Kvietė universitetas

„Esu šokiruota ir negaliu patikėti, kad taip įvyko. Deklaruojame draugiškus santykius tarp Lietuvos ir Gruzijos, tačiau iš pastarosios šalies neįsileidžiame net gydytojų“, – pasipiktinimo neslėpė į Lietuvą neįleistos gruzinės Ketevan draugė Neringa, kuri yra ištekėjusi už Lietuvoje gyvenančio Gruzijos piliečio.

Ketevan į Lietuvą atvyko kelti kvalifiikaciją. Ji šią savaitę turėjo pradėti dirbti Klaipėdos jūrininkų ligoninėje, kuri ir būtų tapusi Ketevan praktikos vieta.

Ketevan vizą į Lietuvą gavo, nes ją pakvietė viena mūsų šalies aukštojo mokslo įstaiga. Ji bendradarbiauja su Tbilisio aukštąja medicinos mokykla.

Šioje bendradarbiavimo sutartyje ir numatyta, jog gydytojams iš Gruzijos yra sudaromos sąlygos atlikti praktiką ar kelti kvalifikaciją Lietuvoje.

„Ši sutartis buvo pagrindas, kodėl Ketevan gavo vizą atvykti į Lietuvą ir joje praleisti tiek laiko, kiek truks jos praktika. Todėl tai, kas nutiko Tarptautiniame Vilniaus oro uoste yra nei suvokiama, nei paaiškinama sveiku protu. Skaudu ir tai, kad toks mūsų pareigūnų elgesys daro gėdą visai Lietuvai, nes gruzinė savo artimisiems tikrai neturės gražių žodžių apie Lietuvą“, – pasakojo Neringa.

Lėktuvas iš Tbilisio Vilniaus tarptautiniame oro uoste nusileido sekmadienį apie 13 val.

„Todėl pavakare Ketevan jau laukėme Klaipėdoje, buvome išnuoomoję jai gyvenamąjį plotą, nupirkę maisto produktų. Paprastai tariant, viešnią norėjome priimti svetingai, tačiau nepavyko“, – apgailestavo pašnekovė.

Užkliuvo aukštakulniai

Į Tarptautininį Vilniaus oro uostą atvykę piliečiai iš trečiųjų šalių yra tikrinami Valstybės sienos apsaugos tarnybos Vilniaus oro uosto užkardoje. Joje Ketevan ir įstrigo.

„Kiek supratau, ji patyrė pažeminimą, iš jos buvo kone tyčiojamasi. Klausta, kiek ji turi pinigų. Moteris atsakė, kad visi pinigai banko kortelėje, tačiau niekas nepasivargino jos nuvesti iki bankomato, kad ji parodytų, jog banko sąskaitoje tikrai turi pinigų. Pareigūnams užkliuvo ir tai, kad moteris avi aukštakulnius, paklausė, kur jos drabužiai. Jie vis dar buvo lagamine, bagažo skyriuje. Iš jos pasakojimo susidaro įspūdis, kad pareigūnai įtarė, jog gydytoja į Lietuvą atvyko dirbti vos ne seniausia pasaulyje profesijos atstove“, – piktinosi Neringa.

Ketevan buvo paprašyta pateikti dokumentus, pagrindžiančius jos atvykimo į Lietuvą tikslą, nes esą vizos neužtenka.

„Ji neatsivežė bendradarbiavimo sutarties, pagal kurią atvyko, kopijos, todėl šiaip ne taip susisiekė su mumis. Mano vyras išskubėjo į Vilnių nuvežti tą sutarties kopiją. Ir lyg tyčia prie Kauno sugedo automobilis. Vyras išsikvietė taksi, juo nuvyko į Vilnių, sumokėjo 80 eurų, tačiau iš pareigūnų išgirdo, kad sutartį pristatė per vėlai, kad Ketevan viza jau anuliuota ir jos laukia deportacija. Iki šiol negaliu patikėti, kad Lietuvoje, teisinėje valstybėje, kuri yra Europos Sąjungos narė, pareigūnai piktnaudžiauja savo padėtimi ir vadovaujasi principu: „Duokite žmogų, o straipsnį jam pritaikysime“, – apmaudo neslėpė pašnekovė.

Gruzijos pilietė Vilniaus oro uosto užkardoje praleido beveik parą. Ji iš Lietuvos buvo deportuota – pirmadienio pavakare išskraidinta į Stambulą, iš kurio turėjo pasiekti Tbilisį.

„Keista tai, kad Ketevan atvyko ne viena. Sykiu su ja atvyko dar viena kolegė gydytoja ir jo vyras. Sutuoktiniai neturėjo jokių problemų, o Ketevan pareigūnams užkliuvo. Ir iki šiol nežinome, kas jiems nepatiko, galime tik spėlioti, kad tai paprasčiausia savivalė“, – samprotavo Neringa.

Abejonės – dėl vizito tikslo

Vilniaus oro uosto užkardos vadas Audrius Šantaras turėjo kitokią šio įvykio versiją. „Gruzijos pilietė neatitiko kai kurių Šengeno sienų kodekse numatytų reikalavimų, todėl jai ir duotas atsisakymas įleisti į Lietuvos teritoriją“, – patvirtino A. Šantaras.

Jis patikslino, jog Gruzijos pilietė neturėjo dokumentų, pagrindžiančių jos vizito Lietuvoje tikslą. Be to, ji neturėjo reikiamos pinigų sumos, kuri įvardinta minėtame kodekse.

„Jos apklausoje nėra jokių duomenų apie tai, kad ji nurodė, jog pinigus turi banko sąskaitoje. Ji parodė tik tiek, kiek turi grynųjų, o jų buvo per mažai. Vilniaus oro uoste yra bankomatų, todėl mūsų pareigūnai ją būtų iki reikiamo palydėję, kad ji galėtų išspausdinti kvituką, kuriame ir būtų nurodyta, ar banko sąskaitoje yra pakankamai pinigų. Nuo įvykio jau praėjo kelios dienos, todėl dabar gali būti kuriamos įvairios versijos“, – teigė A. Šantaras.

Paklaustas, kodėl Gruzijos pilietei neužteko vizos, kad ji patektų į Lietuvos teritoriją, o dar buvo reikalaujama papildomų dokumentų, pašnekovas patikino, jog tokia tvarka ir išimtys niekam nedaromos.

„Kiekvienas trečiosios šalies pilietis, kuris vyksta į Šengeno erdvę, turi žinoti taisykles ir jų laikytis. Kažkaip keistai skamba, jog kažkas vežė sutartį, automobilis sugebo. Netikiu, kad pareigūnai nekreipė dėmesio į tai, kad sutartis galiausiai buvo pristatyta, jei buvo. Moteris mūsų užkardoje praleido parą ir tik tada buvo deportuota. Per tą laiką tikrai buvo įmanoma pristatyti visus reikiamus dokumentus“, – kalbėjo vadas.

Jis konstatavo, jog Gruzijos pilietė į Lietuvos teritoriją nebuvo įleista todėl, kad abejonių sukėlė jos vizito tikslas.   

„Tvarka visiems vienoda. Nesvarbu, ar moteris avi aukštakulnius batelius, ar sportbačius, ar atvyksta gydytoja, ar suvirintojas“, – tvirtino A. Šantaras.

Neįleido 900 asmenų

Jo teigimu, šiemet Vilniaus oro uosto užkardoje į Lietuvą buvo neįleista apie 100 piliečių iš trečiųjų šalių. Visoje Lietuvoje – apie 900.

„Pagrindinės priežastys yra negaliojanti viza, nepakankama turimų pinigų suma, dokumentų, pagrindžiančių vzito tikslą, neturėjimas“, – vardijo A. Šantaras.

Jo žodžiais, Vilniaus oro uosto užkardoje vienodai tikrinami visi trečiųjų šalių piliečiai, o tie, kurie priskiriami rizikos kategorijai, tikrinami dar išsamiau.

„Minėta Gruziijos pilietė tikrai nebuvo priskirta rizikos grupei, tačiau ir per pirminį patikrinimą ji neatitiko kelių reikalavimų. Suprantu, kad atrodo, jog šioje istorijoje yra dvi tiesos, tačiau pasikartosiu, jog tvarka visiems yra vienoda“, – pabrėžė A. Šantaras.