Po apklausos G. Vainauskui pareikšti įtarimai dėl prekybos poveikiu. „Visi jau pamokyti, tik „Lietuvos rytas“ dar buvo nepamokytas. Pamokė, padarė šou. Ir kas toliau? Dirbsime kaip dirbę, bet būsime dar piktesni. Tą tikrai pažadu. Jei ramiai dirbsime, mus sutraiškys po vieną“, – teigė G. Vainauskas, negailėjęs kandžių žodžių nei STT pareigūnams, nei kolegoms. Apie sulaikymą ir pareikštus įtarimus – pokalbis su G. Vainausku.

– Pone Vainauskai, jums tai turbūt pirma patirtis gyvenime, kai buvote sulaikytas STT pareigūnų ir nuvežtas apklausai. Kokie įspūdžiai?

G. Vainauskas: Jaučiuosi taip pat, kaip Leonardo DiCaprio, kuris pirmą kartą gavo „Oskaro“ apdovanojimą. Džiaugsmas neišpasakytas, nes pagaliau tave pastebėjo ir įvertino, ką darei 25 metus.

– O kalbant rimtai – kaip vertinate tai, kas įvyko?

G. Vainauskas: Tai yra pasikėsinimas į demokratiją ir į laisvą žodį. Vien tokios operacijos surengimas miesto centre ką reiškia. Tai daug pinigų ir pareigūnų pareikalavęs renginys. Reikėjo uždaryti visus išėjimus iš restorano, įėjimus į redakciją.

– Restoranas, kuriame buvote susitikęs su Rolandu Paksu yra Vilniaus gatvėje, netoli redakcijos. Sakote, kad negalėjote po susitikimo laisvai patekti į redakcijos kiemą?

G. Vainauskas: Ne. Visi keliai buvo uždaryti, visur stovėjo pareigūnai. Ir laukė. Buvau labai nustebintas tokiu man rodomu dėmesiu. O restorane su R. Paksu mes labai ramiai šnekučiavomės. Kalbėjomės apie jo apklausą STT. Sutarėme, kad jis duos išsamų interviu, kad atsiųsiu žurnalistą. Padarysime puikų interviu, kuriame R. Paksas pažadėjo pasakyti visą tiesą, nes daugiau kentėti nebegali. Po šio pokalbio R. Paksas neatskleidė, apie ką mes šnekėjome. Teisingai padarė. Koks kieno reikalas, apie ką žmonės šnekasi, ką tariasi, apie ką galvoja? Manęs ir R. Pakso gerais draugais nepavadinsi. Buvo visko – buvome ir nesutaikomi priešai, ir ieškojome sąlyčio taškų. Bet mes niekada neperžengėme ribos.

– Koks buvo jūsų susitikimo su R. Paksu tikslas?

G. Vainauskas: Jis man paskambino ir pasiūlė susitikti. Susitikome viešoje vietoje. Restorane jau sėdėjo trys STT agentai. Aš iš karto juos pamačiau. Iš to, ką jie užsisakė, supratau, kad STT trūksta pinigų. Jie dairėsi, klausėsi, įrašinėjo.Viskas matėsi. O susitikimo tikslas paprastas – R. Paksas papasakojo, kodėl jį iškvietė, o aš norėjau, kad jis pagaliau duotų rimtą interviu „Lietuvos rytui“ apie tai, kas vyksta Lietuvoje. O vyksta nelabai geri dalykai.

– Įtarimai pareikšti ir jums, ir buvusiam „Omnitel“ vadovui, dabar – premjero konsultantui Antanui Zabuliui, specialiaisiais liudytojais apklausti R. Paksas, „Norfos“ vadovas Dainius Dundulis. Ar tai ta pati byla?

G. Vainauskas: Ne, tai ne ta pati byla. Matyt, operacija vyko keliais frontais vienu metu. Iš pradžių buvo apklaustas premjeras Algirdas Butkevičius, po to R. Paksas, po to aš ir visi kiti. Mano manymu, tai skirtingi dalykai.

– STT ikiteismini tyrimą vykdo įtariant, kad jūs sutarėte su R. Paksu, jog jis už kyšį paveiks valdininkus, kad šie leistų eksploatuoti „Norfos“ parduotuvę Prienuose. Ar paprašytas „Norfos“ vadovo siūlėte kyšį R. Paksui?

G. Vainauskas: Įdomu, kaip tai turėtų atrodyti? Aš siūlau kyšį partijos vadui? Tai visiška nesąmonė. Aš net tokio pokalbio neprisimenu. Mes labai retai susitinkame, du tris kartus per metus, ne dažniau. Aš, kaip didžiausios žiniasklaidos grupės vadovas, privalau bendrauti su politikais, verslininkais. Man buvo didžiulė staigmena, kad kažkoks pernai vasarą vykęs mūsų susitikimas buvo ištrauktas į viešumą. Ir dėl jo pradėtas ikiteisminis tyrimas.

– Kuo jūs aiškinate tai, kas vyksta?

G. Vainauskas: Vyksta eilinė viešųjų ryšių akcija, siekiant sumenkinti „Lietuvos rytą“, kuris turbūt vienintėlis išlieka pakankamai principingas, kovojantis dėl žodžio laisvės, demokratijos, kuris nepadlaižiauja prezidentūrai, kaip kai kurie portalai. Šis įvykis tai ir parodė. Baudžiamojo proceso kodeksas numato, kad įsodinimas į automobilį prievarta ir atvežimas į apklausą nėra būtinas. Pirmiausia reikia žmogų pakviesti. Jei jis neateina į apklausą, tada galima daryti operaciją, atvesdinti ir panašiai.

– Būtumėte ėjęs į apklausą, jei būtų kvietę?

G. Vainauskas: Kaip galiu neiti? Ne kartą ėjau į STT, į prokuratūrą aiškintis dėl „Snoro banko“, kitų dalykų. STT pastate atsidūriau tikrai ne pirmą kartą. Bet pirmą kartą tame pastate mačiau nelaimingus žmones.

– Ką turite omenyje?

G. Vainauskas: Kabinete sėdėjo penki žmonės, nes aš esą galiu pabėgti, kažką padaryti ar kokią tyrėją nudurti. Kai su jais pakalbėjau, supratau, kad jie tikrai nelaimingi žmonės. Nes daro ne savo darbą. Jiems liepta ir jie daro. Bet taip negali būti demokratinėje visuomenėje.

– Kalbame su „Norfos“ vadovu. Pone Dunduli, papasakokite prekybos centro Prienuose istoriją. Ar turėjote problemų priduodant pastatatą?

D. Dundulis: Situacija paprasta. Priduodant pastatą yra sudaroma komisija, šis atvejis nėra išskirtinis. Visada būna kažkokių pastabų, pataisymų, tačiau tai normalu.

– Ar prašėte G. Vainausko tarpininkauti, padėti sprendžiant pastato pridavimo klausimus?

D. Dundulis: Ne. Pastatus pridavinėja generaliniai rangovai, o ne aš pats. Kam man prašyti?

– Jei statybininkai nesugebėtų priduoti pastato tai būtų jų bėda?

D. Dundulis: Savaime suprantama. Juk jie turi gerai atlikti savo darbą. Jei nesugeba priduoti pastato valstybinei komisijai, kam man nekokybiškas pastatas? Aš suinteresuotas turėti kokybišką pastatą.

– Pone Dunduli, kuo jūs aiškinate tai, kas įvyko? Esate apklaustas kaip specialusis liudytojas, G. Vainauskui pareikšti įtarimai. Gal turite savo versiją?

D. Dundulis: Turiu keletą pamąstymų. Gali būti, kad tai susiję su aplinkinių gyventojų Prienuose nepasitekinimu. Jie norėjo, kad mes sudėtume jiems langus, išasfaltuotume kiemus. Skundai buvo rašomi ir Seimo nariams. Gali būti ir tai, kad esame krepšinio remėjai.

– Manote, „Norfa“ spaudžiama dėl to, kad remia „Lietuvos ryto“ krepšinio komandą?

D. Dundulis: Nieko nemanau. Tik sakau, kad esame remėjai.

– Pone Vainauskai, ką jūs manote? Ar tai susiję?

G. Vainauskas: Nereikėjo mums laimėti prieš „Žalgirį“. Gal nuo to viskas ir prasidėjo? Paliesta kažkokia šventa karvė Lietuvoje.

– Pone Dunduli, sutinkate su tokiu vertinimu?

D. Dundulis: Nežinau. Sporto užkulisiuose tikrai nedalyvauju. Mus domina reklama arenose, mes remiame ir Utenos klubą, ant žaidėjų marškinėlių taip pat yra mūsų reklama. Nelendu kur nereikia ir nemokau žaisti krepšinio.

– Pone Vainauskai, STT gana glaudžiai bendradarbiavo su žiniasklaida. Portalas 15min užfiksavo jūsų susitikimą su R. Paksu restorane, taip pat ir jūsų sulaikymą. Kaip tai vertinate?

G. Vainauskas: Kaip žurnalistas, aš negaliu blogai vertinti kolegų. Jie padlaižiauja, jiems davė kaulą, kurį jie paėmė. Jei buvo daroma rimta operacija, gal reikėjo sukviesti visą žiniasklaidą? Kodėl buvo pakviesti tik vieni?

– „Lietuvos rytas“ irgi būtų filmavęs?

G. Vainauskas: Žinoma. Tai yra reklama pagaliau. Ar gerame, ar blogame kontekste, vis tiek reklama. O dabar pakvietė tik tą portalą, kuriame STT vadas kepė blynus. Net juokingai atrodo. Negražu. Sveikinu, kai kolegos gauna informacija, ją pateikia, tačiau šiuo atveju viskas buvo surežisuota iš anksto. Labai negražu. 26 mūsų nepriklausomybės metais specialiosios tarnybos galėtų dirbti daug profesionaliau ir gudriau. Man gėda dėl kolegų ir dėl specialiųjų tarnybų.

– Pone Vainauskai, kaip šis įvykis paveiks „Lietuvos rytą“?

G. Vainauskas: Niekaip. Kaltinimai yra iš piršto laužti. Visi jau pamokyti, tik „Lietuvos rytas“ dar buvo nepamokytas. Pamokė, padarė šou. Ir kas toliau? Dirbsime kaip dirbę, bet būsime dar piktesni. Tą tikrai pažadu. Jei ramiai dirbsime, mus sutraiškys po vieną.

– Esate piktas po šios istorijos?

G. Vainauskas: Nėra dėl ko pykti. Man gaila pareigūnų, gaila žurnalistų, kurie nesupranta, ką daro, kad yra paklusnūs užsakymų vykdytojai.

– Jūsų klausantis gali susidaryti įspūdis, kad STT prisikabino lygioje vietoje?

G. Vainauskas: Kai kalbinote poną Dundulį, jo balsas drebėjo. Aš tai esu ir muštas, ir vėtytas, ir mėtytas. O jis – žmogus, viską sukūręs savo rankomis, sukūręs lietuvišką prekybos įmonę. Ir dabar jį tampo. Taip, jis man pasiguosdavo, kad jo objektų kartais nepriima, bet kas čia tokio? Ar negali žmogus pasiguosti? Ar Lietuvoje negalime kalbėti apie tai? Nereikia dėl to labai išgyventi, viskas greitai baigsis. Pavyzdžių, kuo baigiasi STT bylos, apstu. Manau, kad šiandien turiu daugiau užtarėjų nei tų, kurie piktdžiugiškai džiaugiasi.

– Ar tokių daug?

G. Vainauskas: Manau, kad taip. Žurnalisto darbas nėra paprastas, ypač tada, kai palieti kažkieno interesus. Turi būti labai tvirtas, kad atsilaikytum. Svarbiausia, kad nepaliestum interesų be reikalo, kieno nors užsakymų. Reikia profesionaliai dirbti savo darbą, o ne taip, kaip STT.

– Gal vis dėlto buvo kažkokie pokalbiai? Gal jūs siūlėte, prašėte iš draugiškumo? Juk negali būti, kad lygioje vietoje, be jokių įkalčių, viduryje baltos dienos sulaikytų didžiausio dienraščio vyriausiąjį redaktorių?

G. Vainauskas: Manau, kad gali. Aš tikrai neprisimenu, apie ką kalbėjau pernai vasarą su R. Paksu. Bet tikrai nemanau, kad būčiau partijos lyderio ko nors prašęs ir juolab kyšį siūlęs. Juokinga. Jeigu galima viską taip gerai nufilmuoti, tai nufilmuokite ir kyšio davimą. Pasaulis nematė, kad žurnalistas kam nors būtų davęs kyšį. Gal veikiau atvirkščiai.

– Bet jūs ne tik žurnalistas, jūs esate žiniasklaidos grupės vadovas?

G. Vainauskas: Pirmiausia aš esu žurnalistas. Šis darbas man svarbiausiais.

– Ar nemanote, kad po šios istorijos „Lietuvos ryto“ krepšinio komandai bus sunkiau susirasti rėmėjų?

G. Vainauskas: Lietuvoje yra daug nuskriaustų verslininkų, žmonių, perėjusių per tą rėtį. Manau, nuo to situacija tik pagerės.

– Laikote save nuskriaustųjų gynėju santykiuose su valdžia?

G. Vainauskas: Taip. Ne su visa valdžia, o su prezidentūra ir specialiosiomis tarnybomis.

– Jūs kelis kartus paminėjote prezidentūrą. Manote, kad veiksmas buvo suderintas su Dalia Grybauskaite?

G. Vainauskas: O kaip jūs manote? Didžiausios žiniasklaidos grupės vadovo sulaikymas viduryje dienos, filmuojant prezidentūros portalui, yra normalu?

– Bet tai nėra prezidentūros portalas?

G. Vainauskas: Kaip tai ne? Jei STT dirba prezidentūrai, tai portalas dirba STT. Tik tokią išvadą galiu padaryti.

– Manote, kad tai yra kerštas už jūsų žurnalistinę veiklą, publikacijas, poziciją dėl Dalios Grybauskaitės?

G. Vainauskas: Už laikraščio poziciją apskritai, kuri jau 26 metus nesikeičia. Kuri yra už žodžio laisvę, demokratiją, prieš bet kokią diktatūrą. Nedaug kam to reikia, gal kokiems penkiems procentams. Kiti gyvena savo gyvenimą ir apie tai negalvoja. Bet kažkas turi apie tai galvoti. Nes jei, neduok Dieve, kas nors pasikeis, bus daug blogiau. Dabar man bus labai įdomu pažiūrėti, kokia bus mūsų šalies vadovų, normalios žiniasklaidos reakcija. Visi galvoja – darbar Vainauską palietė, palietė Dundulį, Paksą. Bet esame pirmieji šioje eilėje. Ateis laikas ir kitiems. Tuo džiaugtis tikrai nereikia. Reikia kovoti ir dirbti savo darbą.