Tarptautinės nepriklausomų tyrėjų grupės „Bellingcat“ vykdomasis direktorius Christo Grozevas teigia turintis duomenų, kad Rusijos žvalgyba taip pat inicijavo panikos kėlimą dėl Covid-19 pandemijos, tiek ir dėl tariamo 5G pavojaus. Rusų tikslas – sukelti Europos šalyse sąmyšį ir baimę, kad žmonės imtų spausti valdžią priimti vienus ar kitus sprendimus.

JAV dienraštis: už bandymo sukelti chaosą Ispanijoje stovi Rusijos agentai

Praėjusių metų pabaigoje Ispaniją sukrėtė teroro išpuolių virtinė, įvairios institucijos paštu gavo paketus su juose sumontuotais sprogmenimis. Tarp teroristų taikinių buvo Ukrainos ambasada Ispanijoje, Ispanijos premjeras ir gynybos ministrė, produkciją Ukrainai tiekusi bendrovė, JAV ambasada, karinių oro pajėgų bazėje veikiantis Europos sąjungos palydovinio ryšio kompleksas.

Laimei, siųsti sprogmenys ženklios žalos nepadarė. Tik Ukrainos ambasadai skirtas paketas detonavo ir apsaugos darbuotojui sužeidė ranką.

JAV dienraštis „The New York Times“, remdamasis šaltiniais teisėsaugoje, skelbia, jog už šių išpuolių stovi Rusijos karinė žvalgyba GRU. Oficialiai vadinama Rusijos Federacijos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo Vyriausioji žvalgybos valdyba šiems išpuoliams pasitelkė ir naudojo tarpines organizacijas.

Teigiama, kad ne vieną kruviną operaciją, eilę žmogžudysčių ir pasikėsinimų nužudyti užsienyje įvykdžiusi GRU veikė per kontroliuojamą radikalią grupuotę – Rusijos imperatoriškąjį judėjimą, turintį bendraminčių visoje Europoje, o St. Peterburge įsteigusį karinio pobūdžio mokymo centrą.

Publikacijoje minima, kad ši grupuotė, kurią JAV valstybės departamentas įtraukė į pasaulinių teroristinių organizacijų sąrašą, palaiko ryšius su Rusijos žvalgybos agentūromis.

„Svarbūs grupuotės nariai yra buvę Ispanijoje, o šios šalies policija stebėjo jos ryšius su vietinėmis kraštutinių dešiniųjų organizacijomis“, – skelbia „The New York Times“.

Tiesiogiai pulti Europą bijoma, todėl pasirinktas hibridinis būdas

Užsimenama, kad Ispanijos pareigūnai nustatė išpuoliuose dalyvavusius asmenis, kalbama ne tik apie Rusijos ultranacionalistinio judėjimo narius, vietos radikalus, bet ir karinės žvalgybos GRU agentus.

Panašu, kad šiais išpuoliais siekta Ispanijoje sukelti paniką, kad valstybės vadovams būtų sunkiau priimti sprendimus dėl pagalbos Ukrainai, jeigu Rusija nuspręstų pradėti karo veiksmų eskalaciją Ukrainoje.

Pastebima, jog veikti ne tiesiogiai, o per vadinamas tarpines organizacijas – gerai apgalvota Kremliaus taktika. Rusija bijo tiesiogiai vykdyti teroro ir sabotažo aktus Europoje, nes tai iššauktų NATO atsaką, todėl panikos kėlimui naudojamos kitos priemonės.

Tyrimo išvados nenustebino: apie GRU ryšius su Europos radikalais žinoma senokai

Ne vieną rezonansinį Rusijos nusikaltimą išnarpliojusios nepriklausomų tyrėjų grupės „Bellingcat“ vykdomasis direktorius Christo Grozevas atskleidė, kad GRU Europoje planavo bei vykdė ir daugiau operacijų, kurių tikslas – šalių visuomenėse sukelti baimę, paniką ir nepasitikėjimą valdžia.

Pasak tyrėjo, buvo veikiama pasitelkiant tarpines organizacijas ir galiausiai – kraštutinius radikalus Europos šalyse.

„Man tai nėra staigmena. Tokie hibridiniai išpuoliai, kurių tikslu nebūtinai yra valdžios nuvertimas, bet nesaugumo nuotaikų formavimas, Europoje pastebimi dar nuo 2015 metų.

Vadovaujant GRU, vietiniai nacionalistiniai judėjimai planuoja išpuolius, kurių tikslas – sukelti visuomenėje įtampą, kad žmonės spaustų valdžią priimti vienus ar kitus sprendimus“, – komentuodamas JAV paskelbtą publikaciją Ukrainos naujienų kanalui sakė Ch. Grozevas.

Christo Grozevas

Ne vieną rezonansinį nusikaltimą, tarp kurių – Aleksejaus Navalno nuodijimas, Malaizijos oro bendrovės lėktuvo numušimas Ukrainoje, išnarpliojusios „Bellingcat“ grupės tyrėjas Ch. Grozevas kalbėjo ir apie „The New York Times“ tyrime minimą Rusijos imperinį judėjimą, turintį sukarintą sparną – Imperijos legioną.

„Mes juos pakankamai seniai stebime, berods 2020 metais pasirodė Ispanijos žvalgybos pranešimas, kuriame užsiminta apie perimtą susirašinėjimą tarp Rusijos imperialistų judėjimo ir vietinės mažos bei nereikšmingos nacionalistų partijos“, – apie Ispanų nacionalistų ir Rusijos ryšius kalbėjo vienas „Bellingcat“ vadovų Ch. Grozevas.

Panika dėl Covid-19 ir 5G, aptikti Rusijos žvalgybos pėdsakai

Jis patikslino, kad ispanų žvalgybos perimti susirašinėjimai su Rusijos atstovais atskleidė tai, kas pastaruoju metu pastebima visoje Europoje. Rusija siekė sukelti paniką, priversti žmones abejoti valdžios sprendimais.

„Šiuose susirašinėjimuose jie aptarinėjo išpuolius prieš 5G ryšio bokštus, kad suformuoti pavojaus naratyvą prasidėjusios Covid-19 pandemijos kontekste.

Kito mūsų tyrimo rezultatai taip pat patvirtino, jog panikos dėl Covid-19 kėlimas Europoje buvo vienas GRU projektų. Todėl, reziumuojant galiu pasakyti, jog visa tai mums nėra staigmena“, – apibendrino Ch. Grozevas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)