"Daugelis žmonių buvo nustebinti, kad "Gruzijos svajonė" galėjo laimėti šiuos rinkimus, o kita staigmena mūsų draugams ir partneriams buvo ta, kad (prezidentas) Michailas Saakašvilis nėra didžiausias pasaulio demokratas", - interviu BNS sakė ministrė.

"Galiu visus patikinti, kad Gruzijoje nebus selektyvaus teisingumo, ir viskas bus vykdoma pagal teisinius principus ir gerbiant žmogaus teises", - teigė ji.

"Pasibaigus tyrimams ir teismams, galėsime vėl pakalbėti apie šį klausimą, ir bus akivaizdu, kad viskas vyko kaip demokratinėje šalyje. Privalome ištirti savo praeitį, kad išvengtume tokių pat klaidų ateityje", - kalbėjo ministrė.

Gruzijos valdžia kaltinimų politinių persekiojimu sulaukė po to, kai buvo suimti kai kurie buvę aukšti pareigūnai, dirbę per rinkimus valdžią praradusioje prezidento M.Saakašvilio vyriausybėje, kuri pralaimėjo rudens parlamento rinkimus.

Ministrę priėmęs Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius penktadienį paragino Gruziją vengti veiksmų, kurie galėtų būti traktuojami kaip politinis oponentų persekiojimas.

"L.Linkevičius akcentavo įstatymo viršenybės principo užtikrinimo svarbą ir kvietė vengti veiksmų, kurie galėtų būti traktuojami kaip politinis oponentų persekiojimas", - rašoma Užsienio reikalų ministerijos pranešime.

D.Grybauskaitė: Gruzijai reikėtų pademonstruoti sugebėjimą taikyti europinio politinio gyvenimo normas

Gruzijai šiandien reikėtų pademonstruoti sugebėjimą taikyti europinio politinio gyvenimo normas ir vertybes, sako prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Lietuvos vadovė penktadienį susitiko su Gruzijos užsienio reikalų ministre M. Pandžikidze, pranešė Prezidentūra.

Per susitikim1 aptarti dvišaliai santykiai, Gruzijos europinės integracijos procesas, narystės NATO perspektyvos ir šalies vidaus politinė padėtis po parlamento rinkimų.

"Padedame ir padėsime Jūsų valstybei eiti Vakarų demokratijos keliu. Labai svarbu, kad Gruzija išlaikytų pasirinktą kryptį, tęstų pradėtus darbus ir sėkmingai įgyvendintų šalies žmonės svarbias reformas. Gruzijai šiandien reikėtų pademonstruoti sugebėjimą taikyti europinio politinio gyvenimo normas ir vertybes", - teigė D.Grybauskaitė.

Anot pranešimo, Lietuva nuosekliai remia europinę Gruzijos integraciją ir narystės NATO siekį. Pasak prezidentės, efektyvus vidaus reformų įgyvendinimas ir demokratinės sistemos stiprinimas padėtų greičiau pabaigti derybas dėl Europos Asociacijos sutarties.

D.Grybauskaitė taip pat pakvietė Gruzijos vadovus atvykti į Rytų partnerystės viršūnių susitikimą, kuris įvyks šių metų lapkritį, Lietuvos pirmininkavimo ES metu.