„Mes patikrinome ir iš tikrųjų yra 29 failai, kuriuose yra įvairios informacijos“, – LNK žinioms sakė „ESET Lietuva“ kibernetinio saugumo specialistas Lukas Apynis.

Paviešinta, kada atskrenda ir išskrenda delegacijų lėktuvai, kokie kortežų maršrutai, kokiuose viešbučiuose apsistojo šalių vadovai ir net juos saugančių „ARAS“ pareigūnų vardai ir pavardės.

„Nurodyta delegacija, apsauga, kas saugos, vardai, pavardės, kas saugo ginkluotė tų žmonių. Tai iš tikrųjų delikati informacija“, – kalbėjo kibernetinio saugumo specialistas.

Skelbiami ir posėdžių, rengiantis viršūnių susitikimui protokolai, tuo metu planuoti sprendimai dėl oro erdvės, eismo, Rusijos ir Baltarusijos tranzitų ribojimų.

„Jeigu ši informacija būtų paskelbta anksčiau, tai jos vertė būtų buvusi daug didesnė. Nes būtų žinomi lyderių maršrutai, programinė įranga, nes yra ir toks sąrašas. Kas juos saugo, viešbučių informacija“, – vardijo L. Apynis.

Informacija apie galimai nutekintus duomenis pasirodė tuo metu, kai JAV prezidentas Joe Bidenas sakė kalbą Vilniaus universiteto (VU) kiemelyje.

Valstybės saugumo departamentas (VSD) detalių dėl galimai nutekintų duomenų kol kas nekomentuoja. Policija pradėjo tyrimą.

„Šio tyrimo metu yra glaudžiai bendradarbiaujama su visomis už kibernetinį saugumą atsakingomis institucijomis. Daugiau detalių šioje tyrimo stadijoje, deja, pateikti negalime“, – teigė Lietuvos policijos atstovas Ramūnas Matonis.

Prezidento Gitano Nausėdos vyriausiasis patarėjas Kęstutis Budrys ketvirtadienio rytą Žinių radijo eteryje teigė, jog vis dar vyksta keli didesni tyrimai, tad informaciją apie tai dar sužinosime.

Rusų programišiai aiškina, kad informacija nutekėjo Ukrainoje. Anot ekspertų, toks variantas yra vargiai tikėtinas. Greičiausiai, tai tik blefas, siekiant įnešti sumaišties.

„Manau, kad tai yra propaganda. Nes duomenys yra labiau iš lietuviškų sistemų, bent jau taip panašu. Tačiau negaliu patvirtinti to 100 procentų“, – teigė „ESET Lietuva“ kibernetinio saugumo specialistas L. Apynis.

Dokumentai gali būti ir klastotės. Mat trūksta žymų, rodančių jų originalumą.

„Tikrai labai daug darbo reikėtų įdėti, kelis mėnesius, kad tokie dokumentai būtų sukurti: visi telefono numeriai, vardai ir pavardės, viskas atitinka. Skenuoti dokumentai yra“, – sakė kibernetinio saugumo specialistas L. Apynis.

Ketvirtadienio rytą krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas tikino, jog galimai nutekėjusi informacija yra nei slapta, nei reikšminga. O apie tokias grėsmes buvo žinoma, joms buvo pasiruošta iš anksto.

Kokiu būdu informacija galimai pateko į programišių rankas nekomentuoja ir Nacionalinis kibernetinio saugumo centras. Užtat skaičiuoja, kad kibernetinių atakų skaičius NATO viršūnių susitikimo metu išaugo iki 3 kartų.

„Labai nesudėtinga būtų susivokti, kam tai būtų naudinga – tokio renginio metu kelti tokį triukšmą“, – LNK žinioms sakė Nacionalinio kibernetinio saugumo centro vadovas Liudas Ališauskas.

Prezidento G. Nausėdos vyriausiasis patarėjas K. Budrys tikino, jog NATO viršūnių susitikimo metu kibernetinės atakos buvo patiriamos nuolat.

„Aš jau nekalbu apie informacines, dezinformacines atakas. Kai kurios iš jų pasiekė savo rezultatą – kai kurie tinklalapiai buvo neprieinami. Bet galime pasakyti, kad tokių kritinių įvykių, incidentų, kurie būtų sutrikdę NATO renginį ir kad sakytume, jog jis nėra sėkmingas – neįvyko“, – teigė K. Budrys.

Nacionalinio kibernetinio saugumo centro vadovas sutiko, jog pasitempti visada yra kur.

„Tai yra nuolatinė kova kibernetinėje erdvėje, ar net karas. Kare nebūna vien tik pergalių, būna ir taip, kad silpniau sekasi“, – kalbėjo L. Ališauskas.

Tiesa, kibernetinio saugumo ekspertai aiškina, kad apie rusų programišių grupuotę, pasivadinusią „From Russia with love“ iki šiol net nebuvo girdėję.

Visą LNK žinių reportažą žiūrėkite čia: