Antradienio vidurdienį iš sostinės į Klaipėdą vykstantis traukinys nėra tuščias.

„Grįžtu ne dėl Velykų, nes į Vilnių parvyksiu šeštadienį. Bilietą nusipirkau, bet taip, dauguma jau yra išpirkti“, – LNK sakė prie traukinio į Klaipėda sutikta jauna mergina.

„Mes važiavome 6 ryto pirmadienį iš Klaipėdos į Vilnių, traukinys buvo pilnas. Žmonės kai kurie ir be kaukių buvo, sėdėjo atsidengę veidą“, – apie kelionės įspūdžius pasakojo moteris.

Kita sakė, kad Vilniuje buvo aplankyti savo vyrą, o grįžta į Klaipėdą, ten, kur ir gyvena.

„Keliausiu į pajūrį, ten gyvenu. O čia buvau aplankyti savo vyrą, kuris Vilniuje gyvena. Kaip ir neturiu kažkokių dokumentų įrodančių“, – sakė ji.

Panašiu laiku iš traukinių stoties pajuda ir reisas į Trakus ir Kauną. Žmonės keliauja dėl įvairių priežasčių. Kai kuri atvirauja – sėsdami į traukinį rizikuoja.

„Važiuoju į Trakus, tai pasivaikščioti. Aš užsiimu fotografija, reikia kažkaip ir tokiu oru fotografiją padaryti. “, – kalbėjo į Trakus keliaujantis vyras

„Važiuoju į Kauną aplankyti mamos, šiandien mamytės gimtadienis“, – LNK žinioms atviravo gėlių puokštę rankose laikanti moteris.

Paklausta, ar nebijo būti „pagauta“, moteris juokėsi.

„Nieko nesakysiu. Nu bijau, aišku. Bet viskas gerai, manau bus“, – sakė ji.

Į pajūrį vykstantį moteris sakė nežinanti, ar jos kelionė pažeidžia įstatymus.

„Aš keliauju pas savo šeimos narį jį aplankyti“, – tikino pašnekovė.

Artėjant šventiniam savaitgaliui kai kurių traukinių bilietai jau dabar išpirkti. Panašu, kad gyventojai rado pravirą langą. Važiuojantys traukiniais sako, kad niekas važiuojančių netikrina. Todėl net pažeisdami įstatymą keliautojai jaučiasi drąsiai.

„Nebuvo jokio patikrinimo, tik bilietus patikrina ir viskas“, – LNK sakė viena moteris.

Žurnalistų kalbinta mergina tikino, kad į Klaipėdą keliauja kas dvi savaites, bet patikrinimo dar nebuvo mačiusi.

Kai kurie keliautojai stebisi – traukiniais keliauja šimtai. Patikrinimų – nėra, nežiūri nei pareigūnai. O jei keleivis būtų karščiuojantis, niekas net nepastebėtų.

„Būtų saugiau, kad patikrintų bent temperatūrą prieš leidžiant žmones į traukinius“, – kalbėjo moteris.

O kad keliaujantys traukiniais tikrinami retai patvirtina ir pati policija.

„Traukiniai, turbūt, yra retokai gal tikrinami. Bet maršrutiniai autobusai yra pakankamai dažnai tikrinami. Ir kiek žinau, tai buv atvejų, kai asmenys buvo išsodinti“, – sakė policijos atstovas Ramūnas Matonis.

Visgi, pareigūnai perspėja, kad Velykų savaitgalį dirbs sustiprintos pajėgos, tad patariama nerizikuoti ir prasmukti nebandyti. Traukinių keleivius planuojama tikrinti prieš išvykimą.

„Buvom patikinti, kad keleiviai nebus išlaipinti, o jiems taikoma administracinio teisės pažeidimo nuobauda. Tai žmonės bus baudžiami, bet neišlaipinami. Manau, kad bauda yra pakankamai adekvati, ji padeda suprasti, kad žmonėms geriau nekeliauti“, – LNK žinioms sakė „LTG LINK“ generalinis direktorius Linas Baužys.

Daugiau pareigūnų dirbs ir keliuose, patikros punktuose.

Premjerė Ingrida Šimonytė antradienį sakė, kad judėjimo ribojimai visoje Lietuvoje įvesti tik šventiniam laikotarpiui.

„Per šventes tikrai visų prašome dar pabūti namuose“, – sakė ministrė pirmininkė.

Judėjimo ribojimai galios iki balandžio 6 dienos, tačiau nereiškia, kad balandžio 7 dieną judėsime laisvai.

„Kitos savaitės pradžioje žinosime, kokia yra situacija. Ar reikia daliai savivaldybių tą apribojimą palikti, galbūt jį modifikuoti – leisti judėti žmonėms, kurie turi vakciną ar neigiamą testo rezultatą, jei tai bus įmanoma per tiek laiko techniškai įgyvendinti, kad policija galėtų patikrinti. Tikrai yra tų idėjų labai daug“, – sakė I. Šimonytė.

Tiems, kurie per šventinį savaitgalį ruošiasi keliauti automobiliais, policijos pareigūnai rekomenduoja apsišarvuoti kantrybe. Dėl srauto ir patikrinimų tikėtina, kad susidarys spūstys.

Taupant laiką pareigūnai prašo iš anksto pasirūpinti būtinais dokumentais, kitaip užtrunkama, kol informacija patikrinama.