Jis kalbėjo, jog visada ateinant šaltajam metų laikui didėja tikimybė susidurti su peršalimo ligas sukeliančiais virusais.

„Ir jeigu prieš pandemiją jų buvo vienu mažiau, tai dabar turime ir COVID–19. Simptomai yra panašūs į peršalimo ligos. Bet iš karto reikia pasakyti, kad dėti lygybės ženklą tarp COVID–19 ir gripo negalima.

Taip, yra tie patys simptomai, bet pažeidimai organizmui labai skiriasi ir skiriasi vaistai. Vaistai yra efektyvūs. Ką mes dabar jau turime ir ką svarbu visiems įsiminti, kad kuo greičiau reikia nustatyti, ar tai yra gripas, ar tai yra koronavirusas“, – rekomendavo epidemiologas S. Čaplinskas. Pasak jo, nuo to priklauso gydymas.

S. Čaplinskas ragino nepamiršti ir primirštų greitųjų COVID–19 testų. Arba testų, kurie nurodo, kad žmogus nešioja gripą ar koronavirusą.

Paklaustas, kam dabar verta skiepytis nuo koronaviruso, laidos „Labas vakaras, Lietuva“ pašnekovas S. Čaplinskas siūlė įsivertinti savo galimą sunkios ligos riziką ir skiepo baimę.

„Yra pakankamai duomenų patvirtintų ir tikro gyvenimo, kad skiepai sumažina sunkios ligos ir mirties tikimybė, ypač žmonės, turintiems nusilpusį imunitetą. Kiekvienas turėtume įvertinti savo riziką ir tas baimes, kurias dažnam kelia tos nepageidaujamos reakcijos į skiepą“, – tikino S. Čaplinskas.

Jis dar pridūrė, jog vaistai nuo COVID–19 taip pat veikia efektyviai, tik juos reikia pradėti vartoti vos pajutus pirmuosius simptomus.

„Tuos greituosius testus reikia turėti ir namuose. Ir vos pajutus pirmuosius simptomus (naudoti, aut. p.). Neužtenka vieną kartą atlikti testą ir jeigu jis neigiamas, reikėtų pakartoti testą“, – sakė pašnekovas.

S. Čaplinskas LNK televizijos laidoje „Labas vakaras, Lietuva“ kalbėjo, jog su COVID–19 įvyko tai, kas ir buvo prognozuoti.

„Virusas turėjo evoliucionuoti ta linkme, kad jis tampa suinteresuotas kuo greičiau plisti, bet nėra suinteresuotas, kad daug žmonių sunkiai sirgtų, tuo labiau neišgyventų. Nes sunkiai sergantis žmogus mažiau judės, mažiau skleis virusą kitiems. Čia ir vyksta viruso mutacijos“, – pabrėžė epidemiologas S. Čaplinskas.

Jis teigė, jog šiuo metu vyraujanti atmaina yra omikrono palikuonis. Tad reikėtų dabar skiepytis ta vakcina, kuri yra turima.

Epidemiologas taip pat pabrėžė, jog peršalimo ligos simptomus jaučiantiems žmonėms būtų labai išmintinga dėvėti apsaugines veido kaukes uždarose patalpose.

Visą LNK pokalbį su S. Čaplinsku žiūrėkite čia: