Besirenkančius į Kretingos tarybos posėdį pasitiko piketuotojai, darbėniškiai bei tie, kurie nepritaria metanolio ir žaliojo vandenilio gamyklos statybai. Žmonės tikino, kad didelės eksperimentinės gamyklos nenorintys dėl saugumo, kvapų, oro ir vandens taršos. Ir reikalavo jos atsisakyti.

„Kas ne su mumis, tai mūsų priešas. Aš noriu rytoj gerti švarų vandenį, ir po metų. Noriu, kad ir mano anūkai gertų švarų vandenį“, – LNK žinioms sakė viena piketuotoja.

Kitas kalbėjo, jog jo sodyba nuo planuojamos gamyklos – per 45 metrus.

„Ir kaip dabar jaustis?“ – klausė jis. Kitas pašnekovas pabrėžė, jog karštomis dienomis darbėniškiams jau dabar trūksta vandens šuliniuose, o jeigu gamykla vandenį ims iš ten pat, vandens trūks nuolatos.

„Šiandien atnešėme merui 7150 parašų“, – pabrėžė kitas piketuotojas.

Danijos atsinaujinančios energetikos kompanija vietos metanolio ir žaliojo vandenilio gamyklai žvalgosi keliose vietose. Tarp jų ir Auksūdžio kaime šalia Darbėnų. Į gamyklą ketinama investuoti apie 400 milijonų eurų.

Nors investicijų nori, dalis tarybos narių pripažįsta, kad jiems daro įtaką daugiau nei 7 tūkstančiais gyventojų parašų išreikšta valia.

„Išnagrinėjome labai daug informacijos, pasižiūrėjome Danijos pavyzdžius, ir tikrai galiu pasakyti, kad parinkta vieta yra netinkama. Jos parinkimas kelia labai daug abejonių, tad tikrai palaikau gyventojus. Visada priimdami sprendimus turime atsistoti į jų vietą“, – LNK žinioms kalbėjo Kretingos tarybos narė Violeta Turauskaitė.

Kai kurie aiškino, kad chemijos gamykla prieštarauja strateginės plėtros planui, kuriame prioritetas skiriamas turizmui. Treti pasisakė už ekologišką ateitį ir pažangą.

Meras Antanas Kalnius prabilo ir apie spaudimą.

„Čia nėra demokratinės šalies apraiškos. Čia turėtume dėti tašką, nes tarybos narys turi teisę. O šiai dienai, ką aš mačiau posėdžių salėje, tai yra daromas poveikis tarybos nariams.

Jeigu tu ne su mumis, tai tu prieš mus. Taip neturėtų būti“, – kalbėjo Kretingos meras A. Kalnius.

Politikai nepasakė griežto „ne“ gamyklai, jie nutarė palaukti poveikio aplinkai vertinimo.

„Saugyklos gal būtų po žeme, tai ir kelkime tokį reikalavimą investuotojams, kad būtų saugūs atstumai – irgi kelkime tokį reikalavimą. Kad vanduo būtų imamas ne iš geriamų gręžinių, o iš nuotekų sugrąžinamas vanduo, kelkime tokį lūkestį, kad būtų apsauginės sienos“, – galimus reikalavimus vardijo Kretingos meras.

Dvi valandas sprendimo laukusi minia, kurio taip ir nesulaukė, politikus nušvilpė ir skandavo „gėda“.

„Jūs esate šėtono pasiuntiniai. Geriamą vandenį?“ – emocingai reagavo vienas piketuotojas.

Danijos bendrovė aiškino planuojanti, kad poveikio aplinkai vertinimas užtruks apie metus. Vietą gamyklai parinkti norima kitais metais, o veiklą pradėti 2028 metais.

Piketuotojai tikina, kad neleis gamyklos statyti ir jeigu reikės, stos prieš buldozerį.

Visą LNK žinių reportažą žiūrėkite čia: