Septynmetė Evita po pamokų su mama laiką leidžia viename Šakių parkų.

Mergaitė sako, kad labai mėgsta įvairias sūpynes ir kitas pramogas: „Aš mėgstu čiuožti, suptis, sportuoti ir laipioti“.

Jos mama antrina, kad aktyviems vaikams viešos žaidimų aikštelės – tikras išsigelbėjimas.

„Reikia žiūrėti, kad vaikai būtų užimti sportuotų, išsidūktų dėl emocinės būklės“, – kalbėjo Evitos mama Marina.

Tačiau dabar situacija tokia, kad Evitai ir kitiems vaikams Šakiuose beliko galimybė laiką leisti tik labiau suaugusiems, nei vaikams pritaikytose aikštelėse.

Pavyzdžiui, ten, kur įrengti treniruokliai.

Nes šalia esanti vos pernai pastatyta vaikų žaidimų aikštelė aptverta „Stop“ juosta. Čia sūpynės – nukabintos, nes buvo nustatyta, kad aikštelėje – nesaugi danga.

Rado pažeidimų


Visuomenės sveikatos specialistai visoje Lietuvoje tikrina vaikų žaidimų aikštelių saugumą. Daugiausiai problemų rasta Šakiuose, kur 10 iš 14 aikštelių rasta pažeidimų.

„Nenurodytas savininko telefono numeris, bendrosios pagalbos numeris, kokiam amžiui skirta vaikų žaidimo aikštelė, nuodingų augalų buvo rasta, danga neatitinka reikalavimų – vaikai vienas kitą pastūmę gali nusibrozdinti, nukristi, traumų pavojus“, – LNK Žinioms sakė nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Šakių skyriaus vedėja Brigita Mikalauskienė.

Radus higienos normų neatitikimą aikštelėmis naudotis draudžiama, o vietos bendruomenės tokios žinios – šokiruotos.

„Praktiškai didesnę dalį aikštelių buvo prašoma pradžiai aptverti, kad neitų naudotis, o paskui vienas iš reikalavimų buvo, kad jeigu jos neatitiks tų visų reikalavimų šimtu procentų, jas reikės nugriauti“, – teigė Šakių bendruomenių asociacijos tarybos narys Mindaugas Kantautas.

Sintautų bendruomenės centro pirmininkė Ingrida Jakaitienė pabrėžė, kad tai vienintelė vieta, kur vaikai gali ateiti pažaisti.

„Susitinka ir mamos, bendrauja, iš kitų miestų atvažiuoja – naudojama aikštelė yra“, – teigė ji.

Esą netinka ne tik anksčiau pačių bendruomenių statytos aikštelės, bet ir visiškai naujos. Dalis aikštelių pastatytos už Europos Sąjungos lėšas, tačiau bendruomenės sako, kad jeigu pinigus reikėtų grąžinti – bankrutuotų.

„Statytos, tarkime, prieš metus laiko, ir jau šiemet sužinojome, kad jos neatitinka reikalavimų“, – stebėjosi M. Kantautas.

Aikšteles reikia nuolat tikrinti


Pasak bendruomenės atstovo, klausimų kelia ir dar vienas reikalavimas – kasmet privaloma atlikti aikštelių patikrą, kuri yra mokama ir tai atlieka tik kelios įmonės.

„Už aikštelių patikras kas metus reikia mokėti pinigus ir tų įmonių tikrinančių tikrai nėra daug. Ir bendruomenės tų lėšų net neturi“, – aiškino jis.

Anot B. Mikalauskienės, patikrą atlieka akredituota įstaiga, turinti sertifikatus.

„Ar atitinka grindų danga, ar aikštelėse yra tarpai tarp vienų ir kitų sraigtelių ir rėmelių“, – teigė ji.

Savivaldybės atstovai sako, kad miestas patirs didelių nuostolių, jei aikšteles reikės griauti. „Galiu pasakyti, kad šitos aikštelės pritaikymas, kad ji atitiktų visas sąlygas turbūt kainuos ne mažiau kaip 20 tūkstančių eurų“, – kalbėjo Šakių vicemeras Darius Jakavičius.

Tačiau visuomenės sveikatos specialistai laikosi savo – svarbiausia saugumas.

„Vaikų sveikata ir sauga turėtų būti pirmoje vietoje. Jei nelygi grindų danga ar nuodingi augalai aikštelėje, tai mes ne tik savo vaikų neleidžiame, suprantame, kad turime saugoti visus ir dirbame prevenciškai“, – teigė NVSC Šakių skyriaus vadovė.

Bendruomenė sutvarkyti vaikų žaidimų aikšteles turi per kelis mėnesius.

Visą LNK Žinių reportažą apie vaikų žaidimo aikšteles žiūrėkite čia: