„Turint omeny Vijūnėlės dvaro ir kitus atvejus, tai buvo gruodžio 1 dieną pernai pradėta (ikiteisminis tyrimas dėl poveikio priimti Vyriausybės nutarimą – BNS), tikrai nesusiję nei su mano paskyrimu, drįsčiau sakyti, kad tai nesusiję ir su priešrinkimine kampanija. Tikrai taip nėra. Yra numatyti Specialiųjų tyrimų tarnybos tyrimai, vyksta bendra tvarka, kontroliuoja prokurorai. Jie turi atlikti veiksmus, kuriuos būtina atlikti, derinamas laikas pareigūnų iškvietimo ir panašiai“, – BNS ketvirtadienį sakė E.Pašilis.

Generalinės prokuratūros vadovas teigė neigiamai vertinantis informacijos apie tyrimus nutekinimą.

„Nutekinimus neigiamai vertinu, tai vyksta ir kitose šalyse, ir Lietuvoje, yra kaip yra“, – svarstė E.Pašilis.

Klausiamas, apie kokius konkrečius teisėsaugos tyrimus su juo kalbėjo Druskininkų meras Ričardas Malinauskas per susitikimą su juo prieš kelias savaites, E.Pašilis kartojo, kad Druskininkų vadovas pateikė „tam tikrų“ teisėsaugos tyrimų vertinimą.

„Kadangi pirmas mėnuo buvo mano susipažinimas su sistema, lankymasis prokuratūros departamentose, (pokalbiai) su žmonėmis, su politikais turėjome labai nedaug laiko, pusę valandos. Mero iniciatyva susitikimas įvyko, jis kalbėjo apie tam tikrų ikiteisminių tyrimų vertinimą, tikrai neakcentavo kokio nors prašymo“, – sakė E.Pašilis.

Klausiamas, apie kokius konkrečius tyrimus kalbėjo meras, generalinis prokuroras jų neįvardijo.

„Tiesiog ėjo kalba apie tam tikrą jo vertinimą, mes patarėme kreiptis apskųsti prokuroro ir ikiteisminio tyrimo tyrėjų veiksmus ikiteisminio tyrimo teisėjui arba aukštesniam prokurorui įstatymų nustatyta tvarka“, – aškino Generalinės prokuratūros vadovas.

Klausiamas, ar Druskininkų vadovas pokalbyje minėjo tyrimus dėl vadinamojo Vijūnėlės dvaro statybų arba Druskininkų vandens parko „Aqua“, E.Pašilis atsakė: „Nei mano, generalinio prokuroro, nei kitų prokuratūros vadovų kabinetuose bylos nebus nagrinėjamos.“

STT specialiuoju liudytoju žadamas apklausti Druskininkų meras R.Malinauskas prieš kelias dienas BNS yra sakęs, kad neprisimena, jog būtų susitikęs su generaliniu prokuroru, nors susitikimas vyko jo paties iniciatyva.

„Ne žurnalistų reikalas, su kuo aš susitinku ne darbo metu. (...) Neatsimenu, kad būčiau susitikęs su generaliniu prokuroru“, – BNS antradienį sakė R.Malinauskas.

Ketvirtadienį Druskininkų meras BNS aiškino su E.Pašiliu kalbėjęs apie „apie bendrą (…) politikų daromą įtaką teisėsaugai“.

„Buvo išsakytas palinkėjimas, kad (generalinis prokuroras) turėtų ant tiek stiprią natūrą, charakterį ir visa kita, kad pagaliau Lietuvos prokuratūra būtų atspari politikavimui ir politikai, užtikrintų teisinės valstybės gyvavimą ir gyvenimą“, – teigė R.Malinauskas.

Kelis kartus politiko perklausus, ar tikrai su E.Pašiliu neaptarė konkrečių bylų, meras sakė: „ Pavyzdžiui, mielai būčiau galėjęs paminėti, kai prokuratūra trejus metus tiria tipo dokumentų klastojimą, kuris pasibaigia absoliučiu opozicijos „piaru“ (viešaisiais ryšiais)“.

E.Pašilis generalinio prokuroro pareigas pradėjo eiti 2015 metų gruodžio 30 dieną.