Tai šalies vadovas pažymėjo penktadienį Niujorke (JAV) vykusiame susitikime su žinomu pasaulio filantropu George'u Sorosu.

Susitikime Prezidentas pasidalijo savo nuomone apie demokratijos plėtrą Rytų Europos valstybėse, pilietinės visuomenės formavimuisi iškylančias problemas bei iššūkius ir Lietuvos pastangas padėti regiono valstybėms greičiau žengti reformų keliu demokratijos link.

"Manau, kad šioms valstybėms labai svarbi yra mūsų - Baltijos šalių - patirtis pereinant nuo totalitarinio režimo link demokratiniais principais pagrįstos politinės sistemos", - sakė Lietuvos vadovas.

Prezidentas pažymėjo, jog Lietuvos žmonės puikiai suvokia Ukrainos, Gruzijos, Moldovos ir kitų regiono valstybių žmonių siekius, supranta šioms šalims kylančius iššūkius.

"Mes patys tai išgyvename ir sėkmingai pasiekėme savo pačių susikurtus tikslus - laisvę, demokratiją, rinkos ekonomiką ir tarptautinį pripažinimą", - pabrėžė Prezidentas V.Adamkus.

Lietuvos vadovas akcentavo ir pasaulio nevyriausybinių organizacijų svarbą padedant Rytų Europos žmonėms formuoti pilietiškumą, stiprinti savo pilietines visuomenes, vykdyti reikalingas reformas.

"Šių valstybių piliečiai nori ir turi išsivaduoti iš baimės, korupcijos ir nežinios pančių. Jūs ir mes turime ir galime jiems padėti", - teigė V.Adamkus.

Lietuvos Respublikos Prezidento spaudos tarnybos teigimu, Dž. Sorosas aukštai įvertino Lietuvos veiklą Ukrainai sunkiu metu, domėjosi Lietuvos vadovo nuomone apie situaciją Ukrainoje, Baltarusijoje.