Tokia tiesa paaiškėjo pareigūnams pradėjus narplioti socialiniame tinklalapyje „Facebook“ paskelbtus už širdies griebiančius skelbimus – istoriją apie sunkiai sergantį berniuką, įtariama, sukūrę vilniečiai nė neturėjo vaikų.

„Žmonės patikėjo pateikta versija, kad vaikas iš tikrųjų sunkiai serga, buvo išspausdintos nuotraukos, tai pamatęs normalų būdą vedantis žmogus susimąsto ir galvoja, jog šeimai gali padėti“, – sakė Vilniaus miesto apylinkės prokuratūros prokurorė Edita Ignatavičiūtė.

Vilniaus miesto apylinkės teismas trečiadienį baigė nagrinėti buvusiems sugyventiniams Olgai Belovai ir jau tris kartus teistam Laimonui Puišei iškeltą baudžiamąją bylą dėl sukčiavimo – įtariama, kad jie, prisidengę sunkiai sergančiu vaiku, iš žmonių bandė išvilioti dideles pinigų sumas. Tiesa, nesuspėjo – į jų paskelbtus skelbimus operatyviai reagavo policijos pareigūnai.

Nuosprendį šioje byloje teisėja Nida Vigelienė žada skelbti birželio pradžioje.

Nors kaltinamieji nepripažįsta jiems pateiktų kaltinimų, tačiau valstybinį kaltinimą palaikanti prokurorė E. Ignatavičiūtė neabejoja, kad byloje surinkta pakankamai įrodymų, patvirtinančių jų kaltę. Tuo metu kaltinamieji ir jų advokatai pabrėžia, jog pareigūnai nesurinko įrodymų, todėl O. Belova ir L. Puišė turėtų būti išteisinti.

„Aš prašau Jūsų pagalbos... Prašau su didele gėda, bet tai paskutinė mūsų viltis“

Bylos duomenimis, praėjusių metų kovą dviejuose „Facebook“ profiliuose buvo paviešinta sunkiai sergančio berniuko nuotrauka ir istorija apie nelaimingai susiklosčiusį jo gyvenimą. Vaiko motina žmonių prašė paramos – esą kitaip jos mažylis gali neišgyventi.

Šiuose skelbimuose paramą buvo prašoma pervesti į dvi sąskaitas Ūkio banke – į O. Belovos ir L. Puišės motinos Irenos Balčiūnienės.

„Jau pusė metų, kaip mes bandome kovoti su laiko ir Dievo pagalba, – buvo rašoma skelbime. – Bet mūsų jėgos senka... Niekada nebūčiau pagalvojusi, kad tai gali nutikti mums. Mūsų vaikas, mažasis Tomukas, serga labai sunkiai pagydoma liga – cistine fibroze. Cistine fibroze serga maždaug 1 iš 2 000-2 500 naujagimių. Ji gali sukelti įvairių simptomų. Labiausiai liga pažeidžia plaučius, kasą, kepenis, žarnyną. Pirmieji cistinės fibrozės požymiai gali atsirasti bet kurio amžiaus žmonėms, tačiau dažniausiai – per pirmuosius dvejus vaiko gyvenimo metus.

Mane, kaip motiną, labiausiai žlugdo vienintelė mintis – aš negaliu daugiau niekaip padėti savo vaikui, nes dabar mes patys vos turime ką valgyti. Tiesiog meldžiamės, kad kiekvieną
rytą atsikėlę dar galėtume pasakyti sau – mes padarėme viską.

Per visą savo gyvenimą, niekada neteko prašyti niekieno pagalbos, bet dabar nebežinau ką daryti.

Aš prašau Jūsų pagalbos... Prašau su didele gėda, bet tai paskutinė mūsų viltis. Viltis, kad ryte atsikėlę dar matysime skaisčią pavasario saulę, nes galime prarasti visą savo gyvenimą. O jis toks trapus... Rodos ištirps tuoj su visu pavasario sniegu. Jei Jūs galite bent kiek padėti mums, tai aš atiduosiu viską, kad Dievas padėtų Jums“.

Geradarių aukas pareigūnai spėjo areštuoti

Tokia mažojo Tomuko istorija sugraudino ne vieną geradarį – į O. Belovos ir I. Balčiūnienės asmenines sąskaitas Ūkio banke ėmė plaukti svetimi pinigai.

Prokurorai teigia, kad į O. Belovos sąskaitą per kelias dienas pakliuvo daugiau kaip 1,7 tūkst., o į I. Balčiūnienės – 2, 9 tūkst. Lt. Pinigai buvo pervedami su prierašais „parama“, „Tomukui“, „vaikui“, „auka“.

Pasak prokurorės, žmonės pervedinėjo po 20, 50, 100 Lt.

„Tai truko neilgai, nes pareigūnams apie tai pranešė ir bankas, ir anonimas – teisėsauga greitai reagavo, todėl pinigėlių nedaug ir pakliuvo į sąskaitas“, – E. Ignatavičiūtės teigimu, pareigūnai spėjo sąskaitose areštuoti paaukotus pinigus.

Tyrimo metu išsiaiškinta, kad jungiantis per JAV esančius serverius buvo sukurta paskyra „Facebook“ ir jame patalpinta berniuko nuotrauka iš vieno užsienyje esančio puslapio, kuriame iš tikrųjų buvo aprašyta realus pasakojimas apie sunkia liga sergantį berniuką.

Buvę sugyventiniai tikino, jog nieko nežino apie sukčius

Šiuo metu kūdikio besilaukianti O. Belova teisme atsisakė duoti parodymus, tačiau sutiko, kad teismas remtųsi ikiteisminio tyrimo metu pateiktais paaiškinimais. Tada ji aiškino, kad su L. Puiše kartu gyveno apie šešerius metus, kartą jis sukūrė dvi paskyras „Facebook“ – viena buvo jų bendra, kita – jos asmeninė. Tačiau, kaip aiškino įtariamoji, vėliau ji draugo paprašė šias anketas ištrinti, nes šis ėmė bendrauti su kitomis merginomis.

O. Belova tikino, kad kartą jai paskambino iš Policijos departamento ir pasidomėjo, ar ši turi sąskaitą Ūkio banke.

„Pasakiau, kad turiu kortelę, tačiau jos vėliau namuose neradau – buvo dingę ir prisijungimų prie elektroninės bankininkystės kodai, bet juos aš buvau persirašiusi ant lapelio, – sakė mergina. – Kai nuvažiavau pas ikiteisminį tyrimą atliekantį pareigūną, sužinojau, kad mano sąskaita yra užblokuota, nes įvairiuose šalies miestuose pradėti tyrimai, į mano sąskaitą pervestos didelės sumos pinigų“.

Ikiteisminio tyrimo metu įtariamoji aiškino, jog globoja savo seserį, be to, yra bedarbė, todėl per mėnesį gauna beveik 900 Lt pašalpų. O. Belova tikino, kad dažnai pas pažįstamus per kompiuterį pasitikrindavo savo sąskaitos likutį, tačiau kategoriškai neigė, jog prašė paramos socialiniame tinklalapyje prisidengdama vaiko liga.

„Nėra jokių įrodymų dėl „Facebook“, per kratas policija mano namuose nieko nerado, nesvarbu, ką kalba prokurorė, nei aš daviau skelbimą į kažkokį feisbuką, nei ką“, – sakė teisme ji.

„Kaltina mane neteisingai, ką čia kalbėti, – atsakomybės dėl pateiktų kaltinimų kratėsi ir L. Puišė. –
Ne tuos žmones jūs kaltinate, aš tada norėjau išsinuomoti butą, todėl kiekvieną dieną internete pasižiūrėdavau, kokie yra butai“.

Vyras taip pat tikino, kad nieko nežino apie melagingus skelbimus, o jo motinos banko kortelė esą taip pat buvo paslaptingai dingusi.

Paaukotus pinigus siūlo konfiskuoti valstybės naudai

O. Belova ir L. Puišė taip pat yra kaltinami dėl sukčiavimo, kai padavę skelbimą internete apie už 1, 1 tūkst. Lt parduodamą mobilųjį telefoną iš vieno vyro gavo pinigus, tačiau telefono jam neišsiuntė.
Jie taip pat nepripažįsta šio kaltinimo.

Visgi, prokurorės teigimu, byloje yra pakankamai daug ir tiesioginių, ir netiesioginių įrodymų, pagrindžiančių kaltinamųjų kaltę. Kadangi O. Belova yra neteista, šiuo metu laukiasi pirmagimio, prokurorė ją siūlė nuteisti 10 MGL (1 300 Lt) bauda.

„Tikiu, kad ši sankcija tikrai atitiks bausmės tikslus“, – sakė E. Ignatavičiūtė.

Tuo metu L. Puišei valstybinė kaltintoja siūlė skirti 1 metų 8 mėnesių laisvės atėmimo bausmę, kurią prašė subendrinti su šiuo metu pagal kitą nuosprendį paskirta ir skirti galutinę – įkalinimą 4 metams 4 mėnesiams.

Be to, prokurorė įsitikinusi, kad šiuo metu laikinai apriboti pinigai, kuriuos žmonės kaltinamiesiems pervedė kaip paramą vaikui, turėtų būti konfiskuoti valstybės naudai.