V. Putinas taip pat teigė neturintis jokių įsipareigojimų gerbti dabartinės Ukrainos sienas. Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (TSPMI) dėstytojas Tomas Janeliūnas Rusijos lyderio monologus apibendrina paprastai – tai melas.

Kartoja propagandą – Maidano „smogikai“ rengti Lietuvoje

Rusijos propagandiniuose kanaluose pasirodė informacija apie Lietuvoje neva rengtus smogikus. Tariamos bazės vaizdai – iš Trakuose esančios kaimo turizmo sodybos. Ir lentelė su užrašu „Mano Tėvo gatvė“. Regis, V. Putinas šia versija visiškai tiki.

„Pažiūrėkite, kaip gerai buvo paruošti žmonės, kurie veikė Kijeve. Juos ruošė bazėse Lenkijoje, Lietuvoje ir galbūt Ukrainoje. Jie jau buvo padalinti į dešimtis ir šimtus, veikė su gerais ryšiais. Kodėl galvojate, kad Kryme negali įvykti kažkas panašaus?“ - spaudos konferencijoje skėlė Rusijos lyderis.

„Elementarus melas“

T. Janeliūnui nuostabą kelia ne tik šis V. Putino pareiškimas.

Tomas Janeliūnas
Viktoras Janukovyčius – neva teisėtas valstybės vadovas. Ir galima naudoti jėgą iš Rusijos, jeigu yra gautas prašymas iš V. Janukovyčiaus. (…) Tai yra visiškai nesuprantamas pretekstas. Maža to, kai kalba V. Putinas, kada dabartinė Ukrainos valdžia yra nelegitimi, jis elementariai meluoja. Nes šią valdžią pripažino iš tikrųjų visas pasaulis, V. Janukovyčiaus nušalinimas nebuvo kažkokio karinio perversmo įvykdytas. Čia dar vienas elementarus melas, nes V. Janukovyčius tiesiog pabėgo“, - specialioje LRT televizijos laidoje sakė TSPMI dėstytojas.

Politologas teigė V. Putino kalboje neradęs jokio paaiškinimo, ką Kryme, apsupę Ukrainos pajėgų dalinius, veikia Rusijos kariai. Juolab, kad rusų kariai nesiima nieko prieš vadinamuosius „savigynos būrius“, kurie ginkluoti iki dantų klaidžioja po Krymą.

Čia T. Janeliūnas taip pat priminė V. Putiną suerzinusį klausimą apie stebėtiną „savigynos būrių“ ir Rusijos kariškių uniformų panašumą. „Jis tvirtina, kad tai neva savigynos būriai, nepaisant to, kad jie labai gerai parengti. Neva Kryme tie savigynos būriai buvo kažkokiu būdu kažkieno rengiami. Kyla klausimas, ar jie neturėtų būti nuginkluoti, jeigu jie nėra kažkam pavaldūs?“ - retoriškai klausė T. Janeliūnas.

Ypač politologui nerimą kelia V. Putino interpretacijos, kad po Maidano triumfo atsirado kita Ukraina – valstybė, kuriai Rusija nieko nėra įsipareigojusi.

„Aiškinimai, kad nereikėtų laikytis Budapešto memorandumo, pagal kurių 1994 m. Rusija įsipareigojo gerbti Ukrainos teritorinį vientisumą, atsakymas, kad dabar, po revoliucijos neva nebėra senosios Ukrainos ir kuriasi nauja valstybė, o mes su ta valstybe neturime jokių susitarimų. Tai yra paneigianti bet kokius tarptautinės teisės principus kalba“, - konstatavo T. Janeliūnas.

Politologo žodžiais, akivaizdu, kad V. Putinas įtampos mažinti neketina ir netgi parodo, kad gali nukreipti karius ne tik į Krymą, bet ir į kitus Ukrainos regionus.