Kas yra Nadeždinas?

Pašnekovas priminė, jog minimas B. Nadeždinas buvo vadinamas „samdomu liberalu arba demokratu“ įvairiose televizijos laidose.

„Jis pastarąjį dešimtmetį vaidino tokį Vakarų mylėtoją. Nuolatos buvo mušamas, persekiojamas ir už tai gaudavo pinigus, toks jo darbas buvo – vaidinti mušamą liberalą. Ir visai neblogai buvo apmokamas.

Bet vieną dieną jis kažkaip sukvailiojo, kai jo kažkur nepripažino, jis pareiškė, jog registruosis prezidento rinkimuose. Niekas į tai nekreipė dėmesio, maža, ką jis sako. Bet jis save registravo ir net nelabai tikėjosi surinkti net mažumos balsų, buvo toks triukšmo dalykas“, – kalbėjo pašnekovas.

Šis veiksmas, pasak jo, buvo skirtas kitai opozicionierei, kuri kiek išgąsdino Kremlių.

„Ir visa istorija buvo skirta, žinoma, Jekaterinai Duncovai – regioninei žurnalistei, kuri visada buvo opozicionierė „Vieningai Rusijai“, pasisakė už taiką. Bet Kremlius siaubingai išsigando, kad ji bus Sviatlana Cichanouskaja Rusijos. Kad aplink ją susiburs labai daug žmonių ir tas palaikymas J. Duncovai buvo grandiozinis“, – Žinių radijo laidoje „Aktualusis interviu“ kalbėjo VDU profesorius G. Mažeikis.

Borisas Nadeždinas

J. Duncovos ir B. Nadeždino programos kiek panašios, o pats J. Duncovos kėlimo metu B. Nadeždinas ją atvirai palaikė ir rėmė. Bet J. Duncovai neleidus registruotis, ji ir jos komanda bei rėmėjai pradėjo palaikyti būtent B. Nadeždiną. Ši parama, pasak G. Mažeikio, jam pačiam buvo netikėta ir primena 2020 metų įvykius Baltarusijoje.

„O kada jos neregistravo, buvo lyg savaime suprantama, bet taip ir atsitiko, jog J. Duncova nusprendė B. Nadeždiną palaikyti. Ir ji perėjo ne viena, o su visais savo štabais, rinkėjais. Atsitiko panašus atvejis kaip Baltarusijoje, kai kooperuojasi skirtingi kandidatai, kad suburtų vieną grupę, panašiai atsitiko ir aplink S. Cichanouskają. <...>

Kai J. Duncova prisijungė ir jie vienas kitą pradėjo palaikyti, prasidėjo milžiniškas pakilimas Rusijoje, pačiam B. Nadeždinui net nelabai tikėtas. Tūkstančiai žmonių pradėjo eiti į gatves, rikiuotis ir pasirašyti. Mes pradėjome matyti lygiai tą patį, ką 2020 metais matėme Minske“, – pasakojo G. Mažeikis.

Tos eilės, pasak Žinių radijo pašnekovo, pradėjo dauginti viena kitą ir pačios savaime tapo politine manifestacija.

„Pačios eilės tapo informacijos šaltiniu, be B. Nadeždino. Žmonės eilėse pradėjo drąsėti, rasti vienas su kitu solidarumą ir spausti B. Nadeždiną būti aktyvesniu. Jiems pavyko tiek, kad B. Nadeždinas savo antruoju asmeniu paskyrė J. Duncovą. Sunku net įsivaizduoti, o Kremliaus mylėtojai rašo, kad tai jau yra per daug, jis nuėjo per toli ir jam turi būti padarytas galas“, – Žinių radijo laidoje „Aktualusis interviu“ pasakojo VDU prof. G. Mažeikis.

Vladimiras Putinas

Netikėtai nutrūko nuo virvučių

Jis kalbėjo, jog iš pradžių buvo įsivaizduojama, kad B. Nadeždinas bus tik „marionetė“, bet ji staiga nutrūko nuo dirželių ir pradėjo vaidinti pati.

„Mes dabar ir turime tokią būklę, kad Kremliaus liberali demokratinė marionetė, kuri tai vaidino paskutinius 20 metų, staiga nutrūko nuo virvelių ir pradėjo veikti pats. Gal net ne taip, bet gatvė jį nuplėšė nuo virvučių. Aplink jį yra nepaprastai daug žmonių“, – kalbėjo pašnekovas.

Pasak G. Mažeikio, tokio scenarijaus nesitikėjęs B. Nadeždinas įklimpo itin smarkiai.

„Gali jam grėsti po rinkimų kokią nors bausmė ir kalėjimas. Išsisukti iš to jau nebeįmanoma“, – prognozėmis Žinių radijo eteryje dalijosi VDU profesorius G. Mažeikis.

B. Nadeždinas solidarizuojasi ir su mobilizuotų karių žmonomis, kurių V. Putinas negirdi, ir skiria joms pažadus, pabrėžė G. Mažeikis.

Borisas Nadeždinas

„Buvo aptikta, kad V. Putino administracija su jomis net nesikalba, jos yra jam niekas. Tada jos kreipėsi į B. Nadeždiną ir jis visas jas priėmė. Jis pažadėjo, jog jei laimės rinkimus, visi mobilizuotieji per kelias dienas bus paleisti iš fronto ir bus palikta tik reguliarioji kariuomenė.

Tai reiškia, kad B. Nadeždinas nėra vaduotojas iš Vakarų, bet įsivaizduoti V. Putino Rusijoje žmogų, kuris galėtų pasakyti daugiau nei jis, yra neįmanoma. Už daugiau jau sėdi į kalėjimą“, – Žinių radijo laidoje kalbėjo VDU profesorius.

Dauguma ekspertų sako, kad B. Nadeždinas net nebus prileistas prie prezidento rinkimų, nes jeigu būtų, galėtų atvirai išsakyti savo nuomonę Ukrainos karo atžvilgiu televizijoje.

„O tai būtų revoliucija. Ką jis sako apie tai, tai su kiekviena diena jis aštrina savo sakinius. Pradžioje jis sakė, kad jei rinkimus laimės, tą pačią dieną nutrauks karą, paskelbs paliaubas“, – pasakojo jis.

„Atsiranda kažkoks ryžtas“

VDU profesorius G. Mažeikis Žinių radijo laidoje „Aktualusis interviu“ kalbėjo, jog eilėse pasirašyti už B. Nadeždiną stovėję rusai, jeigu jam būtų leista dalyvauti prezidento rinkimuose, kuriuose galėtų surinkti, pavyzdžiui, procentą balsų, kalbėsis tarpusavyje. Ir kaip 2020 metais Baltarusijoje žinos, jog realybė yra visai kita.

Todėl analitikai teigia, kad Kremliui pašalinti šį kandidatą reikėtų kuo greičiau. Bet ir tai padaryti nebus taip lengva.

„B. Nadeždinas jau nuo pat pradžių žino, jog jį bandys pašalinti, todėl jis pusę mėnesio rengiasi kovoms tuo atveju, kai jį šalins, kaip iš karto nepasiduoti: teismai, piketai, triukšmas. <...> Aš nemanau, kad po jo pašalino būtų didelė protestų banga, minimalių, žinoma, bus. <...> Jeigu susirinks daugiau nei tūkstantis žmonių Maskvoje, būsiu nustebintas jų drąsa.

Tūkstančiai rusų stovi eilėse palaikyti Borisą Nadeždiną

Bet jeigu pastebėsime kaip per paskutinius kelis mėnesius auga protestinis aktyvumas pačioje Rusijoje, tai jis greitėja. Nors jis menkas, bet yra tendencija, kad prasideda naujos protestų bangos prie pačio žvėriškiausio susidorojimo, kada duodama ne bauda, o 25 metai kalėjimo. Vadinasi, kad atsiranda kažkoks ryžtas“, – teigė pašnekovas.

„Putinas dar niekada nebuvo toks nuobodus“

VDU profesorius G. Mažeikis, vertindamas perrinkimo siekiančio V. Putino retoriką, teigė, jog tokio nuobodaus jo nematėme dar niekada.

„Jis šneka atvirai niekalus lyg seneliukas: apie darželius, kiaušinius, agurkus. Kadangi Vakarai amžinai supuvę, tai jam net nebeįdomu. Sakyčiau, kad jis prarado charizmą, jis jau be jos“, – vertinimą pateikė Žinių radijo laidos „Aktualusis interviu“ pašnekovas G. Mažeikis.