„Susitikime su savivaldos, vietos verslo ir pilietinės visuomenės atstovais bus dalinamasi patirtimi bei įžvalgomis, kokios priemonės efektyviausiai gali užtikrinti spartesnę globos įstaigų pertvarką, sėkmingą vaikų integraciją į visuomenę, su kokiomis kliūtimis dar susiduriama siekiant tai įgyvendinti“, – teigiama „Gelbėkit vaikus“ išplatintame pranešime spaudai.

Anot organizacijos, Biržų rajono savivaldybėje globos namų pertvarka vyksta itin efektyviai. 2017 m. rugsėjį Biržų rajono savivaldybė perėmė globos namus iš bažnyčios ir tapo jų steigėja. Tuo metu ten gyveno maždaug 25 vaikai. Dabar šio rajono Medeikių kaime esančiuose globos namuose gyvena 15 vaikų.

Planuojama, kad 2020 m. Kalėdas globos namuose gyvenantys vaikai jau švęs naujuose pastatytuose bendruomeniniuose šeimos namuose, o dabartiniame globos namų pastate įsikurs šeimos krizių centras, bus teikiama palydėjimo į savarankišką gyvenimą paslauga, jau dabar globos namų pastate veikia vaikų dienos centras.

Biržų rajono savivaldybėje pakanka socialinių ir budinčių globėjų, be tėvų globos likę vaikai jau nebepatenka į globos namus. 2018 m. liepos viduryje buvo įdarbinta pirmoji budinti globėja ir nuo to laiko nei vienas Biržų rajono savivaldybės teritorijoje gyvenantis vaikas nebepateko į globos namus. 2018 m. rugsėjį jau buvo 3 budintys globėjai, o 2019 m. – 6 budintys globėjai. Socialinių globėjų, kurie prižiūri ne giminaičių vaikus, yra 8. Jų šeimose auga 15 vaikų. Biržų rajono savivaldybėje veikia dvi šeimynos.