„Paskutinė statistika, kurią turiu, – nuo liepos 1 iki 12 dienos pabaigos yra išduoti 725 orderiai“, – LRT radijui teigė R. Požėla.

„Per beveik dvi savaites esame gavę per 1800 pranešimų apie galimą smurtą artimoje aplinkoje. Virš 400 atvejų pradėjome nustatytas baudžiamojo proceso procedūras“, – sakė policijos generalinis komisaras.

Anot R. Požėlos, virš 30 policijos sprendimų buvo apskųsti, o vienu atveju teismas yra panaikinęs išduotą policijos smurto orderį.

„Turime ir apskųstus sprendimus – virš 30 sprendimų yra apskųsta, ir teismas vienu atveju yra panaikinęs policijos orderį“, – pažymėjo generalinis komisaras.

Asmeniui apskundus išduotą smurto orderį, pirmiausia situaciją išnagrinėja policija. Jei policijos pareigūnai nesutinka su orderio apskundimu, jie atvejį perduoda teismui.

„Jeigu asmuo nusprendžia orderį apskųsti, jis skundžia mūsų pareigūnų veiksmus policijos įstaigai. Per 48 valandas mes turime pareigą tokį skundą išnagrinėti“, – aiškino R. Požėla.

„Jeigu mes išnagrinėjame ir sakome, kad taip, skundas yra tenkintinas, viskas tvarkoje. Jeigu manome, kad vis tik tai orderis paskirtas pagrįstai, mes patys savo iniciatyva šį skundą perduodame teismui, tokiu būdu išvengiant papildomos biurokratijos“, – teigė generalinis komisaras.

Pasak R. Požėlos, asmuo, gavęs orderį, 15 dienų negali grįžti į gyvenamąją vietą. Šiuo laikotarpiu policijos pareigūnai prižiūri asmenį, gavusį orderį, ar šis laikosi taisyklių. Vis dėlto, anot R. Požėlos, tokių atvejų, kai orderį gavęs asmuo anksčiau grįžta į gyvenamąją vietą, buvo virš kelių šimtų.

„Orderis yra įteikiamas 15-ai dienų, po 15 dienų jis gali grįžti vėl į savo gyvenamąją vietą. (...) Mūsų pareiga prižiūrėti, kad asmuo laikytųsi orderio nustatytų taisyklių, tai yra kad asmuo anksčiau laiko negrįžtų“, – sakė policijos atstovas.

„Deja, tokių atvejų yra ne viena dešimtis, o virš kelių šimtų atvejų. Mes per 2 savaites pradėjome administracines teisenas“, – pažymėjo R. Požėla.

ELTA primena, kad liepos 1 dieną įsigaliojo pernai Seimo priimtas naujos redakcijos Apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje įstatymas.

Įstatyme įtvirtinta nauja prevencinė apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje priemonė – apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje orderis. Jį 15 dienų laikotarpiui skiria policijos pareigūnas, kai, gavus pranešimą apie galimą smurtą artimoje aplinkoje ir atlikus pavojaus rizikos vertinimą, bus nustatyta smurto artimoje aplinkoje pavojaus rizika.

Liepos 1 dieną įsigaliojo ir Administracinių nusižengimų kodekso pataisos, kuriomis nustatyta administracinė atsakomybė už apsaugos nuo smurto orderio nustatytų įpareigojimų nesilaikymą. Už tai bus baudžiama nuo 80 iki 320 eurų, pakartotinai nusižengus – nuo 300 iki 780 eurų.

Už šiuos nusižengimus taip pat gali būti taikoma administracinio poveikio priemonė – įpareigojimas dalyvauti alkoholizmo ir narkomanijos prevencijos, ankstyvosios intervencijos, sveikatos priežiūros, resocializacijos, bendravimo su vaikais tobulinimo, smurtinio elgesio keitimo ar kitose programose (kursuose).