Seimo valdančiosios daugumos formavimu užsiimantys „valstiečiai“ ir „socdarbiečiai“ trečiadienį pareiškė, kad partijų susitarimai galios tik tuo atveju, jei V. Pranckietis nebebus Seimo pirmininkas.

„Tokie ultimatyvūs pareiškimai parodė, kad valdančiųjų kalbos apie socialinės atskirties mažinimą, vaiko pinigus ir kitas valstybės problemas buvo tik figos lapelis, o esmė yra postai, pareigos, garbės troškimo bei keršto motyvai. Tokie išpuoliai prieš Seimo pirmininką yra Ramūno Karbauskio bei Gedimino Kirkilo primityvios užgaidos, todėl Liberalų sąjūdžio frakcija Seimo pirmininko nušalinimo procedūrose nedalyvaus“, – sako Seimo narys E. Gentvilas.

Situaciją jis apibūdino taip: „vilkas yra alkanas ir dėl to ėriukas yra labai kaltas“.

R. Karbauskis keršija Seimo pirmininkui už neklusnumą, o G. Kirkilas paprasčiausiai nori pabūti Seimo vadovu prieš paskutinę ir neišvengiamą jo partijos kelionę į pražūtį“, – sako E. Gentvilas.

Kaip ELTA jau skelbė, penktadienį valdančiąją koaliciją formuojančios partijos ketina pasirašyti koalicijos sudarymo sutartį, o kitą antradienį planuojama balsuoti Seime dėl nepasitikėjimo Seimo pirmininku V. Pranckiečiu.

Jeigu V. Pranckietis išliktų pareigose, sutartis dėl valdančiosios koalicijos sudarymo neįsigaliotų.
Tokį veiksmų planą po kelių valandų trukusio Lietuvos socialdemokratų darbo partijos (LSDDP) prezidiumo posėdžio trečiadienį žurnalistams pristatė „socialdarbiečių“ lyderis G. Kirkilas ir posėdyje dalyvavęs Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) lyderis Ramūnas Karbauskis.

„Tai yra sutarties dalykas, jeigu nenubalsuojame – reiškia sutartis neįsigalioja“, – sakė G. Kirkilas.
Tai reikštų, kad penktadienį pasirašyta koalicinė sutartis gali galioti tik iki antradienio.

„Jeigu sutarties sąlygos nebus įvykdytos, tokiu atveju sutartis nėra vykdoma ir tokiu atveju partijos turi spręsti klausimą, ką daryti toliau. Aš, aišku, nusistebėčiau, kad vienas žmogus savo įkaitu padarys visą valstybę“, – sakė R. Karbauskis.

Jis pakartojo, kad Seimo pirmininkui V. Pranckiečiui niekas neturi pretenzijų.

„Tiesiog keičiasi aplinkybės, formuojasi nauja valdančioji dauguma“, – sakė R. Karbauskis.
Jo teigimu, frakcija tikisi, kad Seimo pirmininkas V. Pranckietis pats padarys sprendimą.

Ketvirtadienį vidurdienį planuojama Seimo pirmininko V. Pranckiečio spaudos konferencija politinei situacijai aptarti.

Penktadienį valdybos posėdyje galutinai dėl dalyvavimo valdančiojoje koalicijoje ketina apsispręsti ir Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga (LLRA-KŠS).

Pagal išankstinį planą, „valstiečiai“, „tvarkiečiai“, „socialdarbiečiai“ ir LLRA-KŠS valdančiosios koalicijos sutartį turėtų pasirašyti šį penktadienį, vidurdienį.