Šiaulių AVMI vadovauti laikinai paskirta šios institucijos Kontrolės departamento direktorė Zonė Lapienė, praneša Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI).

E.Vaineikį VMI atleido antradienį, gavusi Panevėžio apygardos teismo nuosprendį, kuriuo buvęs inspekcijos vadovas pripažintas kaltu dėl kyšio davimo.

Gavusi teismo sprendimą VMI įvertino, kad baudžiamąjį nusižengimą padaręs E.Vaineikis neatitinka nepriekaištingos reputacijos reikalavimų ir dėl to negali toliau eiti valstybės tarnautojo pareigų.

Valstybės tarnybos įstatymas numato, kad asmuo negali būti laikomas nepriekaištingos reputacijos ir eiti valstybės tarnautojo pareigas, jeigu jis įstatymų nustatyta tvarka pripažintas kaltu dėl baudžiamojo nusižengimo valstybės tarnybai ir viešiesiems interesams ar korupcinio pobūdžio baudžiamojo nusižengimo padarymo.

VMI taip pat praneša, kad nepaisant to, jog E.Vaineikis atleistas, toliau bus tęsiamas galimo tarnybinio nusižengimo tyrimas. E.Vaineikis darbe sulaikymo dėl nusikaltimo metu buvo neblaivus.

Kelmės apylinkės teismas E.Vaineikį pripažino kaltu dėl bandymo papirkti ir piktnaudžiavimo. Apskundus minėtą sprendimą, Panevėžio apygardos teismas iš dalies patenkino E.Vaineikio apeliaciją ir panaikino kaltinimus piktnaudžiavimu, bet pripažino jį kaltu dėl bandymo papirkti prokurorą.

E. Vaineikis buvo sulaikytas užpernai lapkričio 9 dieną darbo vietoje ir netrukus nušalintas nuo pareigų. Prokurorai tvirtino, kad E. Vaineikis bandė papirkti vienos bendrovės bylą tiriantį prokurorą Ernestą Armalą - jam į kabinetą atnešė 100 litų kainuojantį butelį konjako ir 14 litų vertės raudonųjų ikrų skardinę.

Prokuroras E.Armalas teismui pasakojo, kad E.Vaineikis buvo atėjęs į jo kabinetą, prieš tai jam paskambinęs telefonu. Liudytojo teigimu, svečias įteikė popierinį paketą. Kai prokuroras pareiškė, jog negeria alkoholio, Mokesčių inspekcijos vadovas numojo ranka ir išėjo. Prokuroras teigė netrukus po įvykio surašęs tarnybinį pranešimą apie įvykį ir jį pateikęs Šiaulių apygardos vyriausiajam prokurorui.