G. Nausėdos pamėgta vieta

Būtent šioje vietoje, Preiloje, G. Nausėda kartu su ponia Diana leido laiką, kai vyko Jevgenijaus Prigožino žygis į Maskvą.

Delfi šaltinių teigimu, Nausėdų šeima ganėtinai dažnai lankosi šiame restorane. Į jį užsuka po kelis kartus per metus.
Restoranas Preiloje

Vis dėlto vietos gyventojai piktinasi, kad restoranų savininkas nesilaiko įstatymų. Restoranas „Fisheria“ be leidimų įsirengė stoginę. O šalia užimta ir valstybinė žemė.

Šiuos objektus valdo Neringoje gerai žinomas verslininkas Andrius Emdė. Registrų centre nurodyta, kad jis vadovauja eilei Neringoje ir Vilniuje registruotų įmonių.

Gyventojai piktinasi savivale

Vietos gyventojai Delfi teigė, kad tie patys pažeidimai marių pakrantėje buvo fiksuoti dar pernai. Galiausiai jie buvo pašalinti, o šiemet padaryti ir vėl.

„Statybos inspekcija yra pradėjusi tyrimą dėl pakartotinės savavališkos statybos Preilos 39E, ten be jokių leidimų išdygo 87 m2 restorano paviljonas. Pastatytas 2020 m., po visų procesų nugriautas 2022 m. rudenį ir šiemet iš tų pačių lentų vėl pastatytas ant tų pačių pamatų. Nes baudas mokėti visai apsimoka ir griaunu-statau procesai gali trukti amžinai.

Pernai tą patį restoraną Nacionalinė žemės tarnyba nubaudė už savavališkai užimtą gabalą valstybės žemės ir ten kapitaliai įrengtą terasą su staliukais. Bet niekas dėl to nepasikeitė, nes baudas mokėti visai apsimoka“, – teigė Preilos gyventojas.
Restoranas Preiloje

Anot jo, savavališka jau anksčiau pripažinta stoginė iš naujo buvo surinkta šių metų birželį.

„Baltas pastatas yra savavališkas. Buvo pastatytas 2020 vasarą (savavališkos statybos aktas SSA-30-200901-00029, 2020-09-02), jį pernai rudenį išardė, o praėjusią savaitę vėl surinko.

Restorano terasa apie 1,5 m. išlenda iš savo sklypo į krantinės sklypą, kuris priklauso Neringos savivaldybei. NŽT pernai tą užfiksavo, išrašė baudą ir daugiau nieko nevyksta.

Restorano savininkas yra A. Emdė – vienas įtakingiausių Neringos verslininkų. Jam priklauso „Kupolas“, keli restoranai ir nemažai kito NT Nidoje“, – teigė vietos gyventojas.
Andrius Emdė

Delfi bandė susisiekti su verslininku A. Emde, tačiau į elektroniniu paštu siųstus klausimus jis neatsakė. Jeigu atsakymus gausime vėliau, tekstą nedelsdami papildysime.

Pareigūnai fiksavo pažeidimą

Nacionalinės žemės tarnybos atstovas Ruslanas Golubovas Delfi teigė, kad šiuo atveju pernai buvo fiksuotas pažeidimas.

„NŽT, gavusi pranešimą dėl galimų pažeidimų Preilos 39E, 2022-10-11 atliko žemės naudojimo valstybinės kontrolės patikrinimą. Patikrinimo metu nustatytas pažeidimas pagal ANK 110 str., t. y. nustatyta, kad lauko terasa yra įrengta valstybinėje žemėje. 2023-01-12 dėl šio pažeidimo buvo skirtas įspėjimas ir įpareigojimas pažeidimą pašalinti“, – nurodė R. Golubovas.
Nacionalinė žemės tarnyba

Jo teigimu, dėl užimtos valstybinės žemės šiuo metu priemonių turi imtis Neringos savivaldybė, nes žemės sklypas jai yra perduotas.

„2023-05-16 atliktas pakartotinis patikrinimas ir nustatyta, kad pažeidimas nėra pašalintas, todėl NŽT kreipėsi į Neringos savivaldybę, kad ši spręstų klausimą dėl galimai jos teisių pažeidimo, nes valstybinės žemės sklypas yra perduotas valdyti savivaldybei.

Taigi, šiuo metu Neringos savivaldybė turėtų priimti sprendimą dėl tolimesnių veiksmų ir savo teisių gynimo“, – informavo R. Golubovas.

Statybos leidimo nėra

Neringos savivaldybės atstovė Sandra Vaišvilaitė teigė, kad restoranui leidimas naudotis valstybine žeme nėra išduotas. Taip pat nėra išduoto leidimo ir stoginei.
Neringos savivaldybė

„Neringos savivaldybės administracija, atsižvelgdama į telefonu pateiktą informaciją, 2023-06-19 adresu Preilos g. 39E užfiksavo, galimai nelegaliai, naujai pastatytą statinį.

Šiuo adresu Neringos savivaldybės administracija nėra išdavusi leidimo statyti naujus statinius.

Lietuvos Respublikos Teritorijų planavimo ir statybos valstybinės priežiūros įstatymo 8 straipsnio 1 dalyje nurodoma, kad statybos valstybinę priežiūrą atlieka Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija, kuriai ir nusiųsta nagrinėti šį klausimą dėl nelegaliai pastatyto naujo statinio adresu Preilos g. 39E“, – nurodė S. Vaišvilaitė.

Statybos inspekcija pradėjo tyrimą

Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos atstovė Rasa Kėkštienė Delfi patvirtino, kad minėtam paviljonui nėra išduoto statybos leidimo.

„Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija informuoja, kad patikrinus Lietuvos Respublikos statybos leidimų ir statybos valstybinės priežiūros informacinės sistemos „Infostatyba“ duomenis, statybą leidžiančių dokumentų, suteikiančių teisę statyti stoginę Preilos g. 39E, Neringoje, nerasta“, – teigė R. Kėkštienė.
Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija

Taip pat ji patvirtino, kad dar 2020 m. stoginė buvo pripažinta neteisėtai pastatytu statiniu.

„Statybos inspekcija, gauto skundo pagrindu atlikusi statybos patikrinimą Preilos g. 39E, Neringoje, nustatė, kad minėtu adresu buvo savavališkai pastatytas inžinerinis statinys – stoginė. Statytojui 2020-09-01 buvo surašytas savavališkos statybos aktas ir privalomasis nurodymas pašalinti savavališkos statybos padarinius iki 2021-03-31 (PN).

2021 m. kovo mėn. buvo gautas statytojo prašymas pratęsti PN vykdymo terminą. Atsižvelgus į statytojo prašymą PN įvykdymo terminas buvo pratęstas 3 mėnesiams iki 2021-06-04.

2021-06-11 atliktus pakartotinį patikrinimą buvo nustatyta, kad PN neįvykdytas. Atsižvelgdama į tai, Statybos inspekcija kreipėsi į antstolį su prašymu priimti vykdyti PN priverstinai ir pradėti vykdomuosius veiksmus.

2021-09-24 nutartimi Klaipėdos apylinkės teismo Klaipėdos miesto rūmai paskyrė statytojui baudą už Statybos inspekcijos surašyto PN nevykdymą.

2022-12-29 Statybos inspekcija po statytojo gauto pranešimo apie stoginės nugriovimą atliko patikrinimą ir konstatavo, kad PN įvykdytas – stoginė nugriauta“, – nurodė R. Kėkštienė.
Restoranas Preiloje

Jau netrukus Statybos inspekcija Preiloje atliks naują patikrinimą.

„2023-06-19 Statybos inspekcijoje buvo gautas naujas skundas dėl galimai neteisėtų statybos darbų Preilos g. 39E, Neringoje.

Informuojame, kad 2023-07-05 suplanuotas patikrinimas vietoje. Apie tyrimo rezultatus informuosime Jus papildomai“, – teigė R. Kėkštienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (24)