„Migracijos klausimais sunku surasti bendrą sprendimą, nes Europos Sąjungos šalys yra labai skirtingos, labai skirtingi interesai, skirtingi migracijos srautai, bet tų sprendimų ieškosime“, - ketvirtadienį žurnalistams aiškino D. Grybauskaitė.

Prezidentė ketvirtadienį dalyvauja neformalioje Europos Vadovų Taryboje ES šiais metais pirmininkaujančios Austrijos Zalcburgo mieste, kur susirinkę ES šalių vadovai tariasi dėl ilgalaikių priemonių nelegaliai migracijai pažaboti.

Lietuvai atstovaujančios prezidentės D. Grybauskaitės teigimu, nors sutelktos visos Bendrijos pastangos davė sėkmingų rezultatų, - prieš dvejus metus įsigaliojus ES ir Turkijos susitarimui, nelegalios migracijos srautai slopsta, tačiau spaudimas Europai išlieka, o ES vis dar yra traukos centras geresnio gyvenimo ieškantiems ekonominiams migrantams.

Pasak šalies vadovės, prievartinės priemonės neveikia - nelegalios migracijos šalyse jos suprantamos kaip kvietimas prieglobsčio ieškoti Europoje. Bendrijai reikalingi ilgalaikiai ir veiksmingi sprendimai, kurie padėtų panaikinti nelegalios migracijos priežastis, kontroliuoti ekonominių migrantų srautus, operatyviai reaguoti į iššūkius ir užkirsti kelią problemoms, joms dar neįgavus sniego gniūžtės efekto.

Lietuva taip pat palaiko Europos Komisijos siūlymą padidinti ES sienų ir pakrančių apsaugos agentūros „Frontex“ pareigūnų skaičių ir pati per dvejus metus padidino savo indėlį šioje agentūroje.