Kaip antradienį aiškino prezidentės patarėjas Mindaugas Lingė, atviras balsavimas leistų užkirsti kelią intrigoms ir manipuliacijoms. LRT tarybos pirmininkas Žygintas Pečiulis DELFI aiškino, kad dabar keisti numatytos balsavimo tvarkos jau nebegalima, mat nelaimėję kandidatai paskui galėtų kreiptis į teismą.

Pasak politologo Tomo Janeliūno, sunku vertinti, ar tai buvo kažkokia konkreti tiesmuka D. Grybauskaitės žinia, ar netgi kažkoks spaudimas tarybos nariams dėl kandidato. Tai esą gali būti susiję ir su slaptais Seimo balsavimais – dabar galbūt apskritai bandoma siekti didesnio skaidrumo kitose srityse.

Tomas Janeliūnas

„Kitas variantas, galbūt prezidentė žino kažkokius mums nežinomus susitarimus tarp tarybos narių ir galbūt jau turi kažkokios informacijos apie galimą potencialų nugalėtoją šiuose rinkimuose ir tie gandai nepatinka prezidentei. Toks variantas, manau, irgi visai tikėtinas, greičiausiai tai galbūt susiję su dabartinio generalinio direktoriaus Audriaus Siaurusevičiaus pozicijomis ir jo galimybėmis dar kartą laimėti rinkimus“, – sakė T. Janeliūnas.

Anksčiau M. Lingė, kalbėdamas apie LRT vadovo konkursą, yra pareiškęs, kad dviejų kadencijų vadovams viešajame sektoriuje pakanka. Tai nuskambėjo kaip žinia trečios kadencijos siekiančiam A. Siaurusevičiui.

Ministras pirmininkas Saulius Skvernelis irgi buvo išreiškęs norą, kad konkursas į LRT vadovo pareigas būtų atviresnis visuomenei. Premjero atstovas spaudai Tomas Beržinskas tuomet užsiminė, kad rinkimus galėtų stebėti nepriklausomi stebėtojai.

Politologo nuomone, valstybės vadovams rūpi LRT generalinio direktoriaus rinkimai, tik būdai, kaip norima juos palenkti norima linkme, nėra visiškai korektiški. Juk, sako T. Janeliūnas, buvo galima apie balsavimo procedūras pagalvoti anksčiau, neforsuojant ir ne paskutinę dieną kviečiant keisti tvarką.

„Šioks toks politinis spaudimas tikrai šiuo metu, matyt, nesuteikia daugiau pasitikėjimo visu procesu dėl generalinio direktoriaus rinkimų“, – apibendrino Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto profesorius T. Janeliūnas

D. Radzevičius: teatro nereikia

Antradieninis prezidentės pareiškimas nustebino ir Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininką, buvusį LRT tarybos pirmininką Dainių Radzevičių.

„Institucijos, kurios ragina perdėm viešai viską daryti, būtų labai gerai, jei nuo savęs pradėtų pavyzdį rodyti. Pavyzdžiui, jei pačios institucijos atrinkinėtų kandidatus į LRT tarybą arba į generalinius prokurorus tokiu pat principu – viešai, kur būtų galima dalyvauti, paklausinėti, egzaminuoti, gal tai būtų pretekstas ir kitiems kopijuoti tokią patirtį“, – sakė D. Radzevičius.

D. Radzevičiaus aiškinimu, konkurso metu nustatytos tvarkos turėtų būti išlaikomos, nesiekiant „populistinių tikslų pačią procedūrą paversti labiau teatru“.

Dainius Radzevičius

Pašnekovo teigimu, atranka į LRT tarybą sudėtinga, skirtingos institucijos čia delegavo 12 narių. Jeigu jais nepasitikima, galvojama, kad viešumas išspręstų pasitikėjimo klausimą, tada kyla daug rimtesnis klausimas dėl pasitikėjimo taryba.

„Aš asmeniškai nemanau, kad 6-7 valandas vykstantis konkursas turėtų būti dirbtinai, nereglamentavus, paverčiamas kitokia procedūra. Nes jei tokia procedūra, kokia numatyta, vykdoma, be jokios abejonės, bet kokie pakeitimai šiandien būtų pretekstas patį konkursą teisiškai skųsti ir traktuoti kaip galima pažeidimą. Mano galva, to neturėtų būti“, – kalbėjo D. Radzevičius.

Jam keista, kodėl generalinio direktoriaus rinkimų tvarkos reglamentas anksčiau nebuvo diskutuotas. „Šiandien reikia pripažinti, kad LRT generalinio direktoriaus atrinkimo procedūra, mano galva, jau yra tapusi daugiau mažiau politizuotu procesu, o ne tiesiog objektyviu atrankos kriterijumi. Kalbu ir apie parlamento sudarytą komisiją, ir apie viešus Prezidentūros komentarus“, – apibendrino jis.

DELFI primena, kad antradienį LRT taryba renka įstaigos generalinį direktorių.

Visi 12 kandidatų abėcėlės tvarka pristato savo programas ir atsako į LRT tarybos narių klausimus. Visiems jiems skirta po pusvalandį.

Išklausiusi kandidatus, LRT taryba turėtų diskutuoti, o po diskusijos vyks slaptas balsavimas. Pergalei reikalingi bent 7 balsai iš 12.