Antradienį Seime prezidentas Gitanas Nausėda skaitė metinį pranešimą. Po jo žurnalistų kalbinta D. Grybauskaitė buvo paklausta, ar ministrai Gintarė Skaistė ir Simonas Kairys turi trauktis iš pareigų. Šiems ministrams kelti klausimai dėl galimo piktnaudžiavimo kanceliarinėmis lėšomis Kauno miesto savivaldybėje.

Kalbėdama apibendrintai D. Grybauskaitė teigė, kad politikai visada turi prisiimti didesnę atsakomybę.

„Politikai visada turi prisiimti daug didesnę atsakomybę dėl savo veiksmų ir, galbūt, ir esamų, ir ankstesnių. Tai yra ir pasitikėjimo politine sistema klausimas.

Konkrečiai aš taip nenorėčiau nei diktuoti, nei nurodinėti nei ministrams, nei Vyriausybei, bet matome, kad tos politinės atsakomybės stoka buvo demonstruojama. O apskritai čekiukų skandalo fone aš visus kitus ypač valdančiosios daugumos vadovų sprendimus įvardinčiau kaip politinės ir asmeninės nebrandos demonstraciją“, – vertino D. Grybauskaitė.

Prezidentas, skaitydamas metinį pranešimą, valdantiesiems pažėrė kritikos tiek dėl reakcijos į „čekiukų“ skandalą, tiek dėl vykdomų reformų. Kadenciją baigusios prezidentės nuomone, dažnu atveju G. Nausėdos išsakyta kritika buvo taikli.

„Svarbiausios šalies problemos per šiuos metus buvo įvardytos, kurios buvo ir teigiamai, ir neigiamai vertinamos. Tai yra natūralu. O daugelis kritiškų pastabų, be abejo, yra taiklios, nes tų problemų ir bėdų visose Vyriausybėse buvo ir bus. Konkrečiai komentuoti konkrečių prezidento pasisakymų aš nenorėčiau“, – kalbėjo D. Grybauskaitė.

Antradienį savo kalboje prezidentas skyrė dėmesio masiniam piktnaudžiavimui savivaldybių tarybų narių veiklai skirtomis lėšomis ir kritikavo valdančiųjų reakciją į tai.

„Vietoj to, kad spręstų, atrodytų, aiškią politinės etikos ir atsakomybės problemą, ji staiga pradėjo ieškoti kolektyvinės kaltės. Mėtytis ultimatumais. O galiausiai prabilo apie mistinę „visuotinę amnestiją“.

Bet juk problema niekur nedingo. Politinės audros dulkėms nusėdus, žmonės tebemato tai, ką matė nuo pat pradžių, – skambių skaidrumo deklaracijų ir veiksmų prarają. Norą bet kokia kaina išsaugoti savus. Politinės atsakomybės stygių“, – sakė G. Nausėda.

Su visa prezidento kalba galite susipažinti čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)