„Kad aš viską jau jiems pasakiau, sakiau, klausykite, kas yra Seime, paaiškinau dar plačiau Šventą raštą ir pasirašiau, kad su įtarimais susipažinau“, – ketvirtadienį žurnalistams Seime sakė P. Gražulis.

Parlamentaro teigimu, jam kol kas nebuvo pritaikytos jokios kardomosios priemonės.

„Sakiau, kad advokato neimsiu“, – akcentavo jis.

Seimas praėjusią savaitę apsisprendė panaikinti parlamentaro Petro Gražulio teisinę neliečiamybę ir leisti jį patraukti baudžiamojon atsakomybėn.

Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovė Julija Samorokovskaja Eltai patvirtino, kad P. Gražulis ketvirtadienį buvo apklaustas ir kad jam buvo pareikšti įtarimai pagal Baudžiamojo kodekso (BK) 170 straipsnio 2 dalį.

„Asmeniui pareikšti įtarimai“, – sakė policijos atstovė.

Minimame BK straipsnyje nurodoma, kad tas, kas viešai tyčiojosi, niekino, skatino neapykantą ar kurstė diskriminuoti žmonių grupę ar jai priklausantį asmenį dėl amžiaus, lyties, seksualinės orientacijos, neįgalumo, rasės, odos spalvos, tautybės, kalbos, kilmės, etninės kilmės, socialinės padėties, tikėjimo, įsitikinimų ar pažiūrų, baudžiamas bauda arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki dvejų metų.

Seimas praėjusią savaitę apsisprendė panaikinti parlamentaro Petro Gražulio teisinę neliečiamybę ir leisti jį patraukti baudžiamojon atsakomybėn.

Politikai pradeda painiotis


Nors yra ir kitų svarbių klausimų, pavyzdžiui, biudžetas, atrodo, kad Seime visi reikalai sukasi tik apie parlamentarą Petrą Gražulį. Jau anksčiau jam atimta neliečiamybė, o dabar vienu metu dar inicijuotos dvi apkaltos: liaudiškai tariant, dėl koldūnų ir dėl balsavimo už kitą Seimo narį. Kai kurie politikai sako jau nebesuprantantys, už kokią P. Gražulio pražangą eina balsuoti. Apie visa tai praneša „LNK Žinios“.

„Tikrai jau sunku“, – teigė demokratų lyderis Saulius Skvernelis.

„Aš jau irgi pradedu painiotis, nes P. Gražulis – praktiškai visa rudens sesija“, – antrino Mišrios Seimo narių grupės atstovė Agnė Širinskienė.

„Mes frakcijoje, kai ruošėmės šios dienos posėdžiui, sutrikusių irgi buvo“, – tikino Seimo socialdemokratas Algirdas Sysas.

Panašu, kad valdantiesiems susigaudyti sekasi geriau.

„Dar susigaudau“, – teigė Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas.

„Man tai sekasi atskirti pakankamai lengvai, yra vykstantys trys procesai šiuo metu Seime dėl Petro Gražulio“, – kalbėjo Seimo Laisvės frakcijos atstovas Tomas Vytautas Raskevičius.

Ir jis teisus. Praėjusią savaitę Seimas panaikino P. Gražulio teisinę neliečiamybę dėl LGBT žmonių niekinimo. Kiek anksčiau, pradėjo apkaltos procedūrą ir kreipėsi į Konstitucinį Teismą dėl galimo balsavimo už kitą Seimo narį. Tai – jau du procesai.

O antradienį Seimas pradėjo kitą apkaltą, nes Aukščiausiasis teismas P. Gražulį paliko kaltu dėl piktnaudžiavimo.

„Kaltinimų lavina kasdieną ir, galbūt, vis atsiras naujų“, – iš Seimo tribūnos kalbėjo P. Gražulis.

Seimo statutas numato, kad, gavus teismo nuosprendį dėl politiko nusikaltimo, parlamentas apkaltą pradeda.

Teisėsaugos duomenimis, pasinaudodamas Seimo nario statusu, P. Gražulis padėjo tvarkyti koldūnus gaminančios bendrovės „Judex“ problemas, kai Rusijos pareigūnai produkcijoje rado listerijos bakterijų. Jos sukelia viduriavimą.

„Bet aš atskleisiu rimtesnę paslaptį: čia buvo slapta informacija NATO, kaip įvesti užnuodytą produkciją ir išnuodyti Rusijos kariuomenę, nereikėtų gynybai šitiek skirti lėšų. Bet konservatoriai atskleidė ir sužlugdė šitą visą operaciją“, – rimtu veidu Seime komentavo P. Gražulis.

Apkalta pagal teismo nuosprendį vyksta greitesne tvarka.

„Tokiu atveju į Konstitucinį Teismą nesikreipiama“, – pažymėjo Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

Dėl kurios apkaltos spręs pirmiau


Ar dėl koldūnų bylos P. Gražulį pašalinti, Seimas spręs gruodžio 19 dieną.

Bet Seimo narį pašalinus pagal teismo nuosprendį, jis iškart galėtų vėl kandidatuoti, o jeigu būtų pašalintas dėl balsavimo už kitą parlamentarą, kas galimai yra šiurkštus Konstitucijos pažeidimas, būtų pašalintas dešimčiai metų.

Seimo pirmininkės nuomone, dar šioje kadencijoje Seimas turėtų sulaukti Konstitucinio Teismo išaiškinimo. O jeigu jis P. Gražuliui bus nepalankus, gali būti, kad Seimas dėl šios apkaltos balsuos pirmiau nei dėl koldūnų bylos.

„Tai būtų logiška, kadangi šis Seimas pirmiausia kreipėsi dėl tos pirmosios apkaltos“, – dėstė V. Čmilytė-Nielsen.

Tiek vienu, tiek kitu atveju Seimo nario mandatas panaikinamas, kai už tai Seime balsuoja mažiausiai 85 parlamentarai.

„Aš jau taip noriu, nusibodo šitas Seimas, nu, jie mane verčia, kad aš vis tiek eičiau, kandidatuočiau į Seimą, prievartauja tiesiog“, – „LNK Žinioms“ komentavo P. Gražulis.

Petro Gražulio spaudos konferencija Seime

Opozicija įtaria, kad valdantieji Seimo darbotvarkes specialiai pripildo P. Gražuliu.

„Susidaro įspūdis, kad P. Gražulis tampa tokiu valdančiųjų vantos lapeliu, kuriuo bandoma pridengti opiausias, gėdingiausias vietas“, – vertino A. Širinskienė.

Seimas apkaltą nusprendė pradėti ir antisemitiniais pareiškimais kaltinamam Remigijui Žemaitaičiui, Seimas dėl to kreipėsi į Konstitucinį Teismą.

Visą „LNK Žinių“ reportažą žiūrėkite čia: