Dalyje pasaulio didėja nerimas dėl sparčiau plintančios Delta atmainos, Lietuvoje vakcinacijos tempai lėtėja ir neaišku kada pasieksime norimą 70 procentų visuomenės imunitetą.

Jei nėra būtinybės ragina nekeliauti

Virusologas, profesorius Saulius Čaplinskas laidoje rekomendavo šią vasarą nekeliauti po kitas šalis, net jei asmenys yra vakcinuoti. Jis teigė, kad jei nėra būtinybės, keliauti Lietuvoje arba tik kaimyninėse šalyse.

„Vakcinuoti žmonės gal nesirgs sunkiai, nepateks į ligonines. Bet kalba eina apie naujas atmainas. Yra didelė tikimybė, kad net ir pasiskiepijusiam žmogui virusas gali pradėti daugintis jo kvėpavimo takuose, jis galbūt nesusirgs, bet gali atvežti“, – laidoje „Dienos klausimas“ antradienį sakė S. Čaplinskas.

Vakcinų pakankamai, norinčių skiepytis mažėja

Prezidento Gitano Nausėdos vyriausiasis patarėjas Simonas Krėpšta teigė, kad Galimybių pasas atliko savo funkciją, ypač prieš mėnesį, kai jis startavo ir karantino apribojimai nebuvo atlaisvinti.

„Nežinome, ką atneš ruduo. Aišku, tikimės, kad tokio susirgimų skaičiaus turint vakcinas ir spartinant vakcinaciją, pavyks išvengti, kokį turėjome praėjusį rudenį. Bet neatmestina galimybė, jog ir šis instrumentas gali pasitarnauti rudens–žiemos laikotarpiu. Net neskubėčiau šios priemonės nurašyti“, – aiškino S. Krėpšta.

Dabartinius vakcinacijos rezultatus prezidento patarėjas įvertino kaip tikrai lėtėjančius.

„Turime paradoksą – šaldytuvuose yra daugiau kaip pusė milijono nepanaudotų vakcinų. Ir tai yra daugiau nei pakankamai pasiekti tą norimą tikslą bet kuriuo metu“, – teigė S. Krėpšta.

Prezidento G. Nausėdos patarėjas S. Krėpšta teigė, jog ne tik vakcinų tiekimas yra svarbus vakcinavimo aspektas.

„Deja šis skaičius tik augs, nes kiekvieną savaitę gauname apie 200 tūkst. vakcinų, kai kuriomis savaitėmis net daugiau. Suvartojimas, deja, yra sumažėjęs. Vakcinų tikslas yra įgyvendintas, turime daugiau nei pakankamai. Bet ką kartojame nuo sausio ar vasario – vakcinos yra tik viena medalio pusė. Bet antra – informavimo kampanija ir bendravimas su žmonėmis, jų kvietimas vakcinuotis taip pat yra labai svarbu“, – Žinių radijo eteryje kalbėjo S. Krėpšta.

Jis priminė, jog panaši situacija pastebima ir kitose šalyse.

Būtina pasverti rizikas

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro epidemiologė Daiva Razmuvienė Žinių radijo laidoje teigė, kad ir ją gąsdina pilni lėktuvai iš Lietuvos gabenantys atostogautojus į įvairiausias šalis.

„Tikrai gąsdina. Žinoma, mes nenorime teikdami informaciją visuomenei gąsdinti, bet žmonės turi žinoti, jog dabartiniu metu, kai delta naujoji atmaina sparčiai plinta, ja galima labai greitai užsikrėsti. Ir prognozės teikiamos Europos teritorijai, kad per šiuos du mėnesius – liepą ir rugpjūtį visa Europa bus okupuota delta atmainos. Taigi, nežinodami dar visų savybių mes turime vienokią ar kitokią riziką“, – aiškino epidemiologė.

„Žmonėms neuždrausi, bet jie turi pasverti rizikas“, – kalbėjo D. Razmuvienė.

Rudenį delta atmaina taps dominuojančia

Duomenų mokslininkas Vaidotas Zemlys–Balevičius laidoje kalbėjo, kad tik kelionių būdu delta atmaina į šalį bus atvežama didesniais skaičiais.

„Kodėl sako nevažiuoti. Keliavimas yra vienintelis variantas, kaip galima atvežti delta atmainą į Lietuvą. Virusas negali keliauti oru, jį perduoda žmones. Jeigu važiuoji į svetimą šalį, net jei pasiskiepijęs pilna schema, yra rizika parsivežti šią atmainą, net jei esi pasiskiepijęs, net nepajusi, kad sergi. Kiek ta rizika yra didelė priklauso nuo žmonių kiekio, padauginti tas galimybes“, – laidoje kalbėjo duomenų mokslininkas.

V. Zemlys–Balevičius kalbėjo, jog jei pasirenkama saugi šalis – keliauti galima.

„Čia geras klausimas. Kai mes šnekame apie tokias rizikas, mes turime gyventi su tuo virusu. Jeigu esi pilnai paskiepytas ir važiuoji į vietas, kur situacija kontroliuojama – iškeliauji iš saugaus burbulo ir į tokį patį grįžti. Jokių problemų“, – tikino jis.

Duomenų mokslininkas Žinių radijo laidoje „Dienos klausimas“ tikino, jog rudenį Lietuvoje jau turėtų dominuoti delta atmaina.

„Žiūrint į istoriją, kaip plito alfa variantas, kaip plinta delta ir dar žiūrint į sezoniškumą. Tai ar keliautojai atveš, vis tiek rudenį tas delta variantas bus dominuojantis su visomis pasekmėmis. Ir čia tik laiko klausimas. Laiką perka klausimą, tai valstybės sprendimas“, – Žinių radijo laidoje „Dienos klausimas“ teigė V. Zemlys–Balevičius.