, – sakė dar vienas LNK žinių kalbintas vietos gyventojas.

Seniūnas A. Slavinskas pripažįsta, kad iškirto ne tik pavojų kėlusius medžius.

„Kai kurie nupjauti buvo ir sveikesni. Bet yra nuotraukos, kuriose matosi, kad jis buvo pažeistas, išvirtęs“, – sakė jis.

Pasak aplinkosaugininkų, buvo iškirsta daug vertingų medžių.

„Vyrauja gluosnis, pagal aukštį jis papuola į saugotinus. Radome ir kelis klevus, beržą, kelis juodalksnius. Pagal kamieninę dalį medžiai yra ganėtinai sveiki, tikrai būtų augę. Kaip ir niekam tie medžiai nemaišė“, – LNK sakė Kaišiadorių aplinkos apsaugos inspekcijos vyr. specialistas Eimantas Radvila.

Seniūnas aiškina, kad į savivaldybę leidimo nesikreipė, nes medžių būklę įvertino vizualiai. Tačiau aplinkosaugininkai teigia, kad toks paaiškinimas netinka.

„Be abejo, jeigu leidimo nėra, tai reiškia, kad medžių kirtimas buvo atliekamas savavališkai, nelegaliai. Tikrai žala yra didelė, gamtai žala didelė, įvertinus tai, kad yra apie 70 medžių“, – sakė Kaišiadorių aplinkos apsaugos inspekcijos vyr. specialistas E. Radvila.

Pasak seniūno A. Slavinsko, nesikreipus leidimo buvo bandoma sutaupyti pinigų.

„Kad nereikėtų mokėti pinigų, kurių biudžete mes kaip ir nesame numatę pakelių tvarkymui“, – teisinosi jis.

Seniūnas paaiškino, ir kodėl taip skubėjo iškirsti medžius.

„Ne už kalnų yra kovo 15 diena ir medžių kirtimas jau būtų sustabdytas dėl perėjimo. Tai jis būtų užsitęsęs iki rugpjūčio mėnesio“, – aiškino Kruonio seniūnas.

Visgi, istorija vien medžiais nesibaigia. Paaiškėjo, kad medžius iškirsti seniūnas kaip privatus asmuo paprašė kitų privačių asmenų. Darbams atlikti nebuvo nei sutarčių, nei leidimų, nei konkursų.

Nors teigiama, kad už medžių kirtimą jų kirtėjai užmokesčio negavo, buvo sutarta, kad už darbą jie pasiims medieną iš kurios galės pasigaminti nepigiai kainuojantį biokurą.

Biokuras taip pat galimai buvo gaminamas nelegaliai, todėl nukirstų medžių smulkinimą sustabdė policija.

Aplinkosauga toliau vykdo tyrimą, tačiau seniūnas, gavęs beveik 20 tūkst. eurų baudą, su ja nesutinka ir tokį sprendimą žada skųsti.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: