„Atskrido 14 ukrainiečių karių savanorių, jie buvo gydomi ligoninėse, bet kadangi situacija pas juos labai sudėtinga, kaskart atvyksta labai didelis kiekis sužeistųjų, ligoninės yra perkrautos, Europos Sąjungos šalys, kitos valstybės, priima karius tam vadinamam galutiniam gydymui“, - žurnalistams oro uoste sakė sužeistuosius lydėjęs karo medicinos gydytojas pulkininkas leitenantas Gintaras Berkevičius.

Anksčiau buvo skelbta, kad šeštadienį atvyks 11 sužeistųjų. „Taip, dar pridėjo mums, atvežėm daugiau“, - patvirtino karo medikas.

Pasak kariuomenės atstovo, sužeistųjų būklė - patenkinama, du iš jų yra sunkesnės būklės. „Šie kariai buvo patenkinamos būklės, du iš jų sunkesni, skrydį visi pakėlė gana neblogai. Tikėsimės, kad Lietuvos ligoninės padarys geriausia, ką gali“, - sakė G.Berkevičius.

Pasak jo, visų atvykusiųjų sužeidimai - daugybiniai. „Sužeidimai yra įvairūs, daugybiniai, kombinuoti. Žmonės tikrai turi po kelis sužeidimus, daugiausia sužeidimai šautiniai, skeveldriniai, nudegimai, daugely kūno vietų - ir į pilvą, ir į kepenis, ir kojos, ir rankos“, - kalbėjo kariuomenės atstovas. Kiek sužeistieji gydysis Lietuvoje, priklausys nuo jų klinikinės būklės.

Sužeistieji gydomi Lietuvos civilinėse sveikatos įstaigose. Vilniaus oro uoste juos pasitiko ir į ligonines Vilniuje ir Kaune pervežė Karo medicinos tarnybos automobiliai bei civilinės greitosios pagalbos mašinos.

Karinis lėktuvas „Spartan“ sužeistus ukrainiečius į Vilnių atskraidino grįždamas iš Lvovo, kur nuskraidino Lietuvos karius, rugsėjo 15–26 dienomis dalyvausiančius tarptautinėse pratybose „Rapid Trident 2014“.

Sužeistųjų gydymas ligoninėse bus finansuojamas iš Lietuvos Vyriausybės rezervo fondo lėšų. Jas Vyriausybė šių metų vasarį buvo skyrusi nukentėjusiesiems iš Ukrainos gydyti Lietuvoje. Tam numatyta 150 tūkst. litų.

Sveikatos apsaugos ministrė Rimantė Šalašavičiūtė rugpjūčio pabaigoje susitikusi su Ukrainos ambasadoriumi Lietuvoje Valerijumi Žovtenka žadėjo, kad Lietuva priims gydytis 16 asmenų.

Nuo įvykių Kijeve pradžios Lietuvoje sveikatos priežiūros paslaugos suteiktos 29 Ukrainoje nukentėjusiems žmonėms.