Priminęs Karolio Didžiojo apdovanojimo istoriją ir reikšmę, pasidžiaugęs Europos Sąjungos pasiekimais, aptaręs opiausias jos problemas, M. Schulzas išreiškė savo susižavėjimą Lietuvos vadove D. Grybauskaite.

Anot jo, Lietuvai tapus ES nare, pirmoji Europos Komisijos narė iš Lietuvos – D. Grybauskaitė – netruko užsitarnauti visų pagarbą ir įgyti puikią reputaciją, mat visuomet buvo atvira, sakanti tai, ką galvoja, netoleruojanti biurokratijos ir puiki derybininkė, siūlanti teisingus kompromisus. M. Schulzas pabrėžė, kad ji užsitarnavo puikią reputaciją kaip moteris, „kuri sako tai, ką galvoja – ji nieko negražina ir vadina daiktus tikraisiais vardais“, „kuri beveik netoleruoja biurokratijos“, „kuri yra puiki derybininkė“.

Kaip tikino M. Schulzas, D. Grybauskaitė – žodžio žmogus, su kuriuo jam asocijuojasi trys savybės: energija, veiksmingumas ir patikimumas.

Anot pirmininko, būtent šios savybės ir D. Grybauskaitės kaip buvusios Lietuvos finansų ministrės ir diplomuotos ekonomistės žinios tuo metu, kai tik ji atvyko į Briuselį, padėjo pasiekti didelių laimėjimų vedant derybas dėl naujausios ES finansų sistemos.

„Jūs reformavote ES biudžetą ir pasiekėte, kad jis būtų labiau orientuotas į konkurencingumą, skatinote mokslinius tyrimus ir vystymąsi ir sukūrėte struktūriškai silpnų regionų paramos fondus. Jūs ryžtingai ir veiksmingai kovojote, kad būtų pasiektas sąžiningas ir visoms šalims priimtinas rezultatas.

Jūs kartu su savo komanda per aukščiausiojo lygio susitikimą, kuris užsitęsė iki išnaktų, pateikėte skaičiavimus, kuriais remiantis buvo galima pasiekti susitarimą dėl 2007–2013 m. biudžeto, todėl per šiuo metu vykstančias sudėtingas ir sunkias derybas dėl biudžeto aš kartu su kitais pasigendu Jūsų išskirtinės energijos ir gebėjimo siūlyti kompromisus“, – į prezidentę kreipėsi M. Schulzas.

Jis priminė, kad D. Grybauskaitė jau po vienų metų darbo buvo pagerbta kaip Metų Komisijos narė ir 2009 m. pakluso savo šalies raginimui ir grįžo iš Briuselio į Vilnių, kad galėtų padėti Lietuvai įveikti sunkią ekonominę krizę. Anot EP pirmininko, ji savo piliečių nenuvylė, nes krizės laikotarpiu buvo tvirta valia, ryžtu ir veiksmingumu pasižyminti vadovė.

M. Schulzas D. Grybauskaitei išreiškė didžiulę asmeninę pagarbą už drąsą ir nuoširdumą. „Jei Europoje turėtume daugiau tokia drąsa pasižyminčių vadovų, tai Europos Sąjungoje patirtume daug mažiau problemų“, – kalbėjo EP pirmininkas.

M. Schulzas išreiškė susižavėjimą tuo, kad D. Grybauskaitė visuomet save laikė tiltų su šalimis partnerėmis Rytuose (Rusija, Baltarusija, Ukraina) tiesėja, neinančia paprasčiausiu keliu, bet besilaikančia savo įsitikinimų. Savo kalboje jis vylėsi, kad D. Grybauskaitė ir toliau aktyviai stengsis ES labui tęsti šį dialogą su kaimyninėmis šalimis.

EP Pirmininkas Lietuvos vadovę vadino Lietuvos ir Europos patriote, įrodančia, kad patriotu galima būti tik tuomet, kai esi ir savo šalies, ir Europos patriotas.

„Miela Dalia, iš visos širdies sveikinu Tave pelnytai gavus šį apdovanojimą“, – tokiais žodžiais baigė savo kalbą M. Schulzas.