Tai žurnalistams po G.Vainausko apklausos pirmadienio vakarą patvirtino Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) atstovas spaudai Ruslanas Golubovas:„G.Vainauskui pareikšti įtarimai dėl prekybos poveikiu ir skirta kardomoji priemonė - rašytinis pasižadėjimas neišvykti.“

G. Vainauskas iš STT būstinės Jakšto gatvėje, kur buvo apklausiamas, išėjo lydimas advokato 18 val. 16 min. „Uždrausta kalbėt. Ką tik pasirašėm“, – sakė jis ir daugiau nieko nekomentavo. Išėjęs iš pastato jis dar pridūrė: „Gerai, viskas, vyrai, nesu aš gražuolis.“

STT pranešė atliekanti ikiteisminį tyrimą dėl prekybos poveikiu ir piktnaudžiavimo.

Tiriamos aplinkybės dėl galimai daryto poveikio Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos prie Aplinkos ministerijos tarnautojams. Siekta, kad šie pripažintų tinkamu eksploatuoti vienam iš mažmeninės prekybos tinklų priklausantį naujai pastatytą prekybos centro pastatą Prienų mieste. Kaip teigiama tarnybos pranešime spaudai, ikiteisminio tyrimo metu gauta duomenų, kad vienos iš žiniasklaidos įmonių vadovas Gedvydas Vainauskas, atstovaudamas kitų asmenų interesams, susitarė su partijos „Tvarka ir teisingumas“ lyderiu Rolandu Paksu dėl didelės vertės (daugiau nei 250 MGL) kyšio.

Esą R. Paksas, pasinaudodamas savo įtaka politinės partijos nariams, dirbantiems Aplinkos ministerijoje, turėtų paveikti ministerijai pavaldžios institucijos – Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos – darbuotojus, kad šie leistų pradėti eksploatuoti Prienų mieste minėtam mažmeninės prekybos tinklui priklausantį prekybos centrą.

R. Paksas STT atliekamame tyrime pirmadienį apklaustas kaip specialusis liudytojas. Pagal įstatymą, specialiaisiais liudytojais apklausiami asmenys, kai yra duomenų apie jų padarytą nusikaltimą, tačiau jų nepakanka įtarimams pareikšti.

STT pareigūnai atliko dokumentų poėmius kelių, su atliekamu tyrimu susijusių įmonių vadovų darbo vietose bei Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos prie Aplinkos ministerijos Kauno ir Prienų teritoriniuose padaliniuose.

Vertindamas teisėsaugos veiksmus, R. Paksas pareiškė, kad „Lietuvoje yra peržengtos visos demokratijos ribos“. Apie tai, jog buvo apklaustas šiame ikiteisminiame tyrime liudytojo statusu, patvirtino ir aplinkos viceministras „tvarkietis“ Algirdas Genevičius.

STT tyrimas: trys pagrindiniai faktai

Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) pirmadienį paskelbė apie ikiteisminį tyrimą dėl prekybos poveikiu, kuriame įtarimai pareikšti žinomiems asmenims. Pateikiame pagrindinius faktus:

1. Du epizodai: STT aiškinasi galimą poveikį Statybos inspekcijai siekiant įteisinti „Norfos“ parduotuvę Prienuose ir spaudimą siekiant nutraukti neįvardijamą Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybos tyrimą dėl sukčiavimo stambiu mastu.

2. Įtariamųjų ratas: įtarimai dėl prekybos poveikiu pareikšti „Lietuvos ryto“ vadovui Gedvydui Vainauskui ir visuomeniniam premjero konsultantui buvusiam „Omnitel“ vadovui Antanui Zabuliui, specialiaisiais liudytojais apklausti „tvarkiečių“ lyderis Rolandas Paksas ir „Norfos“ prekybos tinklo vadovas Dainius Dundulis, liudytojais apklausti aplinkos viceministras Algirdas Genevičius ir keli Statybų inspekcijos darbuotojai.

3. Reakcija: R.Paksas po apklausos perspėjo dėl pavojaus Lietuvos demokratijai, „Lietuvos ryto“ grupei priklausantis naujienų portalas lrytas.lt citavo advokatus, kurie apkaltino teisėsaugą vykdant viešųjų ryšių akciją, premjeras žada atleisti A.Zabulį, kliūčių dirbti koalicijai nemato.