Rusijos energetikos milžinas „Gazprom“ Kremliaus nurodymu buvo gerokai sumažinęs į Europą tiekiamų dujų kiekį, todėl šiai bendrovei grėsė milžiniškos baudos. Todėl avarija „Nord Stream“ dujotiekio vamzdynuose jai tapo tikru išsigelbėjimu, teigia Rusijos energetikos ekspertas M. Krutichinas.

„Beveik visiškai nutraukęs dujų tiekimą Europai „Gazprom“ pažeidė sutartinius įsipareigojimus ir rizikavo sulaukti dešimtis milijardų eurų siekiančių baudų už sutarčių nesilaikymą.

Kad tai kažkaip būtų pateisinta, reikėjo pateikti kokią nors techninę problemą, kad ir avariją. Todėl vienintelis, kas galėjo šią avariją sukelti, ir yra „Gazprom“, – Ukrainos televizijos eteryje kalbėjo ekonomistas M. Krutichinas.

Jis sakė neatmetantis, jog tai galėjo būti specialiai sukelta diversija, bei užsiminė apie specialius įrenginius, galėjusius sukelti sprogimus. Pasak M. Krutichino, tai dujotiekio vamzdžiais keliaujantys robotai, kurie reikiamoje vietoje gali detonuoti sprogmenis.

Ekspertas prognozavo, kad avarijos pasekmių likvidavimas truks mažiausiai kelis mėnesius, nes tai technologiškai sudėtingas procesas.

„Pirmiausia reikės surasti šiuos darbus galinčią atlikti įmonę, taip pat – ir specialių laivų. Tai labai brangiai kainuosiantis darbas, be to greitai pasitelkti tokius laivus tikrai nepavyks, nes visi jie dirba kituose objektuose“, – prognozavo M. Krutichinas.

Europa susirūpinusi dėl dujų nuotėkių „Nord Stream“: tai kritinės valandos

Danijos užsienio reikalų ministras Jeppe Kofodas penktadienio vakare teigė, kad tai yra „kritinės valandos“, kai jis surengė derybas su Švedijos kolege Ann Linde dėl dujų nuotėkio Baltijos jūroje netoli abiejų šalių.

Danijos ministrė pirmininkė Mette Frederiksen antradienį pareiškė, kad „Nord Stream“ vamzdynų nuotėkis netoli Danijos salos Baltijos jūroje įvyko dėl „tyčinių veiksmų“, o ne dėl nelaimingo atsitikimo.

Kopenhaga prognozuoja, kad neveikiančių, bet dujų pilnų vamzdynų nuotėkis tęsis „mažiausiai savaitę“ – tol, kol baigsis iš po vandeniu nutiestų vamzdžių išsiskiriantis metanas, spaudos konferencijoje sakė Danijos energetikos ir klimato ministras.

Jau anksčiau skelbta, kad iš Rusiją ir Vokietiją jungiančių „Nord Stream 1“ ir „Nord Stream 2“ dujotiekių antradienį trijose vietose netoli Bornholmo salos nekontroliuojamai nuteka dujos.

Danijos karinis laivynas paskelbė nuotraukas, kuriose matyti į paviršių kylantys dujų burbulai. Didžiausio nuotėkio vietoje burbulai kyla daugiau kaip kilometro spinduliu.

Danijos premjerė Mettė Frederiksen, kaip ir kiti, kalba apie galimą sabotažo aktą. „Atsitiktinumas sunkiai įsivaizduojamas“, – sakė ji.

Seismologai prabilo apie sprogimus

Anksčiau antradienį Švedijos seismologai pranešė pirmadienį aptikę du povandeninius sprogimus netoli „Nord Stream“ dujotiekių. Įvykio priežastis kol kas nežinoma, nes tęsiami tyrimai. Pirminiai pranešimai, kurie kol kas oficialiai nepatvirtinti, rodo, kad, pasak kai kurių Vakarų pareigūnų, tai galėjo būti tyčinis veiksmas.

„Tai kritinės valandos – raginame glaudžiai bendradarbiauti tarptautiniu mastu. Mes darome viską, ką galime, kad surinktume informaciją ir įvertintume situaciją“, – antradienį tviteryje parašė J. Kofodas.

A. Linde patvirtino, kad „būtina glaudžiai koordinuoti ir valdyti situaciją“. Švedijos vyriausybė ir agentūros „atidžiai stebi įvykius“, tviteryje parašė ji.

Ukraina antradienį pareiškė, kad pranešimai apie dujų nuotėkį Rusiją ir Europą jungiančiuose dujotiekiuose „Nord Stream“ greičiausiai yra Maskvos įvykdyto „teroristinio išpuolio“ rezultatas.

„Didelio masto „dujų nuotėkis“ iš „Nord Stream 1“ yra ne kas kita, kaip Rusijos suplanuotas teroristinis išpuolis ir agresijos prieš ES aktas“, – socialiniame tinkle „Twitter“ pareiškė Ukrainos prezidento patarėjas Michailas Podoliakas.

Jis apkaltino Rusiją siekiu „destabilizuoti ekonominę padėtį Europoje ir sukelti paniką artėjant žiemai“.

Kremlius kiek anksčiau antradienį pareiškė, kad yra „labai susirūpinęs“ dėl dujų nuotėkio, ir neatmetė, kad tai gali būti sabotažo aktas.

Vokietijos saugumo šaltiniai dpa sakė, kad incidentų priežastys dar neišaiškintos, tačiau esama sabotažo požymių. Pasak jų, dėl techninio sudėtingumo tokią operaciją galėjo surengti tik valstybinis subjektas.
Matavimo stotys Švedijoje ir Danijoje prieš dujų nuotėkius „Nord Stream 1“ ir „Nord Stream 2“ dujotiekiuose Baltijos jūroje užfiksavo smarkius sprogimus po vandeniu. Nėra abejonių, kad tai buvo sprogdinimai ar sprogimai, antradienį Švedijos radijo stočiai SVT sakė seismologas Björnas Lundas iš Švedijos seismologijos tinklo (SNSN).

Pirmadienį teritorijoje esą būta dviejų aiškių sprogimų – vienas driokstelėjo naktį 2.03 val., o antras 19.04 val. vakare.

Iš viso pastebėti trys nuotėkiai iš „Nord Stream 1“ ir „Nord Stream 2“ vamzdynų. Jie užfiksuoti netoli Baltijos jūros Bornholmo salos – iš dalies Danijos, iš dalies Švedijos vandenyse.

Bendrovė „Nord Stream AG“ antradienio vakare išplatino pranešimą spaudai. Jame teigiama, kad pirmadienį užregistruotas didelis slėgio kritimas dėl dujų nuotėkio abiejose dujotiekio linijose leidžia daryti tvirtą prielaidą, kad dujotiekis fiziškai pažeistas.

„Nord Stream AG“ apie įvykį nedelsdama informavo pakrančių apsaugos pareigūnus. Dviejų numanomų pažeidimų vietos buvo nustatytos ir yra į šiaurės rytus nuo Bornholmo, atitinkamai Švedijos ir Danijos IEZ.

Šiuo metu Švedijos ir Danijos jūrų tarnybos aplink nustatytas vietas nustatė 5 jūrmylių saugos zoną, teigiama pranešime spaudai.

Jame pabrėžiama, kad „Nord Stream AG“ pradėjo telkti visus reikiamus išteklius tyrimo kampanijai, kuria siekiama įvertinti žalą, bendradarbiaudama su atitinkamomis vietos valdžios institucijomis. Šiuo metu nėra galimybės įvertinti dujų transportavimo infrastruktūros atkūrimo terminų. Įvykio priežastys bus įvardytos, kai bus atliktas tyrimas.

Dujotiekiai „Nord Stream 1“ ir „Nord Stream 2“ yra atsidūrę pastarųjų mėnesių geopolitinės įtampos epicentre. Rusija, kuriai Vakarai dėl invazijos į Ukrainą paskelbė sankcijų, reaguodama nutraukė gamtinių dujų tiekimą Europai.

„Nord Stream 1“ ir „Nord Stream 2“ priklauso konsorciumui, didžiąja dalimi valdomam Rusijos dujų milžinės „Gazprom“. Šiuo metu jie neeksploatuojami, tačiau dujotiekių linijose vis dar yra dujų ir jos nuo pirmadienio veržiasi lauk.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (35)