Kita vertus, tame pat straipsnyje apie ES reikalus rašančioje naujienų svetainėje pažymima, kad Lietuva ir kai kurios kitos naujosios NATO šalys nenorėtų ir JAV taktinių ginklų atitraukimo iš Europos mainais už Rusijos ginklų perkėlimą už Uralo kalnų.

"EUobserver" pažymi, kad naujoji START sutartis tarp Rusijos ir JAV numato riboti strateginius ginklus, kurie skrieja toliau nei 5500 kilometrų.

"Bet Lietuva yra labiau sunerimusi dėl trumpojo nuotolio arba taktinių ginklų, kurios Rusija dislokavo netoli savo sienų", - rašo "EUobserver".

Pasak dienraščio, ypač Lietuva baiminasi vadinamųjų "branduolinių minų" - didelės kuprinės dydžio įtaisų, kurie desanto permesti už priešo linijų gali naikinti infrastruktūrą ar tam tikrą teritoriją padaryti nepraeinama.

"(Taktinių ginklų) klausimas, žinoma, kelia nerimą. Jie yra labai arti mūsų sienos, labai arti mūsų teritorijos", - tinklalapiui sakė prezidentės patarėjas Darius Semaška.

"Norėtume daugiau skaidrumo. Svarbiausias dalykas yra skaidrumas ir pasitikėjimą stiprinančios priemonės. Mes ne kartą siūlėme tai Rusijos pusei. Tikimės, kad mūsų Rusijos kolegos kažkada atsakys", - pridūrė prezidentės patarėjas.

Berlyno informacijos centro transatlantiniam saugumui direktorius Otfriedas Nassaueris "EUobserver" sakė, kad Rusija pažeistų anksčiau duotus įsipareigojimus, jei vis dar naudotų "branduolines minas".

Jo teigimu, Rusija turi 2000-2200 kitų taktinių branduolinių ginklų - priešlėktuvinių ir iš laivų paleidžiamų raketų, o taip pat iš oro numetamų bombų.

Anot O.Nassauerio, Rusijos kaimynystėje esančios NATO valstybės turėtų būti susirūpinusios dėl bombų, kurias į jų teritoriją gali atskraidinti lėktuvai.

Eksperto nuomone, Lietuvai nepatinka START ne todėl, kad joje nekalbama apie taktinių ginklų mažinimą, bet priešingai, nes sutartis gali būti preliudija pašalinti NATO taktinį atgrasymą iš Europos.

"NATO nori, kad Rusija atitrauktų savo taktinius ginklus už Uralo kalnų. Rusijos išankstinė sąlyga yra, kad JAV išgabentų savo taktinius ginklus iš NATO sąjungininkų Europoje. Bet kai kurios naujosios narės to nenorėtų. Jos yra sunerimusios, kad JAV ketina sutikti su atitraukimu", - sakė O.Nassaueris.