„Nėra problemų su lyderyste, kas mėgina problemas pūsti, tai, matyt, turi kažkokių savitų tikslų. Taryba gali nuspręsti dėl nepasitikėjimo pirmininku, jeigu taryba nusprendžia tokį pareiškimą padaryti, tada reikia organizuoti suvažiavimą ir atlikti tuos veiksmus, bet net prielaidų tokių nėra. Jeigu manote, kad daugumos skyrių palaikymas pirmininko išdėstytai pozicijai yra lyderystės krizė, tai aš manau atvirkščiai“, - DELFI sakė G. Paluckas.

Iki rugsėjo 20 dienos apie 60 partijos skyrių turėtų pareikšti savo poziciją dėl socialdemokratų likimo valdančiojoje koalicijoje. Iki pirmadienio jau yra pasisakę 39 skyriai – 28 jų pareiškė, kad reikėtų išeiti, 6 – už persiderėjimą, o 5 skyriai mano, kad reikėtų likti valdančiojoje koalicijoje.

Sprendimą dėl likimo valdančiojoje koalicijoje priims partijos taryba, kuri, pasak G. Palucko, bus sukviesta netrukus po rugsėjo 20 dienos. Iš viso tarybą sudaro 250 narių, tarp jų – visi 17 frakcijos narių, likusieji – pagal kvotas deleguoti iš skyrių.

„Tokios situacijos, kad frakcija gali kažko klausyti ar neklausyti, negali būti iš esmės, nes mūsų statutas numato, kad tuos sprendimus, kuriuos priima partijos valdymo organai, reikia įgyvendinti. Mes diskutuosime iki sprendimų priėmimo, gal kai kada ir aštriai, bet kai bus priimtas, tai frakcija laikysis sprendimo“, - neabejojo G. Paluckas.

Lietuvos socialdemokratų partijos pirmininkas teigia, kad nėra prasmės kalbėti apie sankcijas tiems partiečiams Seime, kurie nuspręstų elgtis prieš daugumos bendrapartiečių valią.

„Politikoje taip nebūna, kad eitų kažkas prieš daugumos valią. Tai yra labai neperspektyvu, galų gale, partija vis tiek ateis iki rinkimų ir bus sąrašai formuojami ir panašiai, tai jeigu eini prieš daugumos partijos valią, tai, matyt, toliau nebeplanuoji politinės karjeros su ta partija ar politine organizacija. Čia nereikia jokių sankcijų, jokiais statutais mojuoti, tai yra elementari politinė logika, ir tą tikrai visi supranta“, - sakė G. Paluckas.

Ne visi tos pačios nuomonės

Ne visi socialdemokratai laikosi nuomonės, kad sprendimą dėl koalicijos likimo užtenka priimti tarybai. Partijos vicepirmininkas Gediminas Kirkilas „Lietuvos rytui“ yra sakęs, kad tokį svarbų klausimą gali spręsti tik suvažiavimas.

„Mūsų statute yra tik užfiksuota, kad taryba tvirtina koalicinę sutartį, ir faktiškai nėra jokio nurodymo, užrašo ar teisinės normos, kaip reikėtų tą koalicijos sutartį nutraukti, jeigu reikėtų“, – „Lietuvos rytui“ teigė G.Kirkilas. Teigiama, kad norėdamas išvesti socialdemokratus iš valdančiosios koalicijos, socialdemokratų vadovas G. Paluckas privalo sušaukti partijos suvažiavimą. Jeigu pirmininkas elgsis kitaip, net pagrasinta už šiurkščius statuto pažeidimus jį versti iš posto.

Konservatoriai pareiškė poziciją

Praėjusią savaitę konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis padėjo tašką kalboms, kad jo vadovaujama partija galėtų jungtis prie valdančiosios koalicijos, jei socialdemokratai iš ten trauktųsi.

„Šiandien galimybės prisijungti prie koalicijos nematau. Tam yra ne viena priežastis – ir dėl vertybinių skirtumų tarp frakcijų, ir, turbūt, čia reikėtų platesnio aptarimo partijoje, kur nemanau, kad šiandien būtų pritarimas sudaryti koaliciją su valstiečių-žaliųjų frakcija“, - sakė G. Landsbergis, kurio nuomone, „socialdemokratų frakcija padarys bet ką, kad jie liktų koalicijoje“.

Tačiau jis neatmetė, kad jo vadovaujamos partijos nariai Seime galėtų ateityje remti kai kurias valstiečių iniciatyvas, kaip tai jau buvo urėdijų reformos atveju.

Premjeras Saulius Skvernelis taip pat pareiškė, kad kalbos apie paramos reikalingumą yra ankstyvos, nes yra galiojanti koalicijos sutartis su socialdemokratais.