„Vakarykštis balsavimas Seime – tai politinis spektaklis. Pagal Konstituciją slaptas balsavimas yra privalomas tik trimis atvejais - dėl nepasitikėjimo Vyriausybe, premjeru arba vienu iš ministrų.

Seimo Statute numatytas išplėstas slapto balsavimo atvejų sąrašas sudaro galimybes neskaidriems sandoriams ir manipuliacijoms, todėl kelia pagrįstas abejones. Užtenka dangstytis slaptais balsavimais“, - teigia prezidentė Dalia Grybauskaitė.

D. Žalimas apie M. Basčio situaciją: teisinėje valstybėje to neturi būti

Konstitucinio Teismo pirmininkas Dainius Žalimas sako, kad teisinėje valstybėje priesaiką sulaužęs politikas neturėtų likti dirbti parlamente.

Taip jis komentavo Seimo balsavimą nepritarti Mindaugo Basčio mandato panaikinimui.

Konstitucinis Teismas yra paskelbęs, kad politikas šiurkščiai pažeidė Konstituciją ir sulaužė priesaiką, kai nuslėpė savo ryšius su buvusiu KGB darbuotoju Piotru Vojeika.

„Normalioje teisinėje valstybėje yra netoleruojama, kad parlamente dirba toks asmuo, kuris pažeidė Konstituciją ir sulaužė priesaiką“, – BNS trečiadienį sakė D. Žalimas.

„Bet parlamento politinis apsisprendimas yra dirbti su tokiu asmeniu. Tai nepuošia nieko“, – pridūrė jis.

D. Žalimas atsisakė komentuoti politikų svarstymus surengti pakartotinį balsavimą, nes yra tikimybė, kad jo rezultatus turėtų vertinti Konstitucinis Teismas.

„Dėl perbalsavimų negaliu kištis, nes bet kuris sprendimas gali būti po to mums skundžiamas“, – sakė D. Žalimas.

M. Bastys iš Seimo pasitraukė pats

DELFI primena, kad antradienį per Seime vykusį slaptą balsavimą už tai, kad M. Bastys būtų pašalintas iš Seimo, balsavo 72 parlamentarai, 21 buvo prieš, 24 Seimo nariai susilaikė, 11 balsavimo bilietų buvo sugadinta. Tam, kad mandatas būtų panaikintas, už tai turėjo balsuoti ne mažiau kaip 85 Seimo nariai.

Parlamentarai nepalaikė pernai gruodžio 22 d. Konstitucinio Teismo (KT) išvados, kurioje konstatuota, kad M. Bastys sulaužė priesaiką ir šiurkščiai pažeidė Konstituciją, nuslėpęs savo ryšius su buvusiu KGB darbuotoju Piotru Vojeika.

Seime pritrūkus balsų atimti parlamentaro mandatą iš priesaikos sulaužymu bei Konstitucijos pažeidimu kaltinto M. Basčio, Seimo opozicija dėl tokio rezultato apkaltino valdančiųjų „valstiečių“ lyderį Ramūną Karbauskį. Jis tame įžvelgė opozicijos sąmokslą.

Galiausiai dalis parlamentarų ėmė viešinti nuotraukas, rodydami, kaip slapto balsavimo metu balsavo. Dėl „slaptumo pažeidimų“ balsuojant per M. Basčio apkaltą kreiptasi į Seimo Etikos ir procedūrų komisiją.

Parlamento vadovas Viktoras Pranckietis neatmetė, kad nustačius pažeidimą Seimas gali spręsti dėl galimybės perbalsuoti dėl apkaltos. Po skandalingai pasibaigusio balsavimo Seime, kurio metu Konstituciją ir Seimo nario priesaiką sulaužiusiam Mindaugui Basčiui leista toliau dirbti parlamente, pasipylė raginimų ir protestuoti.

Pats politikas trečiadienio rytą pranešė pasitraukiantis iš Seimo.