Jo teigimu, jau šiais metais Ispanijoje pirmoji karščių banga buvo užfiksuota dar balandžio mėnesį.

„Dar ten sausros tęsiasi jau treti metai. Tokios anomalijos labai išsekina ne tik gyventojus, bet ir gyvūnus, augalija labai nukenčia. Nes praktiškai yra išsekę vandens ištekliai pietų Europoje.

Štai dabar ši karščio banga pasiekė kol kas tik pietų Europą. Iš Ispanijos, Prancūzijos ji dabar slenka Balkanų link. Šis regionas ypatingai yra paveikus tokioms karščio bangoms“, – kalbėjo klimatologas A. Bukantis.

Penktadienio rytą ypatingą perspėjimo pranešimą gavo Sicilijos, Sardinijos gyventojai. Ten temperatūra kils net iki 48 laipsnių karščio. LNK vidurdienio žinių pašnekovo, klimatologo A. Bukančio teigimu, tokia temperatūra yra pavojinga visais požiūriais.

„Jeigu mes sakome, kad 35 laipsnių temperatūra yra pavojinga vaikams, ar senyvo amžiaus gyventojams, tai tokia temperatūra pavojinga kiekvienam iš mūsų.

Nes labai suaktyvėja medžiagų apykaita ir dehidratacija gresia, kartu ir vandens netekimas, galimi ir šiluminiai smūgiai. Tai darbai, sportas, kažkokia kita aktyvi veikla turi neabejotinai būti ribojama, ar net nutraukiama, esant tokiai temperatūrai“, – kalbėjo LNK vidurdienio žinių pašnekovas.

Negana to, naktys šiame regione taip pat itin karštos – temperatūra nekrenta žemiau 25 ar 30 laipsnių šilumos.

„Pavyzdžiui, Kanaruose buvo užfiksuota naktis, kai temperatūra siekė 31 laipsnis šilumos, čia buvo žemiausia temperatūra. Dar labiau tokia nakties temperatūra sekina organizmą“, – tikino VU profesorius.

A. Bukantis taip pat LNK vidurdienio žinių eteryje teigė, jog ši vasara Lietuvoje yra gana artima daugiametėms normoms.

„Temperatūra net ir karščiausiomis dienomis neviršija daugiamečio vidurkio. Bet birželio mėnesį buvo penkios dienos, kai temperatūra įvairiose vietovėse Lietuvoje buvo 30 laipsnių.

Bet kad karščio banga, kaitra būtų fiksuota, reikia 3 dienas iš eilės to. Kadangi šitokią temperatūrą lemia tropinių masių įsiveržimas iš Afrikos, arba iš Pietryčių Europos, tai kol kas mūsų tokie oro dariniai nepasiekė“, – tikino VU profesorius A. Bukantis.

Visą LNK vidurdienio žinių pokalbį su klimatologu A. Bukančiu žiūrėkite čia: