Europos Komisijos atstovybės Lietuvoje vadovas Marius Vaščega LNK žinioms pasakojo, jog šič mintį Europoje pasiūlė patys piliečiai

„Praėjusią vasarą Europos Komisija įregistravo Europos piliečių iniciatyvą, toks tiesioginės demokratijos instrumentas, kuomet piliečiai gali inicijuoti teisėkūrines iniciatyvas.

Ir kaip tik inicijavo tokią iniciatyvą, susijusią su tuo, kad taip pat norėtų uždrausti tiems, kurie gimė 2010 metais ir vėliau, įsigyti tabako gaminius, kai jiems, tarytum, ateis laikas“, – LNK kalbėjo M. Vaščega.

Jis LNK žinioms teigė, jog Europos Komisija kol kas tik įvertino šios iniciatyvos pateikimo sąlygas.

Rūkymas

„Piliečiai turėjo 6 mėnesius pradėti rinkti parašus, mano žiniomis, jie yra pradėti rinkti. Ir tuomet per vienerius metus jie turi surinkti milijoną parašų 7 Europos Sąjungos šalyse.

Ir jei tai pavyksta padaryti, tuomet Europos Komisija įvertina šią iniciatyvą, pasižiūri, kiek ji yra galima, kiek suderinama su europiniu teisynu, kokių reikia priemonių ir imasi veiksmų, ar motyvuotai atsako, koks tolimesnis kelias yra galimas“, – kalbėjo Europos Komisijos atstovybės Lietuvoje vadovas.

M. Vaščega pasakojo, jog šis tiesioginės demokratijos instrumentas buvo sukurtas prieš dešimt metų.

Europoje tabako gaminius rūko vidutiniškai 23 procentų gyventojų, Lietuvoje šis skaičius siekia apie 27–28 procentus.

Visą LNK pokalbį su M. Vaščega žiūrėkite čia: