Ji praėjusią savaitę sakė, kad parlamentui priėmus sprendimą dėl slapto balsavimo pakartojimo, kyla neaiškumų, ar ši statuto nuostata tikrai galioja.

„Man kyla abejonių, noriu įsitikinti, ir iki antradienio sulauksime Teisės departamento išaiškinimo dėl tos normos“, – ketvirtadienį Seime žurnalistams sakė R. Baškienė.

Ji teigė, kad esant daugumos valiai, klausimą dėl pakartotinio nepasitikėjimo balsavimo bus privalu įrašyti į Seimo posėdžio darbotvarkę.

Siūlymą perbalsuoti dėl V. Pranckiečio atleidimo A. Širinskienė teikė argumentuodama, kad parlamentas pareiškė nepasitikėjimą antradienį balsus skaičiavusia Seimo narių grupe. Ši grupė vykdė slaptą balsavimą, per kurį V. Pranckietis išsaugojo postą.

Nepasitikėjimas šia grupe pareikštas, nes atnaujinta jos sudėtis nebuvo patvirtinta parlamente.

Pirmadienio vakarą R. Baškienė sakė, kad pati Seimo Teisės departamento išaiškinimo dar nematė, tačiau žino, kas jame yra parašyta.

„Kiek man teko girdėti, to teksto aš nemačiau, mintis ta, kad Statuto 119 straipsnio dalys nenumato taikymo terminų, kada galima prie to grįžti. Ir (nurodo, aut. p.) kad reikia vadovautis protingumo principais, nes negali būti jis ir neterminuotu, tada jau būtų abejotinos (reikšmės, aut. p.), kai po metų, ar po kiek (prie klausimo būtų grįžtama, aut. p.). Todėl ir yra akcentuojama, kad artimiausiu metu (reikia tai daryti, aut. p.), kol nepradėtas kitas klausimo svarstymas“, - sakė ji.

Seimo Statuto 119 straipsnio 8 dalis nurodo, kad „posėdžio pirmininko sprendimu arba frakcijos reikalavimu, kurį paremia ne mažiau kaip 1/3 posėdyje dalyvaujančių Seimo narių, gali būti pakartotas balsavimas, po kurio buvo pareikštas nepasitikėjimas“.

„Nenumatyto posėdžio metu buvo tik vienas klausimas, Agnė Širinskienė kito posėdžio metu, pačioje jo pradžioje paprašė to perbalsavimo“, - įvykius priminė politikė.

„Antrą kartą negalima pakartotinai atleisti, bet ar galima pakartotinai perbalsuoti, į tai nėra atsakyta. Nes atsakyta tik į reikalavimą pakartotinai atleisti. Elementaru, kad pakartotinai atleisti negalima, du kartus per tą pačią sesiją“, - Seimo Statutą aiškino parlamentarė, apgailestaudama, kad galbūt iki galo Teisės departamentas nesuprato klausimo.

Jos teigimu, Teisės departamento išaiškinimas nieko nekeičia.

„Ne, šitas išaiškinimas dėl rytojaus nieko nekeičia, darbotvarkėje šitas klausimas yra, kiek matau ir Seimo pirmininko tokia pozicija. Jis nusiteikęs, kad balsavimas įvyktų, Seimas tegul apsisprendžia“, - sakė ji.

„Teisės departamentas dėl pakartotinio perbalsavimo nepasisakė, jis tik pasisakė tik pakartotinio atleidimo“, - sakė R. Baškienė.

„Terminų nenumato, bet turi būti vadovaujamasi protingumo principu ir negalima laikyti neterminuotu“, - DELFI sakė ji.

Primename, kad valstiečiai V. Pranckietį kelis mėnesius ragino trauktis iš pareigų, nes pagal koalicijos partnerių susitarimą Seimo pirmininko postas turėtų atitekti „socialdarbiečiams“. V. Pranckietis nesutinka trauktis pats, tvirtindamas, kad jo atstatydinimo siekia tik „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis, kerštaudamas už neklusnumą.

Seimo statute numatyta, kad Seimo nariai negali vienos sesijos metu pakartotinai reikalauti atleisti tą patį pareigūną.
Teisės departamento išvada
Teisės departamento išvada