Svarsto atsisakyti garsaus vardo


Poetė Salomėja Nėris buvo sovietinė kolaborantė, rašiusi Staliną šlovinusias eiles. Anot Vilniaus Salomėjos Nėries gimnazijos direktorės Jolitos Marcinkevičienės, apie gimnazijos pavadinimo keitimą jau turėjo būti svarstyta ir anksčiau.

„Turime neužmiršti ir to, kad, vis dėlto, jos parašas buvo tame dokumente, pagal kurį Lietuva buvo okupuota“, – teigė ji.

Jau buvo ne viena diskusija, ar Salomėja Nėris nusipelnė tokios pagarbos, kad jos vardu mokykla būtų vadinama nepriklausomoje Lietuvoje. Ankstesni direktoriai atsakydavo, kad politika neužsiima, kad ją žino kaip poetę ir panašiai, tačiau J. Marcinkevičienė situaciją vertina griežčiau.

„Tas sprendimas buvo būtent už jos indėlį į Tarybų Lietuvos įkūrimą, o ne už jos kūrybą. Tokio akcento mes neradome“, – teigė gimnazijos direktorė.

Mokyklos steigėja – savivaldybė, tad šioje vietoje svarbi ir jos nuomonė.

„Diskusija bus, o, jeigu klausiate mano asmeninės nuomonės, tai aš pritariu, kad šios mokyklos pavadinimas turėtų būti pakeistas“, – teigė Vilniaus meras Valdas Benkunskas.

Nuomone pasidalijo ir Seimo narys Arvydas Anušauskas, kuris pats yra lankęs šią mokyklą.

„Tuo metu ji buvo už politinę veiklą, kuri buvo naudinga okupaciniam režimui. Tą reikia suprasti. Aš manau, kad mokyklos bendruomenė tai vertindama irgi turi į tai atsižvelgti“, – teigė Krašto apsaugos ministras.

Salomėja Nėris

Pavadinimo istorija


Salomėja Bučinskaitė-Bučienė buvo kilusi iš Vilkaviškio, gyveno Palemone prie Kauno, bet sovietai ugdymo įstaigą jos vardu pavadino sostinės centre, kai absoliuti dauguma mokyklų tuo metu buvo vadinamos skaičiais. Sovietams reikėdavo surasti vietinių socialistinį rojų simbolizuojantį herojų.

„Tie politiniai veikėja, kurie sutarė mokykloms vardus, turbūt net ir neskaitė jos poezijos“, – teigė istorikas Alvydas Nikžentaitis.

Alvydas Nikžentaitis

Kai 1915 ten buvo įrengta lietuviška gimnazija, ji vadinosi „Jono Basanavičiaus, Mykolo Biržiškos ir Povilo Gaidelionio Vilniaus lietuvių gimnazijos kurso pamokos“. Per daugiau nei 100 metų, pavadinimų buvo net septyni. 1946-aisiais, vietoj Vilniaus 2-osios vidurinės mokyklos, Salomėjos Nėries vardas čia atsirado poetės gimimo metinių proga.

„Nėra jokios abejonės, kad, šiuo atveju, mes, su tais gana paplitusiais Salomėjos Nėries gatvių, mokyklų pavadinimais, turime sovietinio laikotarpio ideologinių simbolių“, – teigė A. Nikžentaitis.

Konservatorių desovietizacijos įstatymas įsigaliojo gegužę. Jis nurodo, kad sovietiniai simboliai ir kolaborantų vardai iš viešųjų erdvių turi būti pašalinti, bet ne iš vadovėlių – ne. Išimti S. Nėrį iš mokyklinių programų valdžia neplanuoja.


Pavadinimus siūlyti galės ir visuomenė


Gimnazija rugsėjį sukvies darbo grupę, bet kiek tokie pokyčiai užtruks – neprognozuoja, o siūlyti naują pavadinimą kvies ir visuomenę. Direktorė sako, jog yra svarbu, kad pavadinimas turėtų ugdomąją vertę. Taip pat svarbu ir tam tikras konkretumas.

„Kad nereikėtų tos dviprasmybės tokios, kurioje mes gyvename jau šituos visus Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo metus“, – teigė J. Marcinkevičienė.

Vilniečiams persivadinus, Salomėjos Nėries vardo mokykla liks tik jos gimtajame Vilkaviškyje. Anksčiau tokia buvo ir Kaune, tačiau prieš 13 metų pavadinimą pakeitė.

Visą reportažą galite rasti LNK portale: