Lietingą šeštadienio vidurdienį prie Vokietijos ambasados jau buvo išsirikiavę keli policijos ekipažai. Atvyko ir viešosios tvarkos pareigūnai su įtaisytomis vaizdo kameromis.

„Tai vertinu kaip eilinę provokaciją, kuri padaryta tikrai ne šiaip sau“, – komentavo Tarptautinio Ukrainos draugų fondo vadovas Valdas Bartkevičius.

Prie diplomatinės įstaigos buvo planuojamas protestas prieš Lietuvoje planuojamą dislokuoti vokiečių brigadą.

„Kaip pasakius, visokių yra, visokių reikia“, – svarstė kitas pašnekovas.

„Tikriausiai yra žmonių visokių, kurie turi įvairią nuomonę. Bet tikiu, kad absoliuti dauguma žmonių supranta, kad saugumas dabartiniame kontekste, kaip niekad, labai svarbus“, – kalbėjo kitas.

Policija ruošėsi

Renginys nebuvo suderintas nei su policija, nei su savivaldybe. Keli mitingo oponentai ir žurnalistai laukė, bet renginio organizatoriai taip ir nepasirodė.

„Matėme, kad dešimt žmonių lyg tai ketino dalyvauti, bet neatėjo nei vienas“, – komentavo Nacionalinio krizių valdymo centro vadovas Vilmantas Vitkauskas.

Pro šalį tik praėjo ir aplinką filmavo, manoma, riaušių prie Seimo byloje figuravęs asmuo.

„Jie gali tai daryti dešimtis kartų, o vieną dieną susirinks žmonės. Mes gi nežinome, kada jie susirinks. Manau, kad reaguoti reikia, ir apie tas grėsmes kalbėti“, – sakė V. Bartkevičius.

Vilniaus apskrities policija turėjo pranešimą, kad prie Vokietijos ambasados turėjo vykti protestas.

„Buvo numatytos policijos pajėgos. Pajėgos atvyko įvyko į vietą, tačiau šio renginio organizatoriai neatvyko“, – sakė Vilniaus viešosios tvarkos valdybos viršininkas Jevgenijus Liepis.

Gali būti panaudotos naujos technologijos

Protesto organizatoriumi internete prisistato Rafalas Kovalskis. Tačiau tai netikras asmuo. Jo teigimu „valdžia Lietuvą atidavė svetimiems, o už atvykstančius NATO karius dar turime susimokėti“.

„Tai turbūt ne vieno žmogaus įsitraukimas, bet tai gali būti ir naujų technologijų panaudojimas. Čia turbūt yra daug platesnis tyrimas, nei tik nustatyti vieną pilietį, kuris vienaip ar kitaip bandė išprovokuoti“, – kalbėjo Nacionalinio krizių valdymo centro vadovas.

LNK „Žinių“ kalbintas pašnekovas svarstė, kad tai galėjo būti priešiškos šalies veikimas prieš Lietuvą.

„Tai turbūt iš Rytų, Rusijos, žmonės, kurie galbūt ir čia gyvena, galbūt ir ten turi kažkokių ryšių“, – svarstė kitas vilnietis.

Krizių valdymo centro vadovas teigė, kad visuomenė brandi, nepasimauna ant skleidžiamos dezinformacijos.

„Paprasčiausiai ignoravo, ir nesuteikė galimybių mūsų oponentams tuo, ką jie planavo. Ir jokių rezultatų tas nedavė“, – komentavo V. Vitkauskas.

Ekspertai įspėja: panašių provokacijų Lietuvoje gali daugėti.