„Rugsėjo 26 dieną R. Žemaitaitis buvo apklaustas kaip liudytojas apie savo paties galimai padaryta nusikalstamą veiką“, – trečiadienį dėl parlamentaro Remigijaus Žemaitaičio apkaltos sudarytos specialiosios komisijos posėdyje informavo N. Grunskienė.

Generalinė prokurorė atkreipė dėmesį, kad atliekamo ikiteisminio tyrimo metu buvo apklausti ir kiti liudytojai.

„Apklausti visi galimi liudytojai šiuo metu, buvo paskirta viena lingvistinė ekspertizė, išvada gauta. Buvo paskirtos dvi lingvistinės užduotys specialistams, siekiant nustatyti, ar pasisakymas lingvistiniu požiūriu yra žeminantis, niekinantis žydų tautybės asmenis ir išvados gautos“, – informavo N. Grunskienė.

„Taip pat skirtos trys užduotys Žurnalistų etikos inspektoriui, dvi išvados yra gautos, vienos išvados laukiame“, – pridūrė ji.

N. Grunskienė atkreipia dėmesį, kad kol kas vykdomame ikiteisminiame tyrime nukentėjusiais pripažintų asmenų nėra.

„Šiame ikiteimsiniame tyrime nukentėjusių asmenų kol kas pripažintų nėra, taip pat nėra byloje ir civilinio ieškinio. Bet sakau kol kas, kadangi ikiteisminis tyrimas dar nėra baigtas“, – atkreipė dėmesį generalinė prokurorė.

D. Žalimas apie R. Žemaitaičio antisemitinius pasisakymus: tai šiurkštus pažeidimas

Savo ruožtu komisijos posėdyje dalyvavęs buvęs Konstitucinio Teismo (KT) pirmininkas Dainius Žalimas atkreipė dėmesį, kad pagrindas apkaltai yra tada, kai asmens padarytas Konstitucijos pažeidimas arba Seimo nario priesaikos sulaužymas yra šiurkštus. Teisės ekspertas mano, kad R. Žemaitaičio veiksmai gali būti traktuojami kaip šiurkštus pažeidimas.

„Manau, kad tai, be abejonės, yra šiurkštus (pažeidimas – ELTA). Nes aš kaip nors kitaip antisemitizmo negalėčiau vertinti“, – akcentavo D. Žalimas.

„Apskritai, teisei priešingi veiksmai, Konstitucijai priešingi veiksmai, netgi tokia neapykanta yra įvardinta kaip nesuderinama su Konstitucija. Ir, mano požiūriu, to irgi pakanka sakyti, kad tai yra šiurkštus Konstitucijos pažeidimas“, – taip pat akcentavo jis.

D. Žalimas atkreipia dėmesį, kad gindamasis R. Žemaitaitis gali argumentuoti Konstitucijos straipsniu, nurodančiu, jog parlamentaras neatsako už savo pasisakymus Seime, išskyrus įžeidimą arba šmeižtą. Visgi, pasak jo, antisemitiniais pasisakymais pasižymėjusiam R. Žemaitaičiui remtis šiuo straipsniu nėra pagrindo.

„Reikėtų pabrėžti, kad vis dėlto pasisakymai Seime neleidžia pažeidinėti Konstitucijos, labai aiškus yra Seimo nario mandato elementas. Seimo narys vėlgi nėra laisvas mandato prasme, jis turi laikytis Konstitucijos ir negali daryti šiurkščių Konstitucijos pažeidimų. Tai šiuo straipsniu remtis taip pat nėra jokio pagrindo“, – pabrėžė buvęs KT pirmininkas.

Jis atkreipė dėmesį ir į tai, kad R. Žemaitaitis savo antisemitines idėjas skleidžia naudodamasis Seimo nario statusu, o tai, pasak buvusio KT pirmininko, yra sunkinanti aplinkybė.

D. Žalimas posėdžio metu taip pat pažymėjo manąs, kad Generalinė prokuratūra R. Žemaitaičiui galėtų inicijuoti ikiteisminį tyrimą ne tik dėl neapykantos kurstymo, bet ir dėl šiurkštaus Holokausto menkinimo.

„Įdomu, ar Generalinė prokuratūra yra pradėjusi ikiteisminį tyrimą ne tik dėl neapykantos kurstymo, bet ir dėl Holokausto šiurkštaus menkinimo. Nes, man atrodo, kad atlikus lingvistinę ekspertizę būtų rasta tokių požymių“, – svarstė jis.

Seimas pastarąją savaitę pritarė valdančiųjų iniciatyvai dėl apkaltos antisemitiniais pasisakymais pasižymėjusiam parlamentarui Remigijui Žemaitaičiui. Seimo sprendimu buvo sudaryta komisija iš 6 valdančiųjų parlamentarų, nes opozicijos atstovai joje dalyvauti atsisakė.

Komisijai pavesta darbą atlikti ir savo išvadą pateikti iki spalio 10 dienos.

ELTA primena, kad R. Žemaitaitis savo antisemitiniais pareiškimais papiktino tarptautinę bendruomenę. Politikas apkaltino žydus esą vykdžius lietuvių holokaustą.

Ažiotažą savo pasisakymais „Facebook“ socialiniame tinkle R. Žemaitaitis sukėlė ir anksčiau. Politikas pasidalijo įrašu apie netoli Betliejaus, Palestinoje, Izraelio nugriautą mokyklą ir pareiškė, kad „be Putino dar vieni gyvuliai atsirado Pasaulyje – Izraelis“.

Į R. Žemaitaičio pareiškimus netruko sureaguoti Izraelio, Vokietijos, JAV ir Nyderlandų ambasados bei Amerikos žydų komitetas (AJC), pasmerkę Seimo nario teiginius ir reikalaudami viešo atsiprašymo.

Generalinė prokuratūra dėl parlamentaro antisemitinių pareiškimų yra pradėjusi ikiteisminį tyrimą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją