„Pastaraisiais metais pasikeitė Kinijos žvalgybą dominančios informacijos poreikiai. Anksčiau Kinijos žvalgybą labiausiai domino informacija, susijusi su „penkių nuodų“ problematika (Taivanas, Honkongas, Tibetas, Sindziangas, Falun Gongas), Lietuvos vaidmeniu ES ir NATO, platesniais procesais šiose organizacijose. Dabar pagrindiniu Kinijos žvalgybos tarnybų prioritetu tapo Lietuvos vidaus aktualijos, politinės takoskyros ir Lietuvos užsienio politikos kryptys“, – akcentuoja Lietuvos žvalgyba.

Ataskaitą parengę Valstybės saugumo departamentas (VSD) ir Antrasis operatyvinių tarnybų departamentas (AOTD) atkreipia dėmesį, kad Kinijos žvalgybos tarnybų darbuotojai socialiniuose tinkluose ieško asmenų, kurie turi tiesioginę prieigą prie jautraus pobūdžio informacijos arba platų kontaktų tinklą.

Teigiama, kad tokiems asmenims, neatskleidžiant savo ryšių ar priklausomybės Kinijos žvalgybai, siūloma bendradarbiauti ir už piniginį atlygį teikti režimui aktualią informaciją.

„Jiems taip pat siūloma atvykti į Kiniją, kur būtų sumokama už suteiktą informaciją ir suformuojamos naujos žvalgybos užduotys. Taikinių paieškai Kinijos žvalgyba aktyviai naudojasi socialiniu tinklu „LinkedIn“, nes jo vartotojai viešai apie save atskleidžia daug informacijos“, – rašoma grėsmių vertinimo ataskaitoje.

Įtaria, kad rinks informaciją ir apie Lietuvoje vykstančius rinkimus

Lietuvos žvalgyba taip pat įspėja, kad Kinija gali būti suinteresuota rinkti informaciją ir apie šiais metais Lietuvoje vykstančius rinkimus.

„Labai tikėtina, kad artimiausioje perspektyvoje Kinijos žvalgyba sieks rinkti informaciją ir apie Lietuvos Respublikos Prezidento, Seimo ir Europos Parlamento rinkimus“, – teigiama naujausioje ataskaitoje.

Dokumente taip pat pažymima, kad Kinija plečia prieš Lietuvą nukreiptus kibernetinės žvalgybos pajėgumus. Atkreipiamas dėmesys ir į riziką, kad Kinijos žvalgybos tarnybos sieks megzti kontaktus su Lietuvos piliečiais jiems lankantis Kinijoje ar atostogaujant trečiosiose šalyse.

Todėl akcentuojama, kad Kinijos žvalgybos veikla prieš Lietuvą darosi vis intensyvesnė.

„Kinijos žvalgybos tarnybos turi ribotas galimybes rinkti informaciją ar tiesiogiai daryti įtaką politiniams ir visuomeniniams procesams Lietuvoje dėl reikšmingai sumažėjusių diplomatinės atstovybės pajėgumų ir nepalankaus kontržvalgybinio režimo. Dėl šios priežasties Kinijos žvalgyba intensyvina pastangas rinkti žvalgybos informaciją ir plėsti agentų tinklą Lietuvoje, veikdama iš Kinijos teritorijos“, – rašoma grėsmių ataskaitoje.

Ketvirtadienį Valstybės saugumo departamentas ir Antrasis operatyvinių tarnybų departamentas visuomenei pristatė bendrą grėsmių nacionaliniam saugumui vertinimą. Tai jau vienuoliktoji viešas ir aštuntoji bendra abiejų žvalgybos tarnybų grėsmių ataskaita.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją