Neteisėti statiniai – ant marių kranto

Delfi išsiaiškino, kad šis Nidos restoranas susijęs su verslininku Andriumi Emde, kuris dėl restorano Preiloje atsidūrė Statybos inspekcijos taikiklyje.

Į Delfi redakciją kreipėsi Nidos gyventojai, pranešę apie galbūt neteisėtai įrengtą restorano tęsinį prie pat marių kranto. Jie dalijosi informacija, kad šios statybos galėjo vykti neteisėtai.

Nuvykę į vietą žurnalistai pamatė, kad prie restorano „Bulvikis“, kuris yra G. D. Kuverto g. 2, yra prijungti du lauko paviljonai. Jie yra permatomi, apstatyti moliniais indais.

Delfi liepos mėnesio pradžioje kreipusis į Statybos inspekciją šios atstovai tuomet nurodė, kad yra atliekamas tyrimas.

Neringos savivaldybės atstovė Sandra Vaišvilaitė savo ruožtu tąkart teigė, kad savivaldybė yra pritarusi kavinės praplėtimui, tačiau pažymėjo, kad statybos turi vykti laikantis teisęs aktų. O kaip jų laikomasi, esą turi prižiūrėti Statybos inspekcija.

„Neringos savivaldybės administracija suderino kavinės praplėtimo veiklą – statyba turėjo būti vykdoma statybą reglamentuojančių teisės aktų nustatyta tvarka. Statybos valstybinę priežiūrą pagal kompetenciją vykdo Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija“, - teigė S. Vaišvilaitė.

Statybos inspekcija nustatė pažeidimą

Rugpjūčio pabaigoje Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos atstovas Arūnas Daugis informavo, kad tyrimas jau baigtas.

Jo teigimu, Statybos inspekcija nustatė pažeidimą.

„Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija, išnagrinėjusi gyventojų skundą dėl stoginės statybos Nidoje, Kuverto g. 2, ir atlikusi patikrinimą vietoje, nustatė, kad neturint tam privalomų statybą leidžiančių dokumentų pastatytos dvi stoginės su terasomis“, - teigė A. Daugis.
Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija

VTPSI atstovas nurodė, kad statytojui surašytas privalomasis nurodymas šiuos statinius nugriauti.

„Informuojame, kad Statybos inspekcija 2023-08-24 statytojui UAB „Nidos pastogė“ surašė du savavališkos statybos aktus dėl dviejų stoginių su terasomis nelegalios statybos bei nurodė iki 2024-02-24 pašalinti savavališkos statybos padarinius ir sutvarkyti statybvietę“, - dėstė A. Daugis.

Taip pat jis nurodė: „Pažymėtina, jog Teritorijų planavimo ir statybos valstybinės priežiūros įstatymo 14 straipsnio (Priežiūros įstatymas) 5 dalyje nurodyta, kad asmenys turi teisę teisės aktų nustatyta tvarka parengti statinio projektą ir, sumokėję Statybos įstatymo 1 priede nustatytą įmoką už savavališkos statybos įteisinimą, gauti statybą leidžiantį dokumentą tais atvejais, kai žemės sklype (teritorijoje), kuriame (kurioje) yra savavališka statyba, tokios paskirties naujo statinio statyba yra galima arba tokie šio statinio rekonstravimo, remonto ar griovimo darbai yra galimi pagal galiojančius detaliuosius planus ar žemės valdos projektus (jeigu jie privalomi), taip pat bendruosius planus ar specialiojo teritorijų planavimo dokumentus ir tokia statyba neprieštarauja imperatyviems aplinkos apsaugos, paveldosaugos, saugomų teritorijų apsaugos teisės aktų reikalavimams.“
Restoranas Nidoje

Registrų centre nurodyta, kad UAB „Nidos pastogė“ vadovauja jau minėtas A. Emde. Įmonės akcininkės yra dvi – Viktorija Emde ir Kristina Stankevičiūtė. Pirmoji valdo 85 proc. akcijų paketo, antroji – 15 proc. įmonės akcijų.

Registrų centro duomenimis, ši įmonė pastatą (bendrasis plotas – 314.21 kv. m.), esantį Nidoje, G. D. Kuverto g. 2, nuomojasi iš privataus asmens.

UAB „Nidos pastogė“ į Delfi pateiktus klausimus neatsakė. Jeigu atsakymus gausime vėliau, tekstą papildysime.

Panaši situacija ir Preiloje

Liepos pradžioje Delfi jau rašė, kad su A. Emde siejamas Preilos restoranas „Fisheria“ be leidimų įsirengė stoginę. O šalia užimta ir valstybinė žemė. Jis, kaip ir restoranas Nidoje, įsikūręs ant marių kranto.

Publikaciją galite rasti paspaudę čia.

Delfi jau rašė, kad restoraną valdo Neringoje gerai žinomas verslininkas A. Emdė. Registrų centre nurodyta, kad jis vadovauja eilei Neringoje ir Vilniuje registruotų įmonių.

Vietos gyventojai Delfi teigė, kad tie patys pažeidimai marių pakrantėje buvo fiksuoti dar pernai. Galiausiai jie buvo pašalinti, o šiemet padaryti ir vėl.

„Statybos inspekcija yra pradėjusi tyrimą dėl pakartotinės savavališkos statybos Preilos 39E, ten be jokių leidimų išdygo 87 m2 restorano paviljonas. Pastatytas 2020 m., po visų procesų nugriautas 2022 m. rudenį ir šiemet iš tų pačių lentų vėl pastatytas ant tų pačių pamatų. Nes baudas mokėti visai apsimoka ir griaunu-statau procesai gali trukti amžinai.

Pernai tą patį restoraną Nacionalinė žemės tarnyba nubaudė už savavališkai užimtą gabalą valstybės žemės ir ten kapitaliai įrengtą terasą su staliukais. Bet niekas dėl to nepasikeitė, nes baudas mokėti visai apsimoka“, – teigė Preilos gyventojas.

Anot jo, savavališka jau anksčiau pripažinta stoginė iš naujo buvo surinkta šių metų birželį.

„Restorano terasa apie 1,5 m. išlenda iš savo sklypo į krantinės sklypą, kuris priklauso Neringos savivaldybei. NŽT pernai tą užfiksavo, išrašė baudą ir daugiau nieko nevyksta.

Restorano savininkas yra A. Emdė – vienas įtakingiausių Neringos verslininkų. Jam priklauso „Kupolas“, keli restoranai ir nemažai kito NT Nidoje“, – teigė vietos gyventojas.

NŽT nustatė pažeidimą

Nacionalinės žemės tarnybos atstovas Ruslanas Golubovas Delfi teigė, kad šiuo atveju pernai buvo fiksuotas pažeidimas.

„NŽT, gavusi pranešimą dėl galimų pažeidimų Preilos 39E, 2022-10-11 atliko žemės naudojimo valstybinės kontrolės patikrinimą. Patikrinimo metu nustatytas pažeidimas pagal ANK 110 str., t. y. nustatyta, kad lauko terasa yra įrengta valstybinėje žemėje. 2023-01-12 dėl šio pažeidimo buvo skirtas įspėjimas ir įpareigojimas pažeidimą pašalinti“, – nurodė R. Golubovas.
Restoranas Preiloje

Jo teigimu, dėl užimtos valstybinės žemės šiuo metu priemonių turi imtis Neringos savivaldybė, nes žemės sklypas jai yra perduotas.

„2023-05-16 atliktas pakartotinis patikrinimas ir nustatyta, kad pažeidimas nėra pašalintas, todėl NŽT kreipėsi į Neringos savivaldybę, kad ši spręstų klausimą dėl galimai jos teisių pažeidimo, nes valstybinės žemės sklypas yra perduotas valdyti savivaldybei.

Taigi, šiuo metu Neringos savivaldybė turėtų priimti sprendimą dėl tolimesnių veiksmų ir savo teisių gynimo“, – informavo R. Golubovas.

Neringos savivaldybės atstovė S. Vaišvilaitė teigė, kad restoranui leidimas naudotis valstybine žeme nėra išduotas. Taip pat nėra išduoto leidimo ir stoginei.

Statybos inspekcija pradėjo tyrimą

Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos atstovė Rasa Kėkštienė Delfi patvirtino, kad minėtam paviljonui nėra išduoto statybos leidimo.

„Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija informuoja, kad patikrinus Lietuvos Respublikos statybos leidimų ir statybos valstybinės priežiūros informacinės sistemos „Infostatyba“ duomenis, statybą leidžiančių dokumentų, suteikiančių teisę statyti stoginę Preilos g. 39E, Neringoje, nerasta“, – teigė R. Kėkštienė.
Andrius Emdė

Taip pat ji patvirtino, kad dar 2020 m. stoginė buvo pripažinta neteisėtai pastatytu statiniu.

„Statybos inspekcija, gauto skundo pagrindu atlikusi statybos patikrinimą Preilos g. 39E, Neringoje, nustatė, kad minėtu adresu buvo savavališkai pastatytas inžinerinis statinys – stoginė. Statytojui 2020-09-01 buvo surašytas savavališkos statybos aktas ir privalomasis nurodymas pašalinti savavališkos statybos padarinius iki 2021-03-31 (PN).

2021 m. kovo mėn. buvo gautas statytojo prašymas pratęsti PN vykdymo terminą. Atsižvelgus į statytojo prašymą PN įvykdymo terminas buvo pratęstas 3 mėnesiams iki 2021-06-04.

2021-06-11 atliktus pakartotinį patikrinimą buvo nustatyta, kad PN neįvykdytas. Atsižvelgdama į tai, Statybos inspekcija kreipėsi į antstolį su prašymu priimti vykdyti PN priverstinai ir pradėti vykdomuosius veiksmus.

2021-09-24 nutartimi Klaipėdos apylinkės teismo Klaipėdos miesto rūmai paskyrė statytojui baudą už Statybos inspekcijos surašyto PN nevykdymą.

2022-12-29 Statybos inspekcija po statytojo gauto pranešimo apie stoginės nugriovimą atliko patikrinimą ir konstatavo, kad PN įvykdytas – stoginė nugriauta“, – nurodė R. Kėkštienė.

Šį birželį Statybos inspekcija pradėjo tyrimą dėl statybų teisėtumo. Tačiau kol kas apie jo išvadas Delfi Statybos inspekcija dar neinformavo.

Registrų centro duomenimis, A. Emde vadovauja šioms įmonėms: UAB „Ketvirta kava“, MB „Andrius Emde“, UAB „Svarbi žuvis Preila“, UAB „Kabinetas“, UAB „Ketvirta kopa“, UAB „Martin Idea“, UAB „Mxa Agency“, UAB „Nidos pastogė“, UAB „Puodeli, virk“. Be to, jis yra UAB „Miesto dviratis“ vadovas ir akcininkas. Taip pat A. Emde yra Vilniuje veikiančio garsaus restorano „Stebuklai“ vadovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)